П'ятница, 29 Березня 2024 р.
27 Вересня 2019

У КАМ’ЯНЦІ Є РОЗУМНИЙ БУДИНОК

Денис КовальЯк зробити будинок розумним, комфортним, безпечним та енергонезалежним? Відповідь на це запитання за два роки знайшов 11-класник СЗОШ №5 Денис КОВАЛЬ разом із наставником, учителем інформатики і технічної праці Віктором РОМАНЮКОМ. Взятися за цю справу їх спонукала перемога школи 2016 року в проєкті «Школа Енергії» та «Школа Енергії 2.0.», які в Україні реалізовувалися за підтримки Асоціації «Енергоефективні міста України» і товариства GIZ за дорученням Федерального міністерства довкілля, охорони природи, будівництва та безпеки ядерних реакторів Німеччини.

Отримавши в дарунок макет будиночка, вони зуміли зробити його розумним, наповнивши різними датчиками, мікроконтролерами, написати програму і все це синхронізувати з телефоном. Відтак, у разі пожежі, затоплення чи витоку газу, на телефон мит­тєво приходить смс-повідомлення. Крім того, будиночок уміє економити електроенергію і вловлює в повітрі небезпечні домішки, робити життя його мешканців зручнішим і безпечнішим. Які ще таємниці має диво-винахід, і як працювалося над ним – поділилися учень та вчитель.
До речі, з проєктом «Розумний будинок» Денис став призером ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН (2018 і 2019 рр.), переможцем Подільсь­кого відкритого конкурсу Хмельницького національного університету, призером IX Всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу молодіжних інноваційних проєктів «Майбутнє Украї­ни» (ІІ місце), а також взяв участь у І регіональній науково-практичній конференції з актуальних питань фізики та астрономії К-ПНУ імені Івана Огієнка.

ІЗ ТЕХНІКОЮ НА «ТИ»

Як зізнається школяр, ще з дитинства мав потяг до технічних наук, постійно щось вигадував і втілював це у життя. Батьки ніколи не ставали на заваді такому хобі, навпаки, всіляко підтримували потяг хлопця до техніки і науки. Тож коли Денис взявся за нову роботу, рідні схвально поставилися до цього.
– Розмови про практичну реалізацію розумних систем із керу­-вання будинками точаться давно. Вперше з ідеєю практичної реалізації ми зустрілися під час участі в роботі літнього енергетичного табору в рамках проєкту «Школа енергії», що проводився в Карпатах, де ус­пішно поєднали відпочинок та навчання. Надзвичайно цікавим досвідом на літніх канікулах для мене стала 3-тижнева участь у Startup School Intensive при МАНівському UF Incubator. Я був єдиним представником із Хмельниччини. Перед нами виступали відомі бізнесмени, ділилися досвідом, як започаткувати власну справу, розробити бренд, знайти інвесторів, створити проєкт і заробити на ньому грошей. Потім ми вже власноруч розробляли бізнес-проєкти і захищалися перед бізнесменами. До цього гадав, що бізнес вести не так уже й складно, але після табору зрозумів, що це не така вже й легка справа, – розповідає Денис.
Робота над розумним будинком закипіла після того, як отримали в дарунок базові елементи. Далі протягом двох років проєкт удосконалювали, поступово купували і налаштовували нові еле­менти. Усе робилося власноруч. Як зізнався Віктор Михайлович, який давно працює над енерго­зберігаючими технологіями, під час реалізації проєкту будинку зіткнулися з такими проблемами: відсутність комплектуючих, літератури і фахівців-консультантів:
– З експертами в нашій країні важкувато. По поради звертали­ся до експертів зі Львова та Києва, адже наш проєкт – нестандартний і ма­сивний. Багато інформації зна­-хо­дили на спецфорумах в інтер­-неті. Впроваджували і власні під­ходи.
Оскільки в Кам’янці не було де купувати спецобладнання, вихід знайшли в спеціалізованому інтернет-магазині «Arduino.ua», а також замовляли комплектуючі на сайті Aliexpress. До речі, ціни там нижчі, але довелося чекати з доставкою. Те, що є на іноземних сайтах, на нашому ринку може з’явитися лише через декілька років.

УВАГА! У БУДИНКУ – НП

Денис Коваль разом із наставником, учителем інформатики і технічної праці Віктором РоманюкомКропітка праця дала результат. Демонструючи дерев’яний макет будиночка, нашпигований різнокольоровими дротами та іншим обладнанням, Денис розповідає, чому він насправді є розумним:
– Якщо ці технології встановити в наших будинках, це подарує зручність, комфорт, спростить життя і зробить оселю безпечнішою.
Насамперед будинок є енергонезалежним, бо живлення відбувається від сонячної панелі. Розробили пожежну сигналізацію – при спрацюванні датчика вогню діє звукове оповіщення та смс-інформування. Для економії електроенергії освітлення вмикається лише там, де проходить людина. Маємо і автоматичне підсвічування коридора вночі. Контролюються температура повітря і вологість, а також вода. У разі аварії, подається живлення на електроклапан і перекривається водопостачання, відбувається звукове та смс-сповіщення.
Контролюється і рівень шкідливих газів у повітрі на сполуки із вміс­том вуглецю (аміаку, оксидів азоту, парів алкоголю, бензолу, вуглекислого газу, диму), а також водню та коксового газу. Контролер знімає покази із датчика і при досягненні критичного рівня сповіщає про це, також вмикається система для прокачування повітря.
Будинком можна керувати дистанційно за допомогою брелока: піднімати жалюзі чи відчиняти гаражні ворота. А ще дистанційно можливе керування за допомогою смс-повідомлення про ввімкнення-вимкнення відповідних пристроїв, сигналізації. До речі, можна керувати з двох телефонів, будь-хто не може це робити, бо ми встановили відповідний захист.
У результаті експериментальних випробувань отримали систему, здатну відслідковувати основні характеристики сучасного будинку та діяти у відповідних ситуаціях.
Віктор Михайлович додає:
– Модель повністю діюча та мо­-же бути перенесена в реальний будинок. Схема на основі Arduino виявилася досить гнучкою та функ­ціональною із можливістю під’єднання великої кількості найрізно­манітніших датчиків і вузлів та ви­конання поставлених завдань. Людині, яка захоче запрограмувати мікроконтролер, потрібно бодай поверхнево знати мову програмування С++ та ознайомитись із програмою Arduino IDE.
Часто мене запитують, скільки необхідно коштів, аби власну оселю зробити розумнішою. Усе залежить від того, що хочете отримати і яке обладнання купуєте. Але орієнтовно облаштування 1-кімнатної квартири спецобладнанням може потягнути на 1000-1500 доларів.