П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Серпня 2019

ГІДНІ ВРОЖАЇ НАВІТЬ ПІСЛЯ СТИХІЇ

Липень закінчився гарною новиною – аграрії Хмельниччини намолотили перший мільйон тонн зерна. В уяві одразу вималювалися потужні комбайни на жовтогарячих полях, втомлені, але щасливі працівники поля, вчувався навіть запах свіжоспеченого хліба. Здавалося б, суха інформація сайту облдержадміністрації – але на підсвідомому рівні рояться картини особливо рідні, близькі
та обнадійливі.

«За станом на 30 липня, сільгосппідприємства всіх форм власності обмолотили 207 тис. га ранніх зернових і зернобобових культур, що становить 58% до прогнозованих площ. Валовий збір зерна становить 1115 тис. тонн при середній урожайності 54 ц/га. Показник урожайності є другим в Україні. Найкращих результатів досягли підприємства Шепетівського, Віньковецького, Чемеровецького районів, де з кожного гектара збирають по 59-62 центнерів збіжжя. Щодня на збиранні зернових працюють близько тисячі одиниць зернозбиральної техніки, які намолочують близько 100 тис. тонн зерна. При таких темпах збиральні роботи завершаться за 8-10 днів», – йдеться у повідомленні.
Як же проводяться жнива на Кам’янеччині, ми запитали в кам’янецьких аграріїв. Вони також не пасуть задніх.
– Ми вже зібрали цьогорічний урожай, – розповідає директор філії «Мрія» ТОВ СП «НІБУЛОН» Андрій КУЧМАР. – Погожі літні дні сприяли нам – озима пшениця і ріпак зародили непогано. На щастя, поля, які ми обробляємо в Соколі, Малинівцях, Слобідці-Малиновецькій, обминули серйозні паводки і буревії, що добряче погуляли районом.
Який цьогорічний урожай зернових на Кам’янеччині, ми дізнавалися і в начальника відділу агропромислового розвит­ку, екології та природних ресурсів РДА Надії СУЗАНСЬКОЇ.
– Перший етап жнивної кампанії, а це збирання ранніх зернових та зернобобових культур, наближається до завершення. Зібрано їх на понад 90% площ, – розповідає Надія Михайлівна. – Результати не надто високі. Однак, враховуючи те, що цьогоріч під час вегетації рослини періодично зазнавали впливу різних негативних факторів погоди, це ще досить хороший результат. Адже частину площ на території Куль­чієвецької сільської ради, Слобідсько-Кульчієвецької та Китайгородської ОТГ було вибито градом. Посіви Колибаївської ОТГ тривалий час перебували під значним шаром води. А в Слобідсько-Кульчієвецькій, Гуменецькій ОТГ, Ка­м’янській сільраді та інших місцях із горбистою місцевістю посіви частково були змиті. Тобто, майже по всій території району в більшій або меншій мірі посіви було пошкоджено, що призвело до недобору врожаю.
Саме тому, за станом на 1 серпня, маємо таку картину: завершено збирання озимо­го ячменю, намолочено 7276 т (2018 р. – 2 тис. 202 т) при урожайності 50 ц/га. Найвищо­го показника досягнуто агроформуваннями: ПП «Мрія-­2010», СТОВ ВФ «Гуменецьке», ПП «Гринчуцьке». Озимої пшениці обмолочено 13145 га, або 91% площ, що підлягають збиранню, намолочено 65444 т (2018 р. – 49 тис. 655 т) при урожайності 50 ц/га. Найбільший урожай культури отримують у ТОВ «Агросолюшнс», ТОВ «Максфарм», ПП «Калинський ключ», ПП «Аграрна компанія – 2004» та ПП «Авант Агро». Ярого ячменю обмолочено 3295 га, або 94% площ, намолочено 14056 т (2018 р. – 830 т) при урожайності 43 ц/га. Найкра­-щі показники в СТОВ «Гарант», ПП «Деметра-2010» та ПП «Аг­рарна компанія – 2004».
Крім того, зібрано 7 тис. 128 га озимого ріпаку, намолочено 21 тис. 070 т, що на 1866 т, або 9%, більше від торішнього показника. Середня врожайність ріпаку по району – 30 ц/га. Найвищий показник урожайності отримано в СТОВ «Гарант», ТОВ «Фірма «Династія», ТОВ ВКФ «Агро – Еко ХХІ», ПП «Аграрна компанія – 2004», ПП «Авант Агро» та СТОВ «Зоря».
Наразі аграрії продовжують підготовку до посівної кампа­-нії озимих урожаю 2020 року та збирання пізніх ярих культур. На сьогодні підготовлено 5109 га грунту. Є агроформування, що вже розпочали сів­-бу озимого ріпаку, всього по району посіяно 150 га.