П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Листопада 2019

ЗА КРОК ДО ВІДКРИТОГО РИНКУ ЗЕМЛІ. ДО ЧОГО ГОТУВАТИСЯ?

Після багатьох років дискусій і марних спроб скасувати земельний мораторій Верховна Рада ухвалила закон щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Поки що в першому читанні. Що в законі, дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

ЩО УХВАЛИЛИ?

Президентська фракція «Слуга народу» майже в повному скла­ді підтримала закон (227 із 252). «За» проголосували 13 позафракційних депутатів. «Європейська солідарність» і «Батьківщина» майже в повному складі проголосували проти. А депутати «Голосу» утрималися.
– Ми сьогодні зробили, і я, і ви, ми зараз ще навіть не усвідомлюємо, що ви скасували справді економічне рабство. Кожен українець стане власником своєї землі, – подякував депутатам президент Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ.
Після результатів голосування лідерка «Батьківщини» Юлія ТИМОШЕНКО заявила про перехід її політсили в опозицію.
– Ухваленням закону про роз­продаж землі президент Зеленський перетнув червоні лінії. Ко­манда «Бать­ківщини» переходить в опозицію, – зазначила вона.
ХТО МАЄ ПРАВО КУПУВАТИ ЗЕМЛЮ? Відповідно до закону, сільськогосподарські угіддя можуть купувати: українські громадяни; юридичні особи України, створені за законодавством України; територіальні громади; держава. Крім того, право на придбання землі мають юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці, якщо вони орендують землю в Україні більше як три роки. Інші іноземці та іноземні компанії зможуть купувати землю з 2024 року.
Але можливість купівлі землі іноземцями виноситься на все­український референдум. До голосування закону в першому читанні президент Зеленський заявив, що це важливе питання будуть вирішувати українці на референдумі.
В ОДНІ РУКИ НЕ БІЛЬШЕ ЯК 210 ТИС. ГА. Закон передбачає обмеження продажу землі одній особі. Зокрема, не більше як 35% у межах об’єднаної територіальної громади; 8% – у межах області, 0,5% – України. Проти цієї норми виступають представники «Єв­ропейської солідарності», які вважають, що 210 тис. га – занадто велика квота.
– Ми вимагаємо обмежити можливість концентрації землі в одних руках і прибрати норму про дозвіл на 210 тис. га власності, створення прозорого земельного кадастру як передумови (за рік його можливо створити), земельного банку, передбачити запобіжники для захисту родючості та відновлення землі, рекультивації, мінімальну ціну, аби селяни нині не продали свої паї за безцінь, і щоб їм заплатили ринкову вартість землі, – написала Ірина ГЕРАЩЕНКО на своїй сторінці у фейсбуку.
ОРЕНДАРІ МАЮТЬ ПЕРШОЧЕРГОВЕ ПРАВО НА КУПІВЛЮ ЗЕМЛІ. Фермери, які мають договори на постійне користування сільськогосподарськими угіддями, можуть викупити ділянки із розстрочкою платежу до 5 років за ціною нормативної грошової оцінки. Земельні торги при цьому не проводяться.
КОЛИ В УКРАЇНІ ПОЧНУТЬ ПРОДАВАТИ ЗЕМЛЮ? Відповідно до закону, заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення скасо­вується 1 жовтня 2020 року. Після цього право продавати земельні паї отримають усі їхні власники.

ЩО ОБІЦЯЮТЬ ЗМІНИТИ?

Після ухвалення закону про обіг земель у першому читанні навколо нього продовжує точитися гаряча дискусія. Найбільше українців турбують умови придбання української землі іноземними компаніями та концентрація паїв в одних руках. В Офісі президента запевняють, що ухва­лені норми ще не остаточні, й до другого читання закон буде кардинально доопрацьований.
Ще до першого читання президент Володимир Зеленський запевнив, що іноземці та іноземні компанії отримають змогу купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму.
До другого читання законопроєкт чітко внормує перелік тих, хто може набувати права власності на землю. Це будуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України, іноземні громадяни і особи без громадянства в разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року. Законопроєктом буде передбачено переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки.
За словами заступника мініс­тра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького, охочі придбати землю будуть проходити ретельну перевірку. Окремі обмеження стосуватимуться росіян.
– У законопроєкті прописано, що компанія-покупець або громадянин повинні перевірятися при реєстрації на предмет походження бенефіціарів. Крім того, буде постійний моніторинг власників землі. Якщо в рамках моніторингу стане відомо, що якийсь росіянин або роскомпанія стали власником української землі, ділянку конфіскують, – зазначив він.
У разі ухвалення документа в другому читанні, ринок землі буде запущено тільки у жовтні 2020 року, а до січня 2024 року закон заборонятиме іноземцям купувати землю. Тож референдум про участь іноземців може відбутися не раніше ніж через чотири роки. До цього часу вже можна буде побачити, як розвиваються фер­мер­ські господарства, і наскільки справедлива ціна. І тільки тоді можна буде ухвалювати остаточне рішення: чи дозволяти іноземцям купувати земельні ділянки.
До другого читання кількість землі, яка може продаватись «в одні руки», буде зменшена.
За словами уповноваженого президента із земельних питань Романа Лещенка, питання концентрації наразі опрацьовується із профільними асоціаціями, власниками паїв і безпосередньо з органами державної влади та місцевого самоврядування.
Міністр економіки Тимофій Милованов припускає, що у другому читанні може кардинально змінитися підхід щодо концентрації земель. Зокрема, замість норми «не більше землі в одні руки» може бути пункт – «у громаді землі не менше». Йдеться про пропозицію, коли 10% чи 25% жителів громади матимуть можливість володіти таким об’ємом землі.
Автори закону кажуть, що готові вислухати всіх, хто має конструктивні пропозиції щодо земельного питання. Тож усі поправки депутатів різних фракцій будуть ретельно розглянуті.

За матеріалами Центру громадського моніторингу і контролю.