П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
28 Червня 2019

ЗНОВУ ТОПИЛО. КРУТИЛО. ВАЛИЛО

Літні зливи, буревії та град не полишають Кам’я­неччину. Після чергового панування негоди 22 червня зосталися повалені дерева, понівечені електролінії, зірвані дахи, вкотре змита бруківка на Князів Коріатовичів, розмиті дороги в районі та свіжі «озера» у центрі міста. І хоча про штормове попередЛітні зливи, буревії та град не полишають Кам’я­неччину. Після чергового панування негоди 22 червня зосталися повалені дерева, понівечені електролінії, зірвані дахи, вкотре змита бруківка на Князів Коріатовичів, розмиті дороги в районі та свіжі «озера» у центрі міста. І хоча про штормове попередження чули всі, проти природи ми безсилі.ження чули всі, проти природи ми безсилі.

Фото зі сторінки міського голови Михайла Сімашкевича у фейсбуку. У Кам’янець-Подільському районі 17 населених пунктів залишилися без світла, порозмивало дороги у Панівцях, Зіньківцях, Цибулівці та Нігині, а в селі Кам’янка з приватного будинку зірвало декілька листів шиферу.
Непереливки було й місту – центр знову плавав.
– Наша зливова каналізація не є універсальною, як і в інших містах світу, – коментує заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Бо жодна не пристосована до аномальних злив, коли за годину випадає 10-денна норма дощу. Раніше місто мало шість «озер», сьогодні їх поменшало. Проблемною залишається ділянка на вулиці Гагаріна, біля 21-го садочка, однак найболючішою – Центральний ринок. Тут маємо дві проблеми: зливову каналізацію власне самого ринку і нашу, міську. Обидві забиті непотребом. Торік нам вдалося почистити міську каналізацію. Для цього застосовували спецобладнання з іншого міста. Обійшлося це нам у «копієчку» – пів мільйона гривень. Однак цьогоріч знову зму­шені проводити позапланове чи­щен­ня. Маємо виділити на це 200 тисяч гривень. Наразі генеральне прибирання каналізації здійснюється на мікрорайоні Жовт­невому. Витрачено вже 200 ти­сяч гривень, а щоби завершити роботи, необхідна така ж сума.
Мізкує влада і над ще однією кам’янецькою проблемою – бру­ківкою, яку змивають часті зливи. Містяни нарікають, що її неякісно ремонтують, а без неї важко уявити вулицю Князів Коріатовичів.
– Насправді ж, бруківка зносилася, – продовжує Сергій Віталійович. – Ми її постійно ремонтуємо, однак все одно вимиває. Для того, щоби вона міцно трималася поверхні, її треба повністю зняти і вимостити заново. А це не один і навіть не два мільйони гривень. Усе, що можемо сьогодні, укріплювати цементом із піском, але не встигає суміш підсохнути і зміцніти, як знову ллється дощ.
Не встояли перед суботньою стихією дахи та 15 дерев, деякі з них падали на електромережі й обривали кабелі. Вітер був настільки сильним, що підняв величезний дах із комерційного складського приміщення і кинув на середину об’їз­ної дороги. Знесло покрівлі й із приватних помешкань, що на вулицях Привокзальній і Вокзальній. Рятувальникам і комунальникам довелося оперативно розпилювати і заби­рати повалені дерева, а також викачу­вати воду з підвальних приміщень житлових будинків.
Загалом останні три зливи зав­дали місту понад 800 тис.грн збитків. До цієї суми зазвичай не входять приватні господарства. Людям залишається розраховувати тільки на власні сили або ж оформляти страховку, і сподіватися на виплати.
«Підточила» вода і Центральний ринок. За словами директора ТОВ «КВЗП «Кам’янець-Подільський» Сергія ЧЕРНЯВСЬКОГО, базар уже тричі топило, завдаючи збитків підприємцям на майже 1,5 млн грн. Влада створила спеціальну комісію, яка визначає суму збитків, та обіцяє частково їх відшкодувати підприємцям.
– Торік ми уклали договір із Житомирською фірмою, котра очистила зливову каналізацію на ринку. Однак це проблеми не вирішить, доки на проспекті Грушевського не з’явиться достатня кількість таких каналізацій. Бо ті, що є, не можуть впоратися з великою кількістю води, що стікає до ринку від кінотеатру «Сінема», вулиці Соборної тощо, – зазначив Сергій Євгенович.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА.