Субота, 27 Квітня 2024 р.
4 Жовтня 2019

НІ КАПІТУЛЯЦІЇ!

Цими словами завершується звернення на адресу президента України Володимира Зеленського, голови ВРУ Дмитра Разумкова, народного депутата України Ігоря Марчука, одноголосно ухвалене третього жовтня депутатами Кам’янець-Подільської міської ради. Під час засідання позачергової сесії голови фракцій «Європейська Солідарність», «Свобода» і «Батьківщина» проявили абсолютну єдність перед можливою загрозою втрати суверенітету країни. Таким чином народні обранці висловили і підтримку ініціативи декількох громадських організацій, що об’єднують учасників АТО/ООС, яких на сесії представляв голова благодійного фонду «Наші» Іван Дробний. За декілька годин до засідання депутатів воїни довели свою позицію щодо звернення і журналістам.

«ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Кам’янець-По­діль­ської міської ради, заявляємо про те, що анонсований 1 жовтня 2019 р. Президентом України Володимиром Зеленським документ, підписаний учасниками тристоронньої контактної групи в Мінську з реалізації так званої «формули Штайн­маєра», є неприхованою здачею національних інтересів і початком капітуляції України в російсько-українській війні.
У той час, коли наші воїни захищають Україну від збройної агресії Росії, головну відповідальність за долю України несе найвище керівництво держави, зокрема, Президент України. Як Глава держави і Верховний Головнокомандувач має усвідомлювати, що його позиція в питанні припинення російської агресії не повинна визначатися кон’юнктурними політичними міркуваннями та не може ігнорувати колосальну ціну, сплачену українською нацією за свою незалежність. Він має розуміти, що в українсько-російських відносинах виник не ситуативний конфлікт, а чергова спроба Росії знищити Україну як незалежну державу.
Весь український народ прагне свободи, миру і безпеки. Запорукою цього є суверенна і соборна українська держава. У боротьбі за її створення і утвердження віддали свої життя мільйони українців. Святий обов’язок кожного з нас – па­м’ятати та шанувати жертовність найкращих синів і дочок українського народу.
Наголошуємо, що факт остаточного виведення і повної відсутності всіх збройних формувань Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях у порядку, визначеному ЗУ «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих терито­ріях у Донецькій та Луганській областях», встановлюється міністром оборони України та міністром внут­рішніх справ України шляхом спільного подання Президентові України, який виключно на цій підставі ухвалює відповідне рішення. Ли­ше тоді може стартувати завершення заходів із гарантування національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, визначене окремими рішеннями Верховного Головнокомандувача ЗСУ.
Підкреслюємо, що втручання будь-яких осіб, незалежно від посади, в тому числі учасників різних тристоронніх контактних груп, мі­ніст­ра зовнішніх справ України, керівників Офісу Президента України, в управління заходами із гарантування національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях не допускається.
Вимагаємо від Президента Ук­раїни, міністра оборони України, начальника Генштабу ЗСУ захищати невіддільне суверенне право України на відновлення і збереження її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаного державного кордону, включаючи територію АР Крим та Севастополя:
– за жодних умов не допустити на­дання «особливого статусу» окупова­ним територіям ні за т.зв. формулою Штайнмаєра, ні шляхом внесення змін до законодавства Украї­ни;
– притягнути до кримінальної від­повідальності та позбавити громадянства всіх, хто зрадив Українську державу, працював на окупаційну адміністрацію, брав участь у бойових діях проти українських підрозділів та вчиняв інші злочини;
– проводити вибори до органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях лише після повної деокупації та перепаспортизації всього населення, здійс­неної шляхом перевірки кожної особи на наявність громадянства інших держав, на співпрацю з окупаційним московським режимом, на лояльність до України та відповідність статусу громадянина України;
– запровадити реальний, а не «фейковий», як у грудні 2018 року, воєнний стан у прифронтових територіях і повну економічну, енергетичну, ресурсну та транспортну блокаду тимчасово окупованих територій, яку тримати до повної деокупації цих територій;
– розірвати дипломатичні відносини, а також усі міжнародні договори з РФ та не відновлювати їх до повної деокупації Московією всіх українських територій;
– домогтися реальних кроків на підтримку України від держав, які декларували безпеку та недоторканність кордонів України в обмін на відмову від ядерної зброї. Укласти двосторонні угоди із США та Великою Британією про повномасштабну військову допомогу Україні, а також щодо надання летального озброєння та довгострокової військово-технічної допомоги.
Закликаємо всі патріотичні сили, представлені у Верховній Раді України, не підтримати нову редакцію закону України про особливий статус Донбасу та узаконення проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях в окремих районах Донецької та Луганської областей.
Ні капитуляції!».