Четвер, 18 Квітня 2024 р.
20 Грудня 2019

…І НЕ ЗАБУДЬТЕ СИР!

2020 рік сприятиме тим, хто, як і його тотем-покровитель – щур, є амбітним і розумним. За легендою, саме щур першим з усіх тотемним тварин прийшов на зустріч із Буддою і отримав право відкрити Східний календар. Щура на Сході асоціюють із багатством і благополуччям, чистотою і доброчесніс­тю, його поважають і люблять. У Китаї щур – національний герой, адже саме він приніс людям, які голодували, рисове зернятко.
Це надзвичайно цілеспрямована тварина, яка не шукає легких шляхів для досягнення власної мети. А ще щурі вперті, тому багато людей цього року не будуть відступати від наміченого. Отже, астрологи в один голос прогнозують успіх у всіх справах і починаннях.
Цьогоріч найбільше пощастить Кроликам, Бикам і Драконам, вірним друзям Щура. Також успіх чекає тих, хто народився у рік Мавпи, Змії, Собаки та Свині.

ЧИСТИЙ БУДИНОК – ЧИСТА СОВІСТЬ

Щур – охайна тварина, тому перед святами подбайте про ретельне генеральне прибирання. Особливу увагу приділіть вікнам і входу, адже через них у будинок повинні ввійти благополуччя та удача. Попередньо житло треба очистити від непотрібних речей, адже якщо щось не використовується чи не носиться протягом року, значить – уже перетворилося на мотлох.
Чистий дім обов’язково прикрашають: доречними будуть дрібнички з натуральних мате­ріалів, гірлянди, сніжинки і ліхтарики. Новорічну красуню також прикрашають у сріблястих і білих відтінках. Білий декор буде створювати ефект засніженої ялинки, а щоб вона не виглядала дуже блідо, слід доповнити прикрасами блакитного або фіолетового, бузкового, рожевого кольорів. Хорошим варіантом може стати використання двоколірних куль, наприклад, синіх і білих або білих і рожевих. Композиція буде добре виглядати, якщо світлі кулі доповнити атласними бантами, що відрізняються на один або декілька тонів.
Щур любить усе натуральне, тому цього року в будинку повинна стояти натуральна ялинка. Як варіант – гілки у красивих білих вазах.

НОВОРІЧНИЙ СТІЛ – ОБЛИЧЧЯ ГОСПОДИНІ

Як і прикраси в будинку, так і новорічний стіл повинні бути в білих тонах. Його необхідно правильно декорувати, в одному стилі, наприклад, доречними будуть свічки і сріблястий посуд, білі серветки і скатертини. Грунтовно треба підійти до святкового меню, бо на столі має панувати достаток. «Чотири сири» – це не назва піци, а формула свят­кового новорічного столу. Перше, друге, салати, десерт – у кож­ній із цих страв повинен бути улюблений інгредієнт Щура – сир! У традиційний квартет час­тувань, що зазвичай готує кож­-на господиня, яка себе поважає (салат «Олів’є», «Оселедець під шубою», холодець, бутерброди із червоною ікрою), цього разу необхідно додати один із найдавніших продуктів людства. Для тих, хто прагне максимально відчути атмосферу Нового року, пропонуємо рецепт салату «Мишки у сирі»:
Інгредієнти: 500 г відвареного курячого філе, 200 г твердого сиру, 3 варені яйця, 100 г волоських горіхів, 300 г винограду без кісточок, майонез.
Для мишей: варені курячі та перепелині яйця, обрізки сиру та бутони гвоздики.
М’ясо й білки нарізаємо кубиками. Сир натираємо на тертці, а волоські горіхи подрібнюємо. Всі інгредієнти змішуємо і заправляємо майонезом. Суміш розділяємо на дві частини. Одну з них викладаємо на блюдо рівним шаром. Зверху – виноград, його та боки покриваємо другою частиною суміші. Натираємо на дрібній тертці яєчні жовтки та обсипаємо салат з усіх боків.
Залишилося прикрасити по­ловинками яєць. Вушка і хвос­-тик можна зробити із сиру або ж вареної ковбаси, а носик та очі – з бутонів гвоздики чи маслин.
Вуа-ля! І смачно, і гарно.
Майте на увазі, що щури люб­лять смачно і ситно попоїсти, доїдають усе до останньої крихти. Тому страви повинні бути різноманітними і відповідними за обсягом: білий Щур може розлютитися, якщо їжа зі святкового столу буде викинута. До речі, миття брудного посуду краще відкласти на наступний день.
«Миша гризе, що може», – каже народна мудрість, а значить – готувати можна все, що завгодно, без вишукувань. На новорічному столі обов’язково повинні бути страви з м’яса і риби, сири, фрукти й овочі. Не забудьте про приманку для Щура – на столі має бути зерно, горішки і рис.
До речі, покровитель року дуже не любить недбалості та поспіху. Тому не купуйте готових салатів і напівфабрикатів, а зробіть усе власними руками. З напоїв найкращим варіантом буде біле вино і традиційне шампанське.

ГАРДЕРОБНІ ПИТАННЯ

2020-й – рік, що асоціюється з білим і сріблястим кольорами. Тому для святкового вбрання обирайте щось у пастельних, спокійних, світлих відтінках. Щур цінує елегантність і простоту. Головний принцип для об­-разу – без екзотики, без надмірностей, кислотних кольорів і химерності. Елегантна стриманість та свобода рухів мають бути в пріоритеті у святкову ніч.
Астрологи радять обирати одяг певних відтінків залежно від того, про що ви мрієте в прий­дешньому році. Якщо чекаєте зростання доходів, то оберіть білий колір. Шукаєте кохання, то світло-сіра сукня – для вас. Головне – жодних тваринних принтів чи агресивних відтінків (червоний, багряно-жовтий, фіолетовий тощо). Якщо ж дуже хочеться чогось яскравого, то можна доповнити образ за допомогою металевих (золотих, срібних) відтінків аксесуарів (пояс, клатч, рукавички) або прикрас (підвісок, кулонів, брошок).
Для святкування в родинно­-му колі пасуватиме стриманий одяг: для жінок – світлі сукні легкого крою із натуральних тканин; для чоловіків – теплі светри світлих відтінків і джинси, які можна доповнити кольоровими шкарпетками. Костюми цього року вже не у трендах, тому рішуче відкладайте їх у шафу.

ДЕ, КОЛИ І З КИМ СВЯТКУВАТИ?

Покровитель 2020-го – дуже товариський. Навіть учені переконані, що щурі мають колективне мислення. А тому зустрічати Новий рік краще у веселій компанії друзів і близьких. У новорічну ніч треба уникати конфліктів, суперечок, лайки, битого посуду. Заборонено також нудьгувати і зустрічати свято на самоті. Якщо є можливість – їдьте у подорож, щоб насолодитися новими враженнями. Напрямок можна обрати будь-який, але туди, де ви ніколи не були.
Щодо подарунків – головне практичність. Даруйте те, що обов’язково стане в пригоді, наприклад, у господарстві. Найкраще, якщо це буде щось із речей домашнього вжитку. Ось трохи ідей універсальних подарунків на Новий рік:
• Контейнер для обіду із внут­рішніми відсіками і чохлом.
• Свічки або мило ручної роботи у формі Щура або з його зображенням.
• Посуд або скатертина.
• Рушники або ковдра.
• Гаджети (смартфон, планшет, навушники, фітнес-брас­лет).
• Набір для пікніка (термо­сумка, шампури, корзинка тощо).
• Одяг (наприклад, термо­білизна, махрові халати, теплі капці, піжама, спецодяг для роботи на дачі).
• Побутова техніка (парова система, термопот, електричний віник, робот-пилосос, портативна грілка для рук).

АБИ НЕ БУЛО НУДНО

Якщо ви вирішили, що будете зустрічати Новий рік удома, в колі друзів, рідних і близьких, то доречними стануть новорічні конкурси та ігри. Розвеселити гостей за столом можна досить просто, адже достатньо знайти розвагу, яка всім до душі.
Наприклад, чудова весела гра для компанії друзів «Еліас» («Alias»), в якій потрібно пояс­нювати і відгадувати слова на швидкість, та, можливо, вико­нувати додаткові завдання, наприклад, пояснювати слово, стоячи на одній нозі. Є безліч версій цієї гри, в тому числі для дітей. Також в інтернеті можна знайти її онлайн-варіант.
Загалом настільних ігор є дуже багато, ще більше варіацій одних і тих же «настільних ігор». Але ігри на Новий рік можуть бути не тільки настільними, можна організувати розваги у вигляді новорічних конкурсів. Ось декілька ідей:
l Куранти. Коли гості збираються в когось удома, то господарі на вході дають жетони із завданням, можна навіть про­дати для більшої інтриги. У же­тонах зазначено, що в певний час запрошений повинен виконати якесь завдання. Досить весело, коли посеред тосту один із гостей раптом закукурікає або почне витанцьовувати стриптиз (звичайно ж, жартівливий).
l Новорічний крокодил. Напевно, немає жодного свята без цієї веселої гри. Гості діляться на декілька команд (мінімум по 2 людини). У кожній команді обирають капітана. Для конкурсу заздалегідь готують мішок із листочками, в яких будуть вказані назви новорічних фільмів і казок. Кожен капітан по черзі виходить у центр кімнати, витягає по одному фанту і показує відповідний фільм або казку. Команда відгадує. Тоді капітан дістає наступний фант і показує вже інший фільм. Для кожної команди дається 5 хвилин. Команда, чий капітан зможе за короткий час показати якомога більше казок і кіно, і ці фільми будуть успішно вгадані, стане переможницею.

Підготувала Ольга Банах.