П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
5 Липня 2019

ОЗДОРОВЛЕННЯ ЗІПСУВАЛО ОТРУЄННЯ

Учора передчасно додому вирушили юні кам’янецькі відпочивальники, котрі оздоровлювалися у таборі «Салют», що у Коблевому. Замість 21 дня перебували на морі вони значно менше. Причиною стало те, що 46 дітей із 716 опинилися на лікарняних ліжках через кишкову інфекцію. Серед постраждалих – і десятеро наших, троє з яких потрапили до лікарні.

Путівки для 114 юних кам’янчан-піль­говиків, котрі виїхали на Миколаївщину24 червня, купували за кошти міського бюджету. Тож у соцмережах містяни відразу почали писати пости-обурення, мовляв, наша влада знову недогледіла, куди відправила. Чимало батьків скаржилися на жахливі побутові умови в таборі. Другого липня до міськради скликали журналістів, аби роз’яснити ситуацію.
– Для оздоровлення дітей на морському узбережжі з міського бюджету було виділено 576900 гривень, – розповідає директор департаменту соціального захисту населення Людмила ПОЗИНЮК. – Ми підготували відповідну документацію для проведення тендера, вказали вимоги до табору, кімнат, харчування і самого відпочинку дітей.
Відповідно до законодавчої процедури, обрали пропозицію, яка у системі «ProZorro» оголосила найнижчу ціну, – це табір «Салют» у Коблевому. Ми розраховували, що путівка коштуватиме 6500 гривень, нам же запропонували 5060. Відповідно, планували придбати 89 путівок, однак за рахунок економії відправили на відпочинок більше діток. Зв’я­за­лися із директором табору й отримали від нього необхідну документацію і фото, де все (кімнати, майданчики, їдальня тощо) відпо­відало вимогам, як і на сайті табору. По­цікавилися відгуками з міст, що торік на­правляли туди дітей, зокрема у Дніпра, і жодних нарікань від них не почули. Ми не мали підстав відмінити торги чи не вибрати цю пропозицію, бо у переможця всі документи були в належному стані. Якби ми це зро­били, то нас звинуватили б у корупції. Натомість трапилася інша ситуація – ми дізнаємося про отруєння наших маленьких відпочивальників.
­ От і виходить, що система «ProZorro» ­ не настільки уже й прозора. Адже ми до останнього не бачимо, хто подає пропозиції, бо учасників зашифровано аж до завершення тендера. Перемагає той, хто виставляє найнижчу ціну. І тільки дізнавшись ім’я переможця, ми можемо його перевіряти, ­ додала Людмила Володимирівна.
За словами заступника міського голови Вадима САВЧУКА, постраждалі почуваються добре. Щодо передчасного повернення додому думки відпочивальників розділилися: молодші виявили бажання їхати до Кам’янця, старші ­ залишитися біля моря.
­ Мені тут подобається. Я засмутився, коли дізнався, що час збирати речі, ­ у коментарі «Подолянину» розповів 16­річний Давид. ­ Iз друзями харчувався в їдальні, тож проблем зі здоров’ям не мав. А ось молодші, які отруїлися, часто купували у буфеті різні наїдки: чипси, сухарики, морозиво. Загалом, у їдальні годували нас непогано:
5 разів у день і навіть добавку давали, колия просив. У таборі було цікаво і весело, адже щодня проводилися різні спортивні змагання і розважальні заходи. Як на мене, то й умови в кімнаті були непогані.
На підтвердження своїх слів хлопець надсилає фотографії. Звісно, на них не все ідеально, але варто враховувати і ціну путівки. Для порівняння заходимо на сайти престижніших таборів. Там ціни стартують від 6000 грн за 8 днів і сягають захмарних понад 37 тис.грн за 13 діб.
Нацполіція Миколаївської області відкрила кримінальне провадження за фактом масового отруєння дітей. Ін­­
спектували роботу табору й фахівці відповідних служб. Зокрема, спеціалісти Держпродспоживслужби встановили низку порушень і склали припис проїхнє усунення.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА.