П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Грудня 2019

У НАС БУЛИ «ПОЛЯКИ З СЕРЦЕМ»

Щороку напередодні католицького Різдва у Польщі проводяться сотні благодійних акцій, а передусім молодь збирає теплі речі, іграшки й іжу, щоб ніхто з нужденних і самотніх осіб не відчув себе покинутим та забутим. Чимало цих пачок везуть в Україну, щоб підтримати поляків і осіб польського походження, а також інших, кому необхідна допомога, а передусім добре слово й тепле серце.

Волонтери однієї з таких акцій «Поляк з Серцем», яке організовує Католицьке товариство молоді, 14 грудня привезли подарунки до Кам’янця. Разом із ними прибули колишній віце-маршалок Польського Сенату, а тепер сенаторка Марія КОЦ, яка є почесним покровителем заходу разом зі старостою Венгрова, що неподалік від Варшави, пані Євою БЕШТАК.
Хоча було зібрано декілька тонн продукції та речей, які призначалися виключно на благодійні цілі, більшість із них, на жаль, не пропустила українська митниця, тому їх були змушені залишити на польській території. Решту, яку вдалося перевезти, роздано особисто пані сенаторкою особам похилого віку та багатодітним сім’ям села Колибаївка, значна частина мешканців якої є етнічними поляками або польського походження.
Наступного дня польська делегація вирушила до Вінниці, де взяла участь в урочистому концерті спільно з діленням оплатками та співом колядок із польською спільнотою, Генеральним консулом Речі Посполитої Дамяном Цярціньскім та єпископом Леоном Дубравським.
Можна, звичайно, нарікати на сучасну молодь, але поки серед неї є юнаки і дівчата з серцем, і не важливо, чи це українці, чи поляки, наш світ має надію на краще завтра.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ.