П'ятница, 29 Березня 2024 р.
4 Жовтня 2019

НІКОМУ І НІЧОГО

Ситуація із перерахунком газу для споживачів нагадує анекдот про заповіт старого єврея: «Нікому і нічого».
Попри рішення суду, масове подання заяв від українців, НАК «Нафтогаз України» офіційно заявляє про неможливість здійснення такого кроку.

Нагадаємо, що надія повернути свої кревні з’явилася в українців після рішення Ок­ружного адміністративного суду Києва. Відповідно до нього, постанова Кабміну від 27 квітня 2016 р. щодо визначення порядку формування ціни на природний газ для населення є протиправною та нечинною. Власне це і підштовх­нуло споживачів взятися за перо і подати заяву про про­ведення перерахунків за природний газ, спожитий в опалювальному періоді 2016-2017 рр. Ця ситуація спонукала ТОВ «Хмельницькгаз збут» звернутися до НАК «Нафтогаз» із проханням скоригувати ціну продажу природного газу товариству, аби вони змогли провести відповідні перерахунки населенню. Однак в офіційній відповіді, оприлюдненій на сайті «Хмельницькгаз збуту», повідомляється, що в «Нафтогазу» відсутні підстави для застосування цін на природний газ, які діяли до 1 трав­ня 2016 року, тому неможливо здійс­нити перерахунки:
«Зазначаємо, що Окружний адміністративний суд м.Києва вищезгаданим рішенням хоч і визнав протиправним та нечинним нормативний акт Уряду, але не зобов’язав учасників ринку газу здійснювати будь-які перерахунки чи вносити зміни до договорів.
Договори постачання природного газу на 2015-2016 роки укладались Компанією відповідно до чинного на той час законодавства України. На момент їх укладання сторони узгодили умови, в тому числі й ціну. Всі зміни до договорів також вносилися виключно в двосторонньому порядку за наявності згоди контрагентів. На цей час згадані договори виконані та припинили свою дію в частині поставки газу. Відповідно до ч.З ст.632 Цивільного кодексу України, зміна ціни в договорі після його виконання не допускається.
Постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 р. №758 чітко визначено, що ціни на природний газ для побутових споживачів та виробників теплової енер­гії в період із 1 травня 2016 року по 31 березня 2017 року мають встановлюватись окремим рішенням Уряду. На цей час таке рішення відсутнє, що не дає підстав для застосування цін на природний газ, які діяли до 1 травня 2016 року».