П'ятница, 29 Березня 2024 р.
6 Грудня 2019

ЗГВАЛТОВАНА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ

7 грудня – День місцевого самоврядування

День місцевого самоврядування, яке відзначатимуть 7 грудня, Кам’янеччина ще ніколи не зустрічала в такому напруженому стані. Плани щодо відмови від Довжоцької ОТГ, навислий дамоклів меч над Колибаївською і Китайгородською. Як наслідок – перекриття доріг, скарги на об’єднання не з тими, на запізніле приєднання і втрачені інвестиції тощо. Замість святкового матеріалу про досягнення місцевого самоврядування, доводиться говорити про скандали навколо децентралізації, адже поки достеменно невідомо, кого, з ким і коли об’єднають чиновники у столиці.

За попередніми даними, згідно із перспективним планом області, кардинально зміняться межі міста, яке тепер називатимуть Кам’янець-По­дільська міська ОТГ. Про це вже варто задуматися тим, хто наступного року балотуватиметься на посаду голови нової об’єднаної громади.
Адже до неї, можливо, приєднаються Рихтівська, Дов­жоцька, Зінь­ковецька сільради і Колибаївська ОТГ.
А це тисячі виборців зі своїми електоральними потребами і вподобаннями.
Хоча, як бачимо, за роки впровадження реформи настрої людей практично не змінюються.
Мешканці сіл не бажають приєднуватися до міста, мовляв, міські чиновники розде­рибанять їхні землі, позакривають навчальні заклади, села практично не матимуть своїх депутатів у міському парламен­ті, а отже, не матимуть впливу на розподіл бюджету.
З іншого боку, не вельми розуміють таку позицію в місті. Бо ж мешканці багатьох сіл цілком інтегрувалися і так: щодня приїжджають сюди на роботу (відповідно, і податок із доходів іде в місто), возять дітей у садочки, школи, на гуртки, чимало з них користуються послугами медиків міста.

ПЕРСПЕКТИВА НЕ ОСТАТОЧНА

У нашому районі таку гарну реформу передачі повноважень на місця із красномовною назвою «децентралізація» вже встиг­ли охрестити «згвалтованою де­централізацією». Адже напрацювання за п’ять років експерти з області перекреслили див­-ними рішеннями, що внесли за декілька тижнів. Здавалося, всі крапки над «і» поставлено ще в листопаді 2018 року, коли було затверджено перспективний план області, згідно з яким у нас мало бути 9 ОТГ: Гуменецька, Колибаївська, Китайгородська, Жванецька, Слобідсько-Кульчієвецька, Староушицька (ті, які вже були сформовані), і запланували три нові: Кам’янець-Подільську міську, Орининську і Довжоцьку сільські (детальніше див. «Подолянин» від 21 грудня 2018 р. «У плані є, на практиці немає»). Всі села району знали, хто, куди і з ким буде жити далі. Не можна сказати, що кожному мешканцю району подобалися ті чи інші рішення, але було враховано думку більшості членів громади щодо добровільного об’єднання. Все ж таки над ним працювали з 2015 року. Але щось пішло не так.
Протест мешканців Колибаївської ОТГ проти приєднання до містаДо обласних робочих груп із децентралізації керівництво дер­жави долучило депутатів-­ма­жоритарників, а також представників Громадської ради при обласній адміністрації.
У результаті місцеве самоврядування Кам’янеччини на обласному рівні почали ковбасити, як могли. Пояснювали зміни тим, що певним чином змінилися критерії підходів до створення ОТГ, врахувався досвід уже створених громад. Новий Кабмін при створенні ОТГ особливу увагу зобов’язав звертати не лише на фінансову спроможність, віддаленість від центральної садиби, а й на кількість учнів (понад 250), дошкільнят (більше як 100) і наявність приміщення для опорної школи, яке могло би вмістити 250 школярів, тощо. Обіцяли також при всіх напрацюваннях обов’язково враховувати думку селян.
– Проєкт перспективного плану – це пропозиція, напрацьована органами місцевого самоврядування, представниками Верховної Ради і громадськості, – пояснює член між­відомчої робочої групи з розробки перспективного плану Хмельницької області Сергій ЯЦКОВСЬКИЙ. – Враховуючи зміни, що були напрацьовані недавно для Кам’янеччини, Гуменецька, Староушицька й Китайгородська ОТГ залишилися без змін, у тому вигляді, як запланували 2018 року. Китайгородська – це болюче питання, бо вона не відповідає критеріям спроможності за декількома показниками, але, зважаючи на географічну віддаленість, поки її залишили самостійною. Що на це скажуть в уряді – невідомо. Так і не створившись, розпалася Довжоцька ОТГ, бо Залісянсько Перша і Кадиївська сіль­ради захотіли ввійти до майбут­ньої Орининської ОТГ, а Слобідсько-Рихтівська і Завальська – до Жванецької.
Як наслідок – Довжоцька сільрада тепер піде до Кам’янець-Подільської міської ОТГ, як і Рихтівська та Зіньковецька. Щодо Кам’янської, Пановецької, Кульчієвецької та Княжпільської, то сесії цих сільрад вирішили приєднатися до Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ. Згідно з нашими пропозиціями, Колибаївська ОТГ мала б об’єднатися з міською ОТГ, але місцеві мешканці активно виступили проти, тому їхню долю вже вирішуватиме уряд. Ще раз наголошую: озвучені пропозиції – це не остаточний варіант.
Останнє слово буде за Кабінетом Міністрів, можливо, прозвучить воно в грудні чи лютому.

НЕ НАДТО ПРАГНУТЬ ДО ОБ’ЄДНАННЯ

Виходячи зі сказаного, зовсім не дивно, чому 1 грудня повстала Колибаївська ОТГ і перекрила трасу міжнародного значення в Смотричі та Ходорівцях. Людей обурило, що їхню громаду, хоча й маленьку, але спроможну мало не за всіма показниками, згід­но з новим планом, приєднали до міста. На позачерговій сесії Колибаївської ОТГ, що відбулася 28 листопада, депутати підтримали земляків, які зібрали сотні підписів проти об’єднання з міс­том. Натомість дали пропозицію щодо «шлюбу» із сусідньою Жванецькою ОТГ. А ще надіслали звернення до вищого керівницт­ва держави, де аргументовано пояснили свою позицію й перерахували здобутки громади за роки її існування.
Не дуже позитивно сприйняли рішення про приєднання до майбутньої Орининської ОТГ і мешканці Кадиївської сільра­ди. Працьовите село Кадиївці здавна славилося сільськогос­подарською продукцією, яку люди справно продають на ринку в місті. Кадиївчани добряче втоптали стежину до Кам’янця, тому, як варіант, погоджувалися на приєднання до Довжоцької ОТГ, а тепер центральна садиба й адмінпослуги разом із нею будуть у протилежному боці. До того ж до Оринина їм треба їхати мало не польовою дорогою.
Свого часу закиди про втрачені можливості надходили на адресу Пановецького сільського голови Анатолія КОСТЮКА, мовляв, чому раніше не приєднав сільраду до діючих ОТГ і не потрапив у солодкий час реформи, коли на розвиток громад давали немалі суми. Нині Анатолій Мико­лайович переконаний, що ухвалив правильне рішення.
– Відколи в нас запрацювало підприємство з виготовлення альтернативної енергії, наша сільська рада за оренду цієї землі отримує значні кошти. За півтора року вдалося провести три кілометри водогону, і тепер усі наші села забезпечені централізованим водопостачанням, зробили ремонт у Будинку культури і забезпечили наших артистів необхідною технікою, роз­почали і асфальтовий ремонт до­ріг. Якби об’єдналися, то, повірте, не мали б усього того, що маємо нині, – стверджує Пановецький сіль­ський голова.
Таку ж позицію всі ці роки відстоює й Кам’янський сільський голова Юрій ВОЛОЩУК. Пояснює тим, що Кам’янська сільрада завжди була самодостатньою через надходження від зареєстрованих підприємств.
– Лише цьогоріч на 6 мільйонів гривень зробили асфальтованих доріг, – каже Юрій Володимирович, – а скільки тротуарів, водогонів! У своїй хаті ми самі господарі. Якби об’єдналися раніше, то не мали б цього.
Цікаво, що розробники децентралізації послуговувалися збірним прикладом різних країн Європи, так би мовити, брали найкраще із практик Польщі, Лит­ви, Словаччини, Естонії. Спочатку саме поняття «об’єднання» було дивним для всіх. Але з позитивних прикладів Гуменецької та Колибаївської ОТГ зрозуміли, що реформа таки має право на життя. Тому дуже сподіваємося, що нові зміни будуть втілені в життя з розумом і думкою про людей, розвиток сіл, натомість політичні амбіції відійдуть на задній план.