Четвер, 25 Квітня 2024 р.
6 Грудня 2019

БОГ, РОДИНА, УКРАЇНА

29 листопада вже вчетверте поспіль у Кам’янці-Подільському відбувся молитовний сніданок за участі представників духовенства, влади, культури та бізнесу міста, які спільно роздумували над Божим Словом і молилися за мирне майбутнє нашої країни та регіону.

Спеціальним гостем цьогорічного заходу була народна артистка України, народний депутат чотирьох скликань, а тепер офіційний посол бренду IMTD USA Оксана БІЛОЗІР. У своєму слові вона сказала, що відчуває особисту причетність до цієї події, адже традиція молитовних сніданків в Україні бере початок із невеличкої молитовної групи у стінах парламенту, яка десять років тому вирішила раз у тиждень молитися та роздумувати над станом духовності перед своєю депутатською роботою.
А цьогоріч, на VIII Національно­-му молитовному сніданку в Києві, присвяченому сімейній тематиці, не вистачало місць усім охо­чим. Де Бог, там завжди радість, тому на завершення промови артистки присутні на молитовному сніданку могли насолодитися декількома піснями в її виконанні. Того ж дня Оксана Володимирівна мала зустріч із приватними підприємцями та журналістами у пресцентрі міської ради, де представила нову Міжнародну грантову програму «Оздровлення економіки України».
Головуючий Духовної ради митрофорний протоієрей Олександр ЦІСАР зазначив, що, на його думку, головним епіграфом цьогорічного сніданку є вміння і можливість говорити, адже у Верховній Раді відкинули поправ­ки до законопроєкту 0931, який зму­шує замовчати передусім церкви, які є голосом народу, про негативні явища, що діються в нашій країні. Тому закликав місцевих депутатів ознайомитися і підтримати звернення Духовної ради щодо збереження свободи слова та віросповідання.
Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, за каденції якого розпочалася традиція молитовних сніданків, закликав перед­усім згадати воїнів, які не шко­дували здоров’я, а чимало й пожертвували життям, та помолитися за мир, аби в нашій країні було більше єдності й злагоди, а менше політичних інтриг та розбратів. Також хвилиною мовчання згадали загиблих на сході захисників України.
Координатор молитовних сніданків на Хмельниччині Валерій КАСПРОВ привітав зібрання від імені Всеукраїнського об’єднання «Собор» та зазначив, що молитовні сніданки слугують платформою для єднання політиків, держслужбовців і громадських діячів різних конфесій. Прикладом цього стала спільна молитва представників департаментів, депутатів міської та обласної ради за мир, владу і народ, Ка­м’янеччину й поранених військових (останню, зокрема, промовив голова фонду допомоги учасникам бойових дій АТО/ООС «Наші» Іван МИРНИЙ).
На завершення двогодинної зустрічі народна дитячо-юнацька хорова капела «Журавлик» (керівник Іван НЕТЕЧА) виконала духовний гімн України «Боже, Великий Єдиний».
Будемо лише сподіватися, що зерна Божого Слова і молитви не пропадуть марно – і в нашій Батьківщині нарешті запанує мир, а молитовні сніданки стануть не очікуваною раз на рік подією, а щотижневою традицією нашо­го міста та цілої Богом любимої України.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ, прессекретар Духовної ради.