Середа, 24 Квітня 2024 р.
8 Листопада 2019

НАДИХАЛИСЯ НА НОВІ ПРОЄКТИ

Продовжується обмін досвідом між грантерами Інституту «Республіка» та регіональними командами ВІ «Активна громада». Обміни здійснюються в рамках програми «Регіональні школи грантерів» та реалізуються за підтримки На­ціонального демократичного інституту (NDI).

Учасники обміну із В’ячеславом Полятинчуком (на фото перший праворуч)До Кам’янця наприкінці жовт­ня за­вітали представники із Запоріжжя та Полтави. Перший день розпочався зі знайомства. Опіс­ля команда ВІ «Ак­тивна громада» організувала для гостей прогулянку Старим містом. Регіональний координатор ВІ «Активна громада» В’ячеслав Полятинчук розпо­вів про історію Ка­м’янця-По­дільського, а також про те, чим місто живе сьогодні.
– Я раніше була в Кам’янці-Подільському, однак цього разу змог­ла подивитися на нього по-іншому. Не лише здобула нові знання, але й побачила практичні результати втілення громадських ініціатив у місті. Якщо хтось хоче надихнутися та мотивувати себе, рекомендую приїжджати до Кам’янця-­Подільського, – розповіла працівниця центрального офісу Інституту «Республіка» Світлана Десятнюк.
Після прогулянки учасники пішли на зустріч із місцевою активісткою Кам’янця-Подільського Анною Сірою та познайомилися з ініціативою «Статут міста у коміксах», завдяки якій статут Кам’янця-Подільського перетворився на цікавий, легкий для прочитання комікс. Обговорили й інші шляхи співпраці з дітьми: як із ними краще комунікувати та доносити потрібну інформацію.
– Нас зацікавили активності, що відбуваються в Кам’янці-Подільсь­кому та спрямовані на молодіжну аудиторію. Особливо проєкт створення статуту міста у коміксах, ад­же ми також намагаємося шукати різні форми донесення інформа­-
ції до молоді, які б дозволили легко говорити про серйозні речі. Нам було важливо дізнатися, як виникла ідея проєкту, хто брав участь у її реалізації, які результати. Думаємо над тим, щоб реалізувати схожий проєкт у нашому місті, – поділився директор Благодійного фонду «Імпульс.ЮА» Микола Колодяжний із Запоріжжя.
У перший день учасники ще встигли побачити скейт-парк, який є одним із проєктів громадського бюджету.
Другий день минув не менш насичено. Гості відвідали презентацію книги «Трансформація національної ідеї України», що відбулася в стінах історичного факультету К-ПНУ імені Івана Огієнка. Це збірник статей 30 відомих українських істориків, філософів, політологів та культурологів.
– Був приємно здивований, що у збірці представлені різні точки зору: від радикально правих до лівих. Серед спікерів теж були різні думки, які часто суперечили одна одній, але так і має бути. Приємно, що вдалося взяти участь у дис­кусії та висловити власну думку щодо розвитку країни та її національної ідентичності. Такі заходи дозволяють розвивати критичне мислення, що в свою чергу є запобіжником перед пропагандою, жертвою якої ми всі можемо стати, – поділився враженнями представник полтавської ГО «Центр розвитку та співпраці громад» Роман Широких.
Відвідали учасники і простір дитячого розвитку «StarHouse» та познайомилися із власницею Світланою Онищук.
– Це цікавий проєкт. Зробити щось схоже в своєму місті – наша мрія, – зазначив волонтер фонду «Імпульс.ЮА» Владислав. – Кожна дитина може знайти тут заняття за вподобаннями. Думаю, що і в Запоріжжі такий заклад матиме популярність. А ще мені сподобалося власне місто, тому хотів би переселитися сюди в старості. Його атмосфера надихає і мотивує робити зміни та вдосконалюватися. Дякую за таку можливість Інституту «Республіка», я дізнався багато нового та познайомився із чудовими людьми.
Подяка Кам’янець-Подільській команді ВІ «Активна громада» за організацію насиченої програми для грантерів та Світлані Десятнюк за її турботу про учасників.

Галина БОЙКО, координатор ВІ «Активна громада».