Субота, 27 Квітня 2024 р.
6 Грудня 2019

ЛАУРЕАТ – ІВАН ПРОКОФ’ЄВ

Кризовість часу, в якій нам випало жити, очевидна. Її озна­ки – на кожному кроці. Очевидна і криза культури, що прояв­ляється, зокрема, у «масовій культурі». Люди перестали читати. А якщо й читають, то ширвжиток, антиестетичну «жуйку» без натяку на художність. А проте високохудожня література твориться і в наші дні. Немалою мірою – завдяки літературній критиці, котра, хоча теж вражена кризою, у найкращих своїх зразках відстоює критерії високого мистецтва. Серед відомих митців, що їх утверджують, є і подоляни.

Iван Прокоф’євНедавно Інститут літератури імені Т.Г.Шевченка НАНУ оголосив імена лауреатів Всеукраїнської премії в галузі літературної кри­тики імені академіка Олександ­ра Білецького за 2018 та 2019 роки. Лауреатів обрали за результатами засідання журі премії, очолюваного академіком Миколою ЖУЛИНСЬКИМ, і таємного голосу­вання.
Лауреатом премії за 2018 рік став подільський письменник і науковець Іван ПРОКОФ’ЄВ. Відзнаки його удостоєно за низку полемічних статей, що стосуються естетичної позиції академіка Івана Дзюби, сучасного літературного процесу, творчості Леоніда Та­лалая, Володимира Базилевсь­кого, Петра Перебийноса, Світлани Йовенко, Анатолія Ненцінсь­кого та інших.
Іван Прокоф’єв – кандидат філологічних наук, доцент, донедавна працював викладачем Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, член Національної спілки письменників України, автор поетичних і літературознавчих книг. Сотні його віршів, десятки наукових статей, рецензій видруковані на сторінках всеукраїнської періо­дики.
Літературна премія в галузі кри­тики імені О.Білецького заснована 1972 року Спілкою письменників України та Інститутом літератури. Раніше премію отримували Іван Дзюба, Микола Жулинський, Віталій Дончик, Микола Ільницький, Михайло Слабошпицький та інші.

Василь ДОБРОВОЛЬСЬКИЙ, голова
міськрайонної організації Національної спілки журналістів України.