Четвер, 28 Березня 2024 р.
31 Січня 2020

БІБЛІЯ ПІД ЦЕНЗУРОЮ?

26 січня Духовна рада християнських церков Кам’янця-Подільського зробила звернення до віруючих і мешканців міста з нагоди початку Всесвітнього року Біблії.

Священнослужителі нагадали про важливість регулярного читання Святого Письма як особис­то, так і в родинах. Закликали також брати участь у щорічній олімпіаді «Юні знавці Біблії», яка офіційно на рівні шкіл про­водиться міськуправлінням освіти і науки спільно із християнськими церк­вами міста.
У зверненні згадується, що Ка­м’янець має давні традиції дослідження та популяризації Біблії, адже «був одним із перших міст, де понад століття тому Євангеліє було видане українською мовою під редакцією єпископа Парфенія Левицького, а перший ректор міс­цевого університету Іван Огієнко здійснив повний переклад нашою рідною мовою Святого Письма».
Окремий пункт звернення присвячений законопроєкту №2693, поданому на розгляд Верховної Ради. У разі його прийняття, ЗМІ, у тому числі й релігійні, котрі на своїх ресурсах і сторінках матимуть ма­теріали, які комусь здаватимуться дискримінаційними що­до груп чи осіб, наприклад, за сексуальною, гендерною чи іншою ознакою, будуть заблоковані протягом двох днів від моменту звернення. Це може стосуватися як книг, статей, так і відео богослужінь чи іншого контенту, де, зо­крема, можуть цитуватися уривки з Біблії із осудом певних негативних чи неморальних явищ. Окрім того, за порушення цього закону буде передбачено штраф у розмірі від 23615 до 236150 грн. Це, на думку Духовної ради, обмежує свободу слова та віросповідання і запроваджує примусову цензуру
в інформаційному просторі. За збігом обставин, звернення було опубліковане у медіа 27 січ­ня, коли весь світ вшановує жертв Голокосту. У зверненні пригадали, що в минулому, аби здаватися політкоректними та толерантними до пануючих на той час трендів і політичних поглядів, чимало релігійних і політичних лідерів у нацистській Німеччині закривали очі на злочини Гітлера, вбивства мільйонів невинних людей і деморалі­зацію дітей та молоді згубними поглядами й ідеологіями. Але чи завжди мовчання є золотом і чи вибачать їх за це наступні покоління, – думаю, питання риторичне.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ, секретар Духовної ради.
*Повний текст звернення оприлюднений на сторінці Духовної ради у фейс­буку
та у Всеукраїн­ській християнській газеті «Слово про слово».