П'ятница, 29 Березня 2024 р.
8 Листопада 2019

PAY TV IN UKRAINE: «СУПУТНИК» ЗАКОДУЮТЬ

«Якщо ви бачите це повідомлення, то 2020 року канал буде закодовано», – такий меседж почав з’являтися на екранах телевізорів українців, які користуються супутниковими тарілками. Містяни звернулися до редакції з цілою купою запитань: коли і чому це трапиться, як і де потім дивитися українські канали? Відповідей шукав «Подолянин».

З’ясувалося, що кодування центральних українських те­леканалів на супутниковому ТБ планують запустити 20 січня 2020 року. Це ніяк не вплине на тих, хто користується послугами кабельного телебачення або через приставку Т2 ди­виться українські центральні канали.
Проте цей захід торкнеться майже третини телеглядачів, для яких супутник – улюб­лений спосіб прийому ТБ-сиг­налу. Для таких користувачів це оз­начає, що з моменту ко­дування дивитися супутникове ТБ вони будуть вже по-іншому: для перегляду доведеться платити.
Кодувати сигнал будуть тільки великі медіа-групи. Телеканали групи «Інтер», «1+1 me­dia»(«1+1» «2+2», «ТЕТ», «Плюс-
Плюс», «УНІАН-ТБ», «Бігуді»), «Україна» і «StarLightMedia» («ICTV», «CТБ», «Новий канал», «М1», «М2» і «ОЦЕ») стануть доступними на супутнику виключно за гроші.
Суспільний мовник, тобто «Перший національний», і вся група телеканалів «Громадського ТБ», телеканал «Рада»
та багато інших не будуть кодуватися.
– Раніше купували супутникові антени для того, щоб дивитися величезну кількість телеканалів (як українських, так і закордонних), – розповідає 36-річний кам’янчанин Олександр, який займається ремонтом телевізорів. – Найчастіше це робили безкоштовно, без абонплати, бо «перешивали» тарілки, але тепер усі будуть змушені платити.
Причиною стало прагнення провайдерів супутникового телебачення в Україні привести наше ТБ в згоду з буквою за­кону. Кодування сигналу – це також боротьба з піратством і провайдерами-шахраями. Відтепер гроші від споживача будуть іти безпосередньо постачальнику послуг, а їх якість, як обіцяють телевізійники, істотно зросте.

ЩО Ж РОБИТИ АБОНЕНТУ?

Якщо супутниковий сигнал для вас – основне джерело отримання інформації, то можете скористатися порадами від каналу «1+1», який на своєму офіційному сайті зазначив декілька можливих варіантів дій після кодування.
Зокрема, там радять стати абонентом супутникової DTH-платформи – «Віасат Україна» або «Xtra TV».
Супутникова тарілка може приймати телевізійний сигнал, а старий тюнер – ні. Для цього він має містити програмне забепечення для розкодування сигналу. Аби не залишитися без доступу до ТБ, потрібно придбати новий тюнер супутникового телебачення, який підтримує систему кодування «Verimatrix». Такий коштує близько 1000 грн. Знайти його можна в роздрібних мережах електроніки, на сайті www.viasat.ua тощо.
Альтернатива супутниковому телебаченню така:
l змінити модель телеприйому і перейти на цифрове ефірне телебачення (Т2) – це 32 українські канали, в тому чис­-
лі ті, які будуть закодовані;
l підключитися до кабельного оператора, якщо ви перебуваєте в зоні його мережі;
l підключитися до послу­ги IPTV свого інтернет-провай­дера.
Загалом на супутнику залишаться у відкритому доступі близько 40 українських телеканалів, але не топових. І врешті, можна відмовитися від телебачення взагалі.
Не варто забувати про існування шахраїв, які цей прогрес використовують із метою наживи. Особливо це актуально для літніх людей, а надто тих, які мешкають у селах. Почас­тішали випадки, коли під виглядом волонтерів і соцслужб людям намагаються продати цифровий декодер. Тільки в них він коштує в декілька разів дорожче, ніж у магазині,
та й відповідальності за його справність ніхто не несе.

Ольга БАНАХ.