Четвер, 18 Квітня 2024 р.
9 Серпня 2019

І ЛІКУЮТЬ, І ПАНТРУЮТЬ

Щороку в другу неділю серпня професійне свято відзначають люди, котрі лікують і дбають про братів наших менших, охороняють наш край від занесення збудників інфекційних хвороб, дбають про профілактику і здійснюють нагляд та конт­роль за безпекою харчових продуктів. Для таких спе­ціалістів ветеринарної медицини їхні щоденні клопоти не лише робота й професійний обов’язок, а й стиль життя. І недаремно кажуть, що медицина лікує людей, а ветеринарія – людство. Мабуть, усі погодяться, що це одна з найгуман­-ніших професій у світі. Люди, які обрали такий фах, заслуго­вують на пошану вже за те, що несуть любов і полегшення страждань братам нашим меншим.

Фахівці, які працюють у ветеринарній медицині Кам’янеччини, щиро люблять тварин. Дехто з них ще з дитинства грався у лікарів, піклувався про котиків і собачок, а в деяких випадках рятував життя чотирилапим. Так вони прийшли до своєї майбутньої професії.
Якщо порівняти професію медичного лікаря і лікаря ветеринарної медицини, то відчутна різниця в діагностиці. Адже з твариною не поговориш, не випитаєш у неї, що і де болить, і вона сама не розповість про свої проблеми. Ветеринар мусить фахово провести обстеження і з’ясувати, що з тваринкою не так. Встановити правильний діагноз не так легко, як здається на перший погляд. Отже, головний принцип ветеринарії такий же, як і в медицині, – не нашкодь. Тому ветеринарам інколи доводиться бути ще й психологами, давати професійні поради господарю. Наше щоденне кредо: у хорошого ветеринара клієнти задоволені, а пацієнти – здорові.
Окрім надання допомоги тваринам, спеціалісти ветмедицини дбають і про те, аби не допус­тити поширення небезпечних інфекційних хвороб, особливо спільних для людей і тварин, як-от сказ, сибірка, туберкульоз, бруцельоз, лейкоз тощо. Задля цього проводяться профілактичні щеплення, моніторингові дослідження, навчання, семінари-наради зі спеціалістами, бесіди із власниками тварин, рейди автошляхами, дослідження харчової продукції на всіх етапах її виробництва та обігу за принципом «від лану до столу».
Наші фахівці ніколи не стоять на місці, а постійно рухаються вперед. Приємно, що в нас працюють молоді спеціалісти, які легко засвоюють нові методики, сприяють розвитку галузі загалом і мають бажання вдосконалюватися та розвиватися. Зав­жди можна звернутися до ветеранів служби, які присвятили життя цій професії, із задоволенням діляться досвідом та ніколи не відмовляються від порад, а це Володимир Бабійчук, Володимир Савіцький, Олександр Чорний, Василь Черневич, Павло Ніколаєв.
Хочеться відзначити і ни­нішніх спеціалістів, фахівців і професіоналів своєї справи – Вік­тора Козака, Лесю Муляр, Олександра Бойка, Вадима Прядка.
І на завершення, користуючись нагодою, вітаю всіх працівників служби ветеринарної медицини з професійним святом, бажаю міцного здоров’я, безмежного людського щастя, високих досягнень, бадьорості та оптимізму!

Анатолій ЛАВСЬКИЙ, начальник Кам’янець-Подільського
міськрайонного управління Держпродспоживслужби.