Четвер, 28 Березня 2024 р.
9 Серпня 2019

ЗА ЩО ЛИТОВЦІ ЛЮБЛЯТЬ КАМ’ЯНЕЦЬ?

Томас СуткайтісНеочікуване запитання? Саме його ми поставили литовцю Томасу СУТКАЙТІСУ, який недавно завітав до Кам’янця із власним проєктом «Слідами історії Литви та України». З 29 липня по 5 серпня він разом із невеличкою командою литовців та українців (усього 14 осіб) на велосипедах підкорили 180 кілометрів, з’єднавши маршрутом найцікавіші пам’ятки Подільської культурної спадщини.

– Томасе, що спільного в України з Литвою?
– Історія поєднала наші країни міцними політичними, культурними і освітніми зв’язками. Саме тому мій проєкт допомагає українським та литовським молодіжним організаціям краще пізнати один одного, дізнатися мовні особливості, традиції, а також сприяє цінностям Загальної декларації прав людини. Наша мета – проїхатися екологічно чис­тими транспортними засобами (велосипедами) за маршрутом, який з’єднує найцікавіші історико-культурні пам’ятки. У нас не було багато часу на поїздку. Але там, де побували, – усе це місця нашої спільної історії.
– Розкажіть детальніше про проєкт?
– Ще з 2011 року я як керівник громадської організації «Argostudio» та мої колеги з інших організацій почали організовувати велосипедні тури околицями Литви. Шукаючи можливості розвитку, почали подорожувати по сусідніх країнах. Проте Україна завжди здавалася недоступною, попередні розрахунки витрат на поїздку були захмарними. Але на ділі все виявилося трохи простіше і дешевше. Ми пішли на ризик. Боялися, що важко буде з мовою, боялися доріг, про які в Литві ходять страшні легенди (сміється), боялися, що нас не приймуть люди. Та всі наші страхи розвіялися, щойно ми зустрілися з українською частиною команди.
– Як обирали маршрут?
– Цей маршрут з’єднує найцікавіші пам’ятки Подільської культурної спадщини, що розташовані в самому серці Хмельницької області. Поясню детальніше про кожну точку маршруту: Червоногрод – у часи Вітовта тут був замок, сьогодні це руїни, але вони несуть глибокий історичний сенс; Скала-Подільська, яка пов’язана з тим же Вітовтом; Кам’янець-Подільський – у другій половині чотирнадцятого століття місто недовго було частиною Великого князівства Литовського; Хотин – місто, відоме Хотинською битвою 1621 року, в якій брали участь і литовці на чолі з Яном Каролем Ходкевичем пліч-о-пліч з українськими козаками. Також нам вдалося побувати у Теребовлі, Чорткові, Жванці й Тустані.
– Томасе, то все ж за що литовці люблять Кам’янець?
– За все. Ми тут, як удома, нам усміхаються, радо приймають, розуміють ламану мову і навіть роблять подарунки. Із групою ми приїхали сюди вперше, але всі, як один, впевнені – ще повернемося. Історичний дух, який тут панує, краєвиди і захопливі місцини – це те, заради чого варто погостювати в Кам’янці.

Ольга БАНАХ.