Субота, 27 Квітня 2024 р.
6 Грудня 2019

ІЗ ГАЗОМ – 24 ГОДИНИ НА ДОБУ

Як газ потрапляє в наші помешкання? Хто встановлює тарифи на блакитне паливо? Відповіді на ці та інші газові запитання журналісти шукали під час розмови із керівником Кам’янець-Подільського відділення АТ «Хмельницьк­газ» Яковом ГАРШТОМ.

Нині у газовиків – найвідповідальніша пора. 24 години на добу вони доставляють газ у домівки понад 51 тисячі мешканців міста і району, а ще майже 400 підприємствам, садкам, школам і лікарням.

ХТО ВІДПОВІДАЄ ЗА ТАРИФ?

Яков ГАРШТОМ– Якове Йосиповичу, якою буде ціна на газ, наскільки він подорожчає?
– Наше відділення, як і АТ «Хмельницьк­газ», не продає природний газ та не встановлює на нього ціну. Адже це – виключно в компетенції Кабінету Міністрів України через відповідні постанови. Ми – газорозподільна компанія, і наше завдання – безперебійно доставляти газ.
Трудовий колектив нашого відділення, в якому працюють 148 фахівців, займається лише транспортною роботою – доставкою газу в квартири та будинки до газових приладів. Також наша щоденна праця – це безпечна робота 1368 кілометрів газопроводів, 206 газорегулюючих пунктів, 86 станцій катодного захисту, по яких транспортується блакитне паливо. Це за протяжністю втричі більше, ніж відстань від Кам’янця до Києва.
Газова мережа – складний механізм, що потребує щоденного контролю, обстеження, ремонту, наладки та оперативного реагування. Особливо зважаючи на те, що газифіка­-ція району розпочалася ще 1973 року, а найстаріший газопровід збудований у селі Ка­м’янка 1974-го.
– Цьогоріч маєте більше споживачів?
– Так, від початку 2019 року їх побільшало на 536. Днями маємо прийняти в експлуатацію ще декілька багатоповерхівок, а це близько трьох сотень нових споживачів.

АБИ МЕРЕЖІ ПРАЦЮВАЛИ, ЯК ГОДИННИК

– Давайте повернемося до технічних питань. Іноді кам’янчани скаржаться на недостатній тиск газу. Як вирішуєте ці проблеми?
– Для подачі газу необхідно регулювати тиск у газовій мережі таким чином, щоб надати йому відповідної швидкості. Вона не може бути занадто великою – це питання безпеки, та не може бути занадто малою – це впливає на безперебійність. Для нас зупинка подачі газу – надзвичайна ситуація, над запобіганням якій ми працюємо.
– Що робите, аби витоків газу ставало менше?
– Витоки газу бувають, адже система зношується. Наше завдання – їх не допустити, тому використовуємо спецприлади, що до­зволяють фахівцям, ніби крізь землю, «бачити» точні місця витоків і пошкодження ізоляції газопроводів. Це робота на запобігання аваріям.
– Якове Йосиповичу, підготовка газопроводів до зими була кропіткою?
– Ми зробили комплексне приладове обстеження 100% газопроводів. У результаті виявили та ліквідували 9 пошкоджень ізоляції.
Для зменшення втрат газу модернізували зношені газопроводи, замінили засувки на сучасні кульові фланцеві крани з редукторами, замінили анодні заземлювачі, які захищають газопроводи від корозії. Виконали капітальний ремонт із повною заміною технологіч­ного обладнання 11 газорегуляторних пунктів на території міста та району. Це ті роботи, які гарантують стабільну роботу мережі.

А У НАС – ЦІЛОДОБОВО ГАЗ

– У разі поломки газових приладів, споживач має звернутися виключно до ваших спеціалістів?
– Ремонт газового обладнання, його заміна, встановлення не монопольна послуга. Споживач може самостійно обрати компанію для виконання цих робіт. Але є умова – в неї обов’язково має бути державний дозвіл на такі роботи. До речі, ми маємо необхідні документи.
– Яка перспектива газового господарства району?
– Газова система Кам’янець-Подільського району розраховувалася із перспективою розвитку більше як тисячі заводів і підприємств. Нині в районі залишилися працювати лише 480 підприємств. А перспектива будівництва нових газифікованих об’єктів наразі відсутня.
Тому газові мережі району завантажені лише на 60% від проєктної потужності. Однак це не виключає їх постійного технічного обслуговування та контролю.
– Сьогодні багато підприємств відчувають брак кадрів. Чи вистачає вам спеціалістів?
– Наразі в нас є 25 вакансій у відділенні – нестача становить 15% від необхідного персоналу. Через низьку заробітну плату в нас, як і в усіх газових господарствах України, назріває кадрова проблема. Адже наша зар­плата безпосередньо залежить від тарифу на розподіл, який встановлює державний регулятор НКРЕКП. Однак уже 5 років цей тариф не переглядався, тому люди вимушені залишати рідний колектив і шукати гідної оплати своєї праці. Нині ми відчуваємо нестачу саме професійних кадрів, і це є проблемою, яку може вирішити лише держава. Адже для того, щоб навчити спеціаліста, необхідно не менше як 2-3 роки.
Украй необхідна підготовка та передача фахового досвіду для слюсарів газорегуляторних пунктів Кам’янець-Подільського відділення, адже в нас їх залишилися оди­ниці.
Але, попри проблеми, ми робимо все можливе, щоб в оселях наших жителів блакитний вогник був 24 години на добу.

Галина ВЕЛИЧКО.