П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
31 Січня 2020

ЗБИРАЄТЕСЯ З ДІТЬМИ ЗА КОРДОН – УЖЕ ПОДБАЙТЕ ПРО ПАСПОРТ

Хоча до літніх мандрівок іще далеченько, саме час подбати про документи, якщо вирішили їхати за кордон із неповнолітньою дитиною.

Що для цього потрібно і скільки часу знадобиться на оформлення документів, – розповідає начальник управління ДМС у Хмель­ницькій області Олег ПАНЬКОВ:
– Аби здійснити подорож із дитиною за кордон, батькам необхідно виготовити біометричний закордонний паспорт, як це передбачено законодавством України. Відповідна інформація для батьків, котрі планують із дітьми подорож за кордон, є на офіційному сайті Державної прикордонної служби України, тут вказані основні правила перетину кордону і перелік необхідних документів.
– Олеже Михайловичу, із якого віку можна зробити дитині закордонний паспорт?
– Міграційна служба області оформляє біометричні закордонні паспорти для дітей з момен­ту їх народження. Заява для оформлення пас­порта особі, яка не досягла 16-річного віку, подається одним із батьків (усиновлювачів), опі­кунів, піклувальників або інших законних представників особисто чи законним представником (згода іншого з батьків/опікунів не потрібна).
Крім цього, батькам необхідно подати: пас­порт громадянина України у формі ID-картки (обов’язковий для осіб, котрі досягли 14-річного віку); свідоцтво про народження або документ, що підтверджує факт народження, виданий компетентними органами іноземної держави. Якщо батьки або один із батьків такої особи на момент її народження були іноземцями чи особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення паспорта вперше із застосуванням засобів Реєстру); документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати; у разі оформлення паспорта особі, котра не досягла 12-річного віку, або особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я, та кот­ра потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, може бути подано одну фотокартку розміром 10х15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування.
– Скільки коштує оформлення біомет­ричного паспорта?
– У разі виготовлення протягом 20 робочих днів, вартість адміністративного збору становить 682 гривні. Якщо йдеться про терміновий виїзд за кордон, тоді адміністративний збір зростає до 1034 гривень. Якщо такий документ ви­готовляється у консульських установах Украї­ни за кордоном, сплачується також консульський збір.
– А дитячий закордонний паспорт від­різняється від такого ж документа для дорослих?
– У правилах його оформлення є декілька важливих відмінностей, а саме:
– закордонний паспорт дітям до 16-ти років оформлюється строком на 4 роки, а для осіб, старших 16-ти, термін дії документа складає
10 років;
– у дітей віком до 12-ти років не беруть відбитків пальців, однак такий паспорт зберігає статус біометричного і дає дозвіл на безвізовий в’їзд до ЄС; для осіб, старших 12-ти років, ця процедура є обов’язковою;
– підпис дитини при оформленні паспорта ставиться, починаючи із 14-ти років.
– Куди батькам необхідно звернутися для оформлення біометричного паспорта?
– Усі територіальні підрозділи Міграційної служби надають адміністративні послуги з оформлення та видачі біометричних документів (паспорта громадянина України для виїзду за кордон і паспорта громадянина України у вигляді ID-картки).
– А як щодо черг?
– На сьогодні черг немає, адже для зручності та комфорту громадян ДМС України запровадила низку електронних сервісів, створених з метою підвищення якості надання адмін­послуг, вони й замінюють звичні всім черги на декілька кліків у комп’ютері або смартфоні. Гарним прикладом є сервіс «Електронна черга», завдяки якому можна зареєструватися он-лайн через офіційний вебсайт ДМС України для отримання адмінпослуг з оформлення як пас­порта громадянина України нового зразка, так і для виїзду за кордон.
До слова, перевірити стан виготовлення власного документа можна також за допомогою сервісу «Перевірка стану оформлення документів» або ж «Чат-Бот», доступного у популярних месенджерах, зокрема, «Viber» та «Te­legram».

У разі виникнення питань в Управлінні ДМС області працює «Гаряча лінія» за номером: (0382) 65-03-06, – де фахівці Міграційної служби надають консультацію з питань, які входять до їхньої компетенції.

Галина ВЕЛИЧКО.