П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Жовтня 2019

ЧИ ДОЖЕНЕ ЗАРПЛАТА МАРШРУТКУ?

Для кам’янецьких перевізників уже стало традицією чи не щороку підвищувати ціни на проїзд. Нібито і роблять усе в рамках закону, але складається враження, що напрацювали для цього цілу схему: до міськради подають розрахунки, у яких вартість проїзду в деяких підприємців досягає 8 грн. Департамент економіки, вивчаючи матеріали, тариф перевізників вважає завищеним, тому «збиває»
ціну. І виходить начебто райдужна картина: і перевізники задоволені, хоча й пішли на поступки, і влада хороша, бо за людей заступилася й надбавку встановила мінімальну. Правда, тим, кому щодня доводиться добиратися на роботу або до школи, зовсім не весело, бо вважають, що їхні кишені почистили, хоча й у законний спосіб.

– Водії маршруток знову не можуть наїстися, – переступивши поріг редакції, почала скаржитися 57-річна кам’янчанка Віра Микитівна. – П’ять гривень уже замало, то хочуть шість. За що їм платити?! Подивіться, на яких тарантайках нас возять, усе тріщить, скрипить, мало не розвалюється. Про сидіння взагалі окрема розмова. Повним чи високим людям хоч не заходь у маршрутку:
і примоститися на вузьких сидіннях неможливо, і ноги ніде всунути. Це ж насмішка над пасажирами! А вранці та ввечері у вщент набитому транспорті їдемо, немов кільки у бляшанці. Іноді водії самі встановлюють графік руху, що їх і не дочекаєшся.
Але у водіїв власні думки і аргументи. Минулої п’ятниці в місті відбулися громадські слухання щодо встановлення регульованого тарифу на міських автобусних маршрутах. Водії стверджували, що їздити за 5 грн їм уже невигідно.
– По-перше, підвищилася мінімальна заробітна плата, в рази подорожчав ремонт автомобілів, більше доводиться платити і за запчастини, – пояснює голова Спілки перевізників міста Микола ЧАЙКОВСЬКИЙ. – Скажімо, якщо раніше станція техобслуговування брала за певну послугу 400 гривень, то тепер нам випи­сують акти за цю ж роботу на суму близько тисячі гривень. Документи, що підтверджують наші розрахунки, почали подавати до департаменту економіки ще з лютого. Лише з четвертої спроби нас почули.
Позицію влади прокоментував «Подолянину» заступник міського голови Сергій БАБІЙ:
– До міськради із проханням підвищити тариф на проїзд звернулися приватні перевізники, які нині возять людей за 5 гривень. Про зміни щодо комунального транспорту, де вартість проїзду становить 2,50 гривень, не йдеться. Півтора року тому, коли корегувався тариф, бралися до уваги не всі компоненти тарифу, а лише підвищення вартості пально-мастильних матеріалів і зарплати. На сьогодні водії звернулися з проханням врахувати чергове підвищення мінімальної зарплати, подорожчання ремонту і запчастин. Надали комплект документів і власні розрахунки, відповідно до яких тариф запропонували встановити в розмірі 7,50-8 гривень. Департамент економіки та роз­витку інфраструктури міста, опрацювавши документи, узгодив тариф на рівні 6 гривень. Під час громадських слухань за цю пропозицію проголосували 30 осіб із 32 присутніх. Далі, відповідно до процедури, рішення має бути оприлюднено, а вже через 20 днів винесено на розгляд виконкому міськради. Ймовірно, з 1 грудня тариф таки підвищиться.