Субота, 20 Квітня 2024 р.
18 Жовтня 2019

ЗГАДУВАЛИ МИНУЛЕ Й ДЯКУВАЛИ ЗАХИСНИКАМ

День захисника України в місті та районі відзначили низкою патріотичних заходів: спогадами про полеглих Героїв і візитами до їхніх сімей, мітингами-рек­віємами, уроками миру в навчальних закладах, згадкою про події 100-літньої давнини, різними змаган­нями, виставками і концертами.

• Ще 11 жовтня в місті стартував військово-патріотичний захід для учнів. На тренувальному майданчику Легіону «Січові стрільці» урочисто відкрили теренову гру «Січовий десант». Позмагатися зголосилися школярі з кам’янецьких шкіл, а також із Ярмолинецького району і Черкаської області. Такий захід проводиться задля вшанування героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність України. На офіційне відкриття завітали представники міської влади та гості із Чемеровецького району, голови ветеранських організацій, військовослужбовці час­тини А1884.
Три дні учасники змагань виконували різні завдання:
орієнтування на місцевості, розбирання та збирання автомата Калашникова, надання допомоги пораненому, прохід мінним полем, пошук ворожого табору, стрільба з пневматичної зброї та метання гранат. Після виснажливих випробувань розважалися під час історико-пізнавальних квестів, екскурсій.
• Доки одні діти проходили військову муштру, інші 11 жовтня в переповненому залі МБК дякували нашим захисникам, вітаючи їх душевними піснями і хореографічними постановками. Зворушливі слова, хвилини мовчання і найголовніше побажання – перемоги на сході країни і довгоочікуваного миру – неодноразово звучали зі сцени. Захід об’єднав сотні кам’янчан у військовій формі, рятувальників, близьких і рідних наших воїнів, волонтерів, благодійників тощо. Не минуло свято і без вручення почесних грамот та подяк.
• «За Україну! За її волю!» – саме під такою назвою для учнів 6-Б класу ЗОШ №10 шкільна бібліотекарка Ольга Потапова та бібліотекарка бібліотеки-філії №7 Оксана Манчурак організували унікальну патріотичну вечірку. Патріотичний бодіарт, вірші, легенди, пісні про рідний край, вікторини «Знавці культури» і «Що ти знаєш про свою Батьківщину?» – програма була насиченою та цікавою. А от про події, що нині відбуваються на сході, розповів учасник ООС, військовий в/ч 2641 Олег Харкавлюк. Також присутні відгадували страви, серед яких були й українські національні.
• Безпосередньо 14 жовтня, у день, що об’єднав декілька свят, не лише дякували захисникам, а й телепортували на сто років назад. Уранці активна громада міста зібралася на вул.Лесі Українки, біля майбутнього меморіалу Присяги на вірність УНР. Саме 14 жовтня 1919 року на цьому ж місці відбулася перша спроба об’єднати весь український народ під однією присягою на вірність УНР. Уперше тоді присягали всі: Директорія, міністри, урядовці, судді та військові.
Спеціально до пам’ятної дати представники міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка, які власне й стали ініціаторами і авторами масштабного проєкту «Присяга 1919», презентували унікальне видання «Кам’янець – соборна столиця України» (детальніше на стор.2ТБ).
Також під час мітингу згадували і мужність сучасних воїнів, які знову змушені стати на захист рідної землі, аби вигнати з неї нахабних ворогів.
Одразу після зібрання учасники поклали квіти до пам’ятного знака Небесній Сотні на майдані Відродження та до меморіалу Пам’яті Героїв АТО, що встановлений біля Центру розмінування. А на Алеї Слави міського кладовища кам’янчани ще раз згадали подвиг загиблих воїнів під час панахиди, яку провів військовий капелан отець Олександр Цісар.
• Активно День захисника України святкували і в районі. Так співпало, що на свято Покрови Пресвятої Богородиці храмові свята відзначають у 16 селах Кам’янеччини: Вруб­лівцях, Рункошеві, Колубаївцях, Нагорянах, Думанові, Параївці, Субочі, Кам’янці, Вихватнівцях, Червоній Чагарівці, Калині, Ластівцях, Гуті-Чугорській, Острівчанах, Ріпинцях, Руді. Організаторам святкувань вдалося поєднати як свято сіл, так і День захисника України. Скажімо, в Руді навіть грав військовий оркестр, на святкування з’їхалися учасники АТО з усіх сіл Жванецької ОТГ, а також їхні родичі. Концертом, змаганнями, виставкою машин та обладнання, що придбано від початку створення Колибаївської ОТГ, вражали селян у Ходорівцях. Гучні гуляння влаштували в Кам’янці, Калині тощо.