Четвер, 28 Березня 2024 р.
13 Вересня 2019

ЖИТТЯ – ЦЕ РУХ, РУХ – ЦЕ СПОРТ!

Навчальний рік у школах розпочався, на старті – початок навчань у поза­шкільних установах. Традиційно вони стартують із 15 вересня. У дітей є гарна можливість розвивати свій талант, тіло і займатися справою до душі. Тим паче, що місто має чимало закладів для цього.
Сьогодні з усієї України надходять тривожні новини, що діти почали менше рухатися і займатися спортом. Гантелі, скакалки та велосипеди витіснили ноутбуки, планшети і телефони. Як наслідок, нині важко знайти повністю здорову дитину. І як би банально це не звучало, але здоров’я починається зі щоденної ранкової гімнастики, пробіжки чи заняття у спортивній секції.
Із початком навчального року в багатьох батьків, особливо першачків, постає запитання: в яку спортивну секцію віддати чадо, аби загартувати його дух і зміцнити здоров’я? Які гуртки діють у місті, як їх обрати відповідно до характеру й статури школярів, як зацікавити спортом дітлахів, з’ясовували журналісти «Подолянина».

ХОЛЕРИКАМ – ТЕНІС, МЕЛАНХОЛІКАМ – ЙОГУ

Ще відомий лікар і філософ Авіценна казав, що людина, яка достатньо і своєчасно займається фізичними вправами, не потребує лікування, спрямованого на усунення хвороби. Й сучасні лікарі запевняють, що спорт зміцнює здоров’я, під час тренувань більше кисню надходить у кров, усе тіло перебуває в тонусі, дитина краще себе почуває, рідше хворіє, їй навіть легше засвоювати нову інформацію. І психологи вважають заняття спортом – корисною справою, адже формуються правильні цінності, прагнення ставити мету й досягати її, загартовується сила волі. Однак наголошують, що необхідно відповідально підходити до вибору секцій і дослухатися до думки та вподобань юного спортсмена. При виборі виду спорту для своєї дитини варто враховувати декілька його особливостей: темперамент, статуру, захоплення, здоров’я.
Сангвініки не можуть всидіти на місці, вони активні та цілеспрямовані, але для них складні монотонні повторення дій. Їм найкраще підійдуть футбол, боротьба, танці.
Флегматики менш рухливі, але мають вищий рівень зосередженості. Вони витриваліші, тому довгі тренування з монотонним навантаженням їм до снаги. Із них легше зробити професіоналів, тому що кожен рух вони здатні відпрацювати до автоматизму. Ідеальні для флегматиків – біг, катання на велосипеді, веслування.
Холерики особливо відрізняються високою емоційністю і швидкою реакцією. Вони не люблять монотонності, але можуть повторювати одну і ту ж вправу протягом тривалого часу. Боротьба, волейбол, бадмінтон, теніс – це те, що їм потрібно.
Меланхоліки не відрізняються великою впевненістю у своїх силах, командні види спорту в них викликають дискомфорт, краще за все їм підійдуть плавання, йога, фітнес.
Важливим фактором для вибору спортивної секції є й тілобудова.
Худорлявим діткам комфортніше займатися індивідуальними видами спорту, які передбачають більшу швидкість і витривалість. Із них виходять чудові бі­гуни й гімнасти.
Діти, в яких щільна і розвинена м’язова маса та міцний скелет, здатні на тривалі важкі тренування. Їм підійдуть види спорту, в яких найважливішими будуть поступове збільшення навантажень і подолання себе. Спортсмени з такою будовою тіла часто зустрічаються в боротьбі та інших єдиноборствах, армрестлінгу.
Повненькі школярі, як правило, повільні та малорухливі. Для них корисно буде випробувати себе в пауерліфтингу чи стрільбі.

ГАРТУЮТЬ ТІЛО І ДУХ

У Кам’янці-Подільському спортивний дух гартують як державні, так і приватні тренери. Найбільше секцій мають дитячо-юнацькі спортивні школи.
– Наша спортшкола розташована на ву­-лиці Шевченка, 61, – розповідає директор ДЮСШ №1 Станіслав Кшемінський. – Для дітей, яких набираємо з 4-х років, маємо 9 спортивних секцій: художня гімнастика, стрибки на батутах, велоспорт, кульова стріль­ба, важка атлетика, легка атлетика, баскетбол, волейбол і гандбол. Забезпечені спортивним інвентарем. І найголовніше, занят­тя у гуртках безкоштовні. Правда, виняток – художня гімнастика. Через чималий попит на цей вид спорту не всі мають можливість займатися безкоштовно, тому змушені створити приватну групу. Недешевий для гімнасток й інвентар, деякий доводиться купувати батькам.
Заняття відбуваються як у стінах школи, так і на базі інших закладів. Зокрема, наші велоспортсмени займаються на мотобольному стадіоні. Тренування з кульової стрільби – у тирі НВК №9 ім.А.М.Трояна, з важкої атлетики – у спорткомплексі «Епіцентр», із легкої атлетики – у школах №№1, 9, 10, 13. Займатися баскетболом усі охочі можуть як у приміщенні ДЮСШ №1, так і школах №№8 та 14, волейболом – у коледжі ПДАТУ і школах №№3, 9, а гандболом – у 6, 7 та 17 школах.
У ДЮСШ №2 – інші види спорту. Займатися діти можуть як на пр.Грушевського, 31, так і у філії, що розташована на Васильєва, 15, або ж місцевих школах. Обирати є із чого.
– Ми робимо все, аби тренери загартували наших вихованців сильними, витривалими і активними. Для цього маємо чимало професійних тренерів. До нас можуть ходити діти, які хочуть займатися вільною боротьбою, боксом, дзюдо, футболом, великим та малим тенісом, кікбоксингом, тхеквондо та ММА, – додав директор ДЮСШ №2 Василь Пасенко.
Опанувати бойове мистецтво та національний вид спорту Кореї тхеквондо можна і в СК «Чайка». Ця дисципліна за допомогою тренування тіла і душі прищеплює людині фізичні бойові навички, ставить за мету поліпшити душевне здоров’я та якість життя. Як розповів очільник клубу і тренер Сергій Чайка, тренування відбуваються у приміщенні на Нігинському шосе, 34, а також у спортзалі НВК №8, а з жовтня – і в СЗОШ №5. На заняття можуть приходити дітки від 5 років.
Спортивні навички розвивають і у позашкільному навчально-виховному об’єд­нанні. На активний спорт більше зорієнтовані такі гуртки: спортивне скелелазіння – діти займаються у спеціально облаш­тованому приміщенні, що на вул.Годованця, 26, а з жовтня, як повідомила директор ПНВО Наталія Ілаш, планують перейти у сучасний зал, що на вул.Огієнка, 35-А. Тут також працюють гуртки пішохідного туризму, спелеологічного, водного та велосипедного. На кожен із них розроб­лена спеціальна програма. Зазвичай усі вправи змодельовані так, аби не лише загартувати тіло і дух юних спортсменів, але й максимально ознайомити їх із природою рідного краю.
Триває набір дітей із 6 років і в гурток картингу. Заняття розпочнуться з 16 вересня і проводитимуться з 15.00 на території мотобольного стадіону.
– Займаємося ми не один рік, маємо чимало перемог. Але найголовніше, що можемо себе називати найбезпечнішим спортом із технічних видів. Без захисного обмундирування в жодному разі не випускаємо картингістів на трасу. А навички, здобуті в нас із дитячих літ, стануть у пригоді і в дорослому житті вже при керуванні автомобілем, – зазначив керівник гуртка Руслан Кагітін.
Навчитися сідлати двоколісного коня та ще й закидати величезного м’яча у ворота суперника можуть усі, хто полюб­ляє швидкість, ревіння двигунів і запах мастила.
– Мотобольна команда «Поділля» набирає вихованців із 12 років. Тренуємо молодь на мотобольному стадіоні. Маємо для цього всі необхідні умови та невеличкі мопеди, які дозволяють займатися із підлітками. Усі подробиці щодо набору можна з’ясувати за номером: 098-820-69-92, – прокоментував керівник мотобольної команди «Поділля» Павло Відлацький.
Опанувати поки що новий для кам’янчан вид спорту фризбі безкоштовно допоможуть у клубі дозвілля «Ігромани». Також тут пропонують інтелектуальні ігри, жонглювання, спідкубінг, туризм, крає­знавчі походи, бігові лижі та улюблений із дитинства бадмінтон, заняття з останнього проводяться у приміщенні ФОК К-ПЕМЗ. Усі деталі можна з’ясувати за номером: 097-876-76-05.
У Кам’янці-Подільському можна записатися на тренування і з американського футболу. Кличуть як дорослих хлопців і дівчат (16+), так і дітей (12-14 років). Якщо хтось думає, що це лише штовханина плечистих спортсменів за м’яч, то дуже помиляється. Адже цей вид спорту порівнюють із шахами. Це унікальний вид спорту, який вчить грати у команді, думати один за одного. Тут важливе все: відмінна фізпідготовка, ігрова дисципліна, вміння швидко думати у критичній ситуації. Якщо зацікавилися – телефонуйте: 097-322-65-94.

СПОЧАТКУ – НА ОГЛЯД, ПОТІМ – НА ТРЕНУВАННЯ

Але, перш ніж податися у спортивну секцію, батьки обов’язково мають відвідати лікарів.
– Заняття у спортивних секціях – це серйозний і відповідальний крок, який накладає відповідальність і на батьків, і на медичних працівників, які видають дитині довідку з дозволом на заняття, – коментує лікар-реабі­літолог комунального некомерційного під­приємства «Дитячий медичний центр» (колишня міська дитяча поліклініка) Лілія Лукановська. – Ми всі знаємо, що на уроках фізкультури трапляються випадки, які закінчуються трагедією. Це відбувається через те, що діти, які мали проблеми зі здоров’ям, не пройшли повного обстеження, тобто, як ми кажемо, не були визначені функціональні можливості серцево-судинної системи.
У спортивних секціях фізичне навантаження, в порівнянні з уроками фізкультури, збільшується. Міністерством охорони здоров’я посилені вимоги до обстеження дитини перед вступом у спортивну школу. Для дітей, які займаються або планують відвідувати спортивні секції, є обов’язковим прохо­дження медичного огляду згідно з вимогами спільного наказу МОЗ України та Міністерства молоді та спорту «Про затвердження положення про медичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів, закладів фізичної культури та спорту». Таким діткам в обов’язковому порядку проводиться антропометрія (вимірюються зріст, вага), спірометрія, динамометрія, вимірюються частота дихання й пульсу, артеріальний тиск, проводиться проба Руф’є, електрокардіограма. Терапевтом або педіатром оглядаються внутрішні органи (органи дихання, кровообігу, травлення, сечостатева, ендокринна і нервова системи), проводиться огляд вузьких спеціалістів: офтальмолога, отоларинголога, хірурга, травматолога, стоматолога та інших за показами, перевіряється наявність профілактичних щеплень. За результатами обстеження проводиться оцінка стану здоров’я. Необхідні обстеження можна пройти у нас.

ЯК НАВЧИТИ СПОРТ ЛЮБИТИ

Якщо вам і досі не вдається відтягнути чадо від моніторів і екранів телефонів та зацікавити спортом, дослухайтеся до порад психологів. Привчити малюка до спорту легше, ніж підлітка. Можлива ситуація, коли старшокласник узагалі не проявляє інтересу до занять спортом.
У таких випадках можна піти на хитрість. По-перше, скористатися особистим прикладом і регулярно займатися спортом самим батькам, привчати дитину до сімейних прогулянок на велосипедах, лижах, сноуборді. У вихідні можна чудово провести час, вирушивши в похід, або взяти в оренду обладнання та почати сплавлятися по річках.
Але навіть якщо підліток принципово відмовляється ходити в ту чи іншу секцію, то спробуйте зрозуміти причини такого ставлення до спорту. Їх може бути декілька. Можливо, йому некомфортно займатися в колективі. Або він вважає, що це дорого для сім’ї. Чи так сильно втомлюється у школі, що виконання вправ викликає в нього негативні відчуття й емоції. У такому разі на допомогу прийдуть звичайні побутові справи. Вчені встановили, що, наприклад, заняття в тренажерних залах спалюють стільки ж калорій, скільки і звичайна буденна активність. Активна прогулянка й ігри з собакою декілька разів на день також будуть навантаженням, що сприяє нормальній руховій активності. А ще старшокласнику можна допомогти підібрати активний підробіток, який не заважав би навчанню у школі.
Що обов’язково потрібно робити?
l Заохочуйте дитину займатися тим видом спорту, який їй подобається. Найкраща мотивація – весело проводити час на тренуванні, потоваришувати з новими людьми, отримувати похвалу від тренера та батьків.
l Дозволяйте помилятися. Помилки і подолання труднощів – частина навчання. Якщо дитина постійно боїться щось зробити неправильно, в неї зникає бажання вчитися.
l Дозвольте дитині самій поставити собі реальну спортивну мету і нести відповідальність за її досягнення. Ненав’язливо допомагайте обрати доступну мету, яка підвищить мотивацію, але не перетворіть її на гонитву за результатом.
l Завжди цікавтеся успіхами та невдачами дитини.
Чого не можна робити в жодному разі?
l Не підміняйте спортивні цілі дитини власними.
l Не списуйте програш на погане спорядження, погоду або некомпетентність суддів. Це заважає вчитися на власних помилках.
l Не зациклюйтеся на перемозі. Пораз­ка – це лише один з етапів тренування.
l Не критикуйте дитину і не давайте їй нескінченних інструкцій під час трену­вання.
l Найважливіше – прищеплюючи здорові звички, стежте за тим, аби діти отримували задоволення від занять спортом.