П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Серпня 2019

БЕЗ ШКІЛЬНОЇ ФОРМИ І З НОВИМ МЕНЮ

Новий навчальний рік, що розпочнеться цьогоріч 2 вересня, принесе декілька нововведень у навчання, харчування і зовнішній вигляд школярів. Попри побоювання, «Нова українська школа» продовжує реформаторську стежину, і першачки, як і торік, забезпечені всім новим і необхідним. У місті шкіл і садочків не поменшало, а район, як завжди, не обминула оптимізація: мінус одна школа І ступеня в с.Острівчани Колибаївської ОТГ. Кадрові перестановки відбулися лише у Жванецькій ОТГ, де директором Сокільського ліцею призначено Оксану Вуйлову.

Ще під час літніх канікул батьки активно обговорювали три питання: відміна шкільної форми, заборона відвідувати навчальні заклади нещепленим і запровадження нового меню.
– Ще донедавна діяв указ щодо стандартів шкільної форми. Новий президент відмінив його, і тепер учні можуть відвідувати школу в довіль­-ному одязі. Щоправда, на шкільні свята діти мають бути святково вбрані, – коментує начальник міського управління освіти і науки Сергій МЕЛЬНИК. – Якщо в статуті навчального закладу прописано дрес-код, то, за рішенням педради, враховуючи думку батьків, можуть запровадити власний варіант одягу.
Цьогоріч запроваджується індивідуальне навчання, що передбачає три види. Перший – екстернатна форма для учнів, які прагнуть швидше опанувати навчальний матеріал. Другий – сімейна (домашня) для тих, хто проявив бажання навчатися вдома. До 1 вересня батьки мають написати відповідну заяву, закріпити дитину за школою і самотужки організувати навчальний процес. Для таких учнів складаються спеціальні плани та програми, вони мають проходити оцінювання чотири рази на рік, зокрема, й складати підсумковий контроль. Якщо у дитини поганий результат, то, за рішенням педради, її повернуть до школи і вчителя. І останнє – педагогічний патронаж – для діток з особливими потребами, яким не рекомендовано відвідувати навчальний заклад за станом здоров’я.
Щодо підручників, то район, за інформацією начальника відділу освіти РДА Олени ПРОНОЗЮК, не має із цим проблем, як і з підвезенням школярів до навчальних закладів у сусідні села. А ось до міста підручники для учнів 2, 6, 10 і 11 класів мають довезти.
– Управління освіти і міськрада наразі працюють над тим, щоб у навчальних закладах облашту­-вати тривожні кнопки, – розповів про майбутні нововведення Сер­гій Мельник. – Поки що розглядаємо 2-3 школи, і фахівці вивчають, скільки необхідно на це коштів. Цьогоріч плануємо нововведення і в меню для учнів, запровадивши близько десяти нових страв за рецептами столичного шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Це будуть нагетси, паелья та нові салати. Держ­продспожислужба працювала разом із нами і затвердила такі зміни.
Із новими силами вчителі та учні розпочнуть новий навчальний рік. Освітяни вже мають на руках затверджені навчальні програми і плани на 2019-2020 р. і активно розглядають зміни, які їх чекають уже 2020-го.
– Відповідно до Закону України «Про освіту», навчальні заклади мають бути трьох ступенів: початкова школа, гімназія і ліцей. Тому наші заклади готують пакет документів, щоб привести школи у відповідність, – продовжує Сергій Васильович. – Плануємо, що вже з наступного 2020-2021 навчального року в нас будуть ліцеї, гім­назії, початкові школи, або один заклад матиме в собі і початкову школу, і гімназію, і ліцей. Для цього моніторингова група вивчає потреби мікрорайонів міста, кількість дітей, їхні потреби, профіль навчання для 10-11 класів. Після цього підіб’ємо підсумки і вже знатимемо, який заклад того чи іншого району відповідатиме певному ступеню.