П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
27 Грудня 2019

2019 РІК: ВІД ЧОРНО-БІЛИХ КАДРІВ ДО ЯСКРАВИХ

Немов у кінострічці, кадр за кадром переглянемо події року, що минає. 2019-й для України став роком виборів, причому крок до змін українці зробили кардинальний, сподіваючись, що нарешті заживемо весело, виграємо війну, поборимо корупцію та досягнемо економічного дива.
Але не єдиними виборчими перегонами запам’ятався рік, що минає. Кам’янець часто згадував події сторічної давнини, коли на деякий час став столицею УНР. Символічно, але вже через сто років наше місто знову стало столицею, щоправда, молодіжною.
У місті та районі жили нагальними буденними потребами, втілювали в життя напрацьовані раніше проєкти, затамувавши подих, будували плани на нові, продовжували капітально ремонтувати об’їзну, до пуття довели «Тещин язик», відкривали нові амбулаторії в селах району, пережили літні паводки і дощі, під кінець року нарешті приборкали стихійну торгівлю. На жаль, болюче питання війни на сході й досі залишається невирішеним.

Загалом рік минув більш-менш спокійно: земляки розважалися на різних фестивалях, перемагали в конкурсах, завойовували глядацькі серця на телебаченні, встановлювали чергові рекорди, здобува­-ли медалі, приймали імени­-тих гостей і навіть про кам’ян­чан знімали фільми. Про все це читайте в матеріалі «Подолянина» щодо підсумків року.

ВИБОРИ, НЕМОВ У СЕРІАЛІ

Мабуть, передивившись фільму «Слуга народу» і повіривши Голобородьку, ка­м’ян­чани наприкінці березня пішли змінювати владу і своє життя на краще. Результати по на­шому 193-му виборчому ок­ругу мало відрізнялися від українських настроїв: Володимира Зеленського підтримали 71,35% від тих, хто взяв участь у голосуванні. Обравши гла­ву держави, Кам’янеччина одразу ж влилася в нові перед­виборчі перегони вже до Верховної Ради. Активно кандидати з різних політсил і самовисуванці приїжджали до древнього Кам’янця, казали правильні речі, обіцяли не красти, а працювати на благо громадян. Але й тут кам’янчани не зрадили серіалу й своєю більшістю завели до парламенту мажоритарника від «Слуги народу» Ігоря Марчука. П’ятірка партій-лідерів, за яких проголосували земляки, виглядала так: «Слуга народу», «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Опозиційна платформа за життя» та «Радикальна партія Олега Ляшка». Остання, до речі, до парламенту не потрапила, бо українці надали перевагу Святославу Вакарчуку і його партії «Голос».

КАДРИ ПРО КАДРИ

Посівши реальне, а не кінош­не президентське крісло, новообраний президент Воло­димир Зеленський розчерком пера зніс голову Кам’янець-Подільської РДА, залишив­ши без посади Василя Сукача. Щоправда, той довго без роботи не сидів і працевлаштувався заступником міського голови. Однак не без скандалів. Кадрові зміни відбулися і в області. У листопаді глава держави призначив голову Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитра Габінета.
Одразу ж після парламентських виборів стало відомо, що начальниця міськуправ­ління освіти і науки Світлана Старченко написала заяву на звільнення. Крісло довго не пустувало, а дісталося її заступнику Сергію Мельнику.
Кадрові зміни торкнулися і районного відділення поліції, де двічі за цей рік змінювалося керівництво. Андрія Дуранкова замінив Володимир Яцюк, хоча на посаді пробув недов­-го, і поліція тривалий час залишалася обезголовленою. Аж майже наприкінці року столичні правоохоронці визначили­ся із кандидатом і призначили Олександра Харченка.
У конкурсі на посаду керівника комунального некомерційного підприємства «Центр ПМСД» з-поміж чотирьох претендентів перемогла Тетяна Кузняк. Директоркою місько­-го ЦСССДМ призначено Еліну Ковтун, а директором КП «Ка­м’я­нецький парк» – Валерія Залевського.

ДОКУМЕНТАЛЬНІ ПРИСТРАСТІ

Як не крути, але жоден рік не минає без скандалів. Цьогоріч­-ні нагадують документальний цикл: чим закінчиться і коли – залишається таємницею. Градус напруги зашкалив у центрі міста влітку, коли на центральній ву­лиці Соборній почали встановлювати блоки. Народ не змовчав і змусив міську владу все пояснити. З’ясувалося, що підприємець із Хмельницького ще 11 років тому запланував тут будівництво підземного центру. Як інвестор, виконав усі зобов’язання і, маючи на руках проєкт та всі дозволи, взявся до роботи. Але люди були проти. Після бурхливих громадських обговорень як на вулиці, так і в сесійній залі будівництво пригальмувалося. Аж наприкінці року стало відомо, що торговельному центру таки бути, правда, не підземному, а наземному.
Розгорілися пристрасті і в депутатській залі міськради що­до справи обміну приміщення у центрі міста над «Ощадбанком» (пр.Грушевського) на приватну земельну ділянку (вул.Крип’я­кевича). Виявляється, під час будівництва нової ТЕС «Міськ­теп­ловоденергії» довелося «залізти» на чужу територію, а як розрахунок планувалося віддати приміщення. «Свободівці» вважають такий обмін не в ін­тересах громади, тому її права й досі захищають у судах.
Світ мертвих приніс чвари і не­порозуміння у світ живих. При­ватний Центр ритуальних по­-слуг, який розмістився на тери­-то­рії колишнього приймального відділення міської лікарні, що на вул.Пушкінській, наробив чимало шуму серед кам’янчан. Однозначно всі погодилися, що такий заклад справді необхідний, зважаючи на стан єдиного на міс­то і район комунального моргу. Все ж найбільше нарікань при­пало на те, що для мерців використовують їдючу хімію, випари якої неабияк дошкуляють ме­дикам-сусідам, адже витяжки, яка б мала позбавляти від неприємного запаху, немає. І хоча міська влада організувала перевірку, перед журналістами оголосила її результати і вказала на проблемні місця, які зобов’язала підприємця усунути, все ж неприємний шлейф і досі не роз­віявся.
Днями стало відомо, що міс­то і район будуть консолідувати зусилля з покращення умов комунального моргу, а приватний, імовірно, з міської лікарні при­беруть.
У Кам’янці цьогоріч активно боролися із хабарниками, ви­гадавши власний жанр – детективна комедія. В’язали депутатів міської та районної ради і навіть сільського голову. Щоправда, далі показових кадрів справи з місця так і не зрушили. Затримані – на волі.

КАМ’ЯНЕЧЧИНА ДРАМАТИЧНА

Вистачало і трагічних кадрів у році, що минає. Розпочався 2019-й для кам’янчан зі страшної новини: в новорічну ніч постраждали місцеві улюбленці з Лебединого озера – сімейство білих лебедів. Пернаті наков­талися нафтопродуктів і за декілька днів померли. Міська влада одразу ж взялася з’ясовувати, що вбило лебедів. Шукали, копали, бурили, відкачували та утилізовували вирите дизпальне. Причину отруєння списали на відголоски Другої світової, мовляв, у парку, вище від Лебеди­ного озера, ще німці закопали цистерни з пальним. Але, видно, дуже вже глибоко, бо пошуки результатів так і не принесли. Воду очистили й запустили нових пернатих, зокрема, і двох нащадків загиблих Ромео і Джульєтти, яких повернули до міста із за­повідника Самчики.
Тема отруєння сколихнула міс­то та всю Україну вже влітку. В оздоровчому таборі «Салют», що в Коблевому, де відпочивали 114 юних кам’янчан-пільговиків, масово потруїлися діти, серед яких і 10 наших (троє потрапили до лікарні). На щастя, медикам вдалося їх швидко поставити на ноги. Під час позапланової пе­ревірки фахівці встановили низку порушень. Тож відпочивальників передчасно повернули додому.

«ХАУСУ» ДО ГОЛОСКОВА ДАЛЕКО

Цьогоріч у селах району активно відкривали амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Їх почали зводити ще торік у рамках державної програми «Доступна медицина».
Цієї осені одна за одною офіційно відчинили двері амбулаторії в Голоскові, Шутнівцях, Вихватнівцях. Будували їх у складчину: 90% коштів Державного бюджету і 10% – місцевих. Побувавши там, складається враження, що потрапляєш на прийом не до сіль­ського лікаря, а до серіального медичного закладу, настільки все по-сучасному. Але «Доктор Хаус» відпочиває, адже він не зумів би працювати в таких умовах, як працювали досі наші спеціалісти. На додачу до затиш­-них ремонтів і приміщень лікарям презентували сучасне медичне обладнання й нові авто­мобілі.
Щоправда, цьогоріч Кам’я­-неч­чину не обминули втрати на медичному фронті. Через закриття відділу виготовлення ліків у Центральній районній аптеці №140 усі залишилися без ма­-зей, крапель, відварів тощо. Виробництво довелося припинити після перевірки обласної Держслужби України з лікарських засобів і контролю за наркотиками, яка поставила дві умови: закрити виробництво ліків, або ж привести його у відповідність до чин­ного законодавства. Оскільки фінансово потягнути ремонти і су­часне обладнання аптеці було не під силу, виробництво припинили.

СЦЕНАРІЇ, НАПИСАНІ ЖИТТЯМ

Цьогоріч кам’янчани повернулися на сто років назад і пригадали важливу подію, що закарбувалася в історії України. Cаме в Кам’янці-Подільському 14 жовт­ня 1919 року присягу на вірність УНР складали Симон Петлюра, Директорія, міністри, урядовці, судді та військові. Обітниця відбувалася на великій Торговій площі, яка нині має назву майдан Відродження. Навпроти майдану, на вул.Лесі України, біля колишнього готелю «Україна», запланували звести меморіал Присяги і заклали символічний камінь. Також до пам’ятної дати представники міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка, які, власне, й стали іні­ціаторами і авторами масштабного проєкту «Присяга 1919», пре­зентували ще й унікальне видання «Кам’янець – соборна столиця України», автор якого відомий ка­м’янецький дослідник та історик Дмитро Бабюк.
Згадавши події сторічної давнини, Кам’янець цьогоріч також заявив про себе як столицю, але вже молодіжну. Клейноди, що засвідчують статус Молодіжної столиці України, місту офіційно вручили 28 січня. Із цією місією до нас завітали міністр молоді та спорту України Ігор Жданов і мер попередньої Молодіжної столиці – Львова – Андрій Садовий. Солідний статус місто гідно підтверджувало різними молодіжними заходами. Зокрема, за кошти Громадського бюджету втілили грандіозний молодіж­-ний проєкт – скейт-майданчик, про який давно мріяли екстремали. Його облаштували в парку неподалік від МБК.
Уже 2020 року Михайло Сімаш­кевич передаватиме це зван­ня наступному переможцю – Тернополю.

ТРИЛЕР ПО-КАМ’ЯНЕЦЬКИ

Як у трилері, розгорнулися події восени в с.Завалля. 40-річний чоловік із рушниці впритул розстріляв тестя і тещу на очах у своєї 8-річної доньки. Дівчинка, кинувшись захищати дідуся й бабусю, зазнала вогнепального поранення в ліву руку. Її прооперували у ЦРЛ. Після скоєного зловмисник намагався покін­чити із собою: спочатку вистрілив собі в обличчя, а коли спроба не вдалася, зачинився в автомобілі й підпалив його. Однак звести рахунки з життям не вдалося, наразі він перебуває в ІТТ до судового вироку.
Ще одне резонансне вбивство трапилося в місті під прицілом камер спостереження. Напри­кінці літа на вул.Привокзальній, навпроти залізничного вокзалу, від ударів у голову помер 42-річний чоловік, учасник АТО. Поліція одразу ж затримала злочинця – 30-річного кам’янчанина. На момент скоєння правопорушення він перебував у стані алкогольного сп’яніння. Відомо, що між ним та вбитим виник словесний конфлікт.
Довелося поліціянтам не лише шукати вбивць, грабіжників і наркоторговців. Роботи їм додавали і горе-жартівники, котрі «за­мінували» залізничний вокзал, міст «Стрімка лань» і 14 школу.

КАДРИ СПОРТИВНИХ ЗВИТЯГ

Уперше за 28 років до міста повернулося спортивне орієнтування. На стадіоні К-ПНУ з’явився сертифікований сучасний сектор для метань. Центральний стадіон упав у зимову сплячку і пішов на реконструкцію. Влітку з’явився чудовий Міжнародний шаховий фестиваль «Столиця України 1919». У грудні 12-річ­-ний Олександр Довгалюк переписав історію як наймолодший переможець чемпіонату міста із шахів серед дорослих (рекорд оновлено на 4 роки), посуваю­-
чи міжнародного гросмейстера Олек­сандра Фінкеля.
Підопічний заслуженого тренера України Анатолія Лабатюка Роман Головатюк став чемпіоном світу з кікбоксингу в розді­лі К-1 серед спортсменів понад 90 кг.
Традиційно високу планку здо­бутків у міжнародних пер­шос­-тях утримують наші пауерліф­тери, кікбоксери, стрибуни, сумоїсти, тхеквондисти, бодибілдери, борці, спортсмени ММА та інші чемпіони (Дар’я Білодід, Тетяна Шлопко, Роман Головатюк, Марина Бех-Романчук, Ігор Радівілов, Владислав Шупарський, Данило Стасюк, Соломія Брайтеко, Святослав Семикрас, Ок­сана Лівач, Анастасія Лисак, Олек­сандра Охотник, Давид Нестеров, Любава Ільчик, Сер­-гій Ренке тощо). Серед ветеранів: Наталія Гордєєва, Олена Пуб­лічко, Ігор Абрамович та інші.
Національну суддівську ка­тегорію з настільного тенісу присвоїли тренеру-викладачу Олександру Алєксєєву, а титулована чемпіонка з пауерліфтингу Тетяна Ахмамєтєва привезла суддівську відзнаку світових змагань з Еміратів (Абу Дабі).
Віталій Трушев у паралімпійському футболі продовжує допомагати збірній України здобувати високі позиції у світі, а Владислав Ванат – захищати кольори молодіжної збірної України з футболу та змагатися в юнацькій лізі чемпіонів, граючи за «Динамо». До речі, італійські скаути виділили хлопця з-поміж найкращих молодих гравців.
Омріяне чемпіонство в пер­-шій лізі з баскетболу нарешті прийшло до Кам’янця завдяки БК «Ді-Ді-Бао» (президент Анд­рій Бойко, капітан і тренер Микола Полюляк). Нині команда грає у Вищій лізі.
Під завісу року – в грудні – у міс­ті проводилися Всеукраїнсь­кі змагання з настільної гри «ГО», адже наступного року до перлини Поділля, аби позмагатися у цій грі, з’їдеться вся Європа.
Прикро, що у статусі молодіжної столиці під патронатом Міністерства молоді та спорту в місті не відбулося жодного но­вого спортивного дійства.
Неабияк здивували свіжим рекордом представники Федерації стронгмену України на чолі з відомим силачем, володарем титулу «Найсильніша людина світу» Василем Вірастюком, які в Кам’янці вписали свої імена до Книги національних рекордів України. У рамках відзначення компанією «CRH» 20 років діяльності в Україні стронгмени на території АТ «Подільський цемент» підняли платформу вагою 3 тонни 225 кілограмів.

НА КАМ’ЯНЕЦЬКІЙ ЧЕРВОНІЙ ДОРІЖЦІ

Із неабияким, ледь не голлівудським розмахом, цьогоріч міс­то приймало учасників ІІІ Між­народного кінофестивалю «Бруківка». 5 днів, 5 локацій, десятки запрошених гостей і понад чотири тисячі відвідувачів, – ідейний натхненник і організатор заходу Андрій Заєць втілив свої фантазії та задуми максимально. На кам’янецькій червоній доріжці, що розмістилася у Старій фортеці, засвітилися відомі обличчя. Це актор, режисер, художній керівник театру «Маски-шоу» Георгій Делієв, сценарист, продюсер, керівник кінокомпанії «Фан Філмз» Володимир Нагорний, київський режисер Олександр Денисенко, котрий зібрав рекордну кількість нагород, та інші. Спеціально для фесту було виготовлено кам’янецький «ос­кар» – статуетку «Хроновояжер Леварій». Родзинкою масштабного заходу стало світлове 3D-­шоу, що проєктувалося на стіни Папської вежі замку.
Приємно і те, що кам’янчани й самі ставали героями стрічок і телешоу. Зокрема, Ліля Сорокіна ввійшла у ТОП-3 найкращих кухарів України за версією телешоу «МастерШеф на СТБ», відома кам’янецька гумористична команда «Наш Формат» стала віце-чемпіоном розважальної телепередачі «Ліга сміху», студент­ка К-ПНУ Вікторія Олійник пройшла до фіналу шоу «Голос країни». Уже в новому році вся Украї­на та світ побачать фільми, головні ролі в яких дісталися ка­м’янчанам. Режисер Сергій Волков зняв повнометражний документальний фільм «Вдивляючись у темряву» про кам’янча­нина, інструктора, сапера, ветерана бойових дій, полковника запасу ЗСУ Віталія Галіцина, кот­рий у зоні АТО зазнав важких поранень і втратив зір. Світлу па­м’ять про Почесного жителя села Демшин, засновника народного музею історії села, патріарха аматорського кіно та фото Григорія Павленка вдалося увіковічити в документальному фільмі Дмитра Глухенького «Той, хто дні стер».

Дмитро БОЙКО, Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА.