Субота, 20 Квітня 2024 р.
31 Січня 2020

«КАМ’ЯНЧАНИН» ПОКЛИКАНИЙ РЯТУВАТИ ЛЮДЕЙ

Зимові холоди цьогоріч хоч і не критичні, але відчутні. Та найскладніше виживати взимку людям, які залишилися без домівок: деякі з них замерзають на смерть, інші – отримують сильні обмороження і травми. Проте у Кам’янці-Подільсько­-му є небайдужі містяни, готові допомогти тарілкою гарячої юшки і теплим светром.

Рятувати безхатченків і прос­то тих, кому це необхідно, взявся Благодійний фонд «Кам’ян­чанин», заснований молодим подружжям Мельників.
Микола та Надія мають трьох дітей, яким понад усе мріють подарувати щасливе майбутнє у комфортному місті. Й ось минулого року вони зробили перший крок до справжнього європейського Кам’янця.
– Давно помітили тенденцію до виїзду українців за кордон, – роз­повідає Микола Миколайович. – Знайомі, котрі повертаються із Поль­щі, Німеччини, Угорщини, Канади й інших розвинених країн, наголошують на абсолютно іншому ставленні до людей. Усіх людей! Особливо тих, які потрапили у складні життєві обставини і як ніхто інший потребують допомоги.
Тому разом із дружиною ми вирішили тут, у рідному місті, почати будувати ту країну, яку хочемо залишити своїм дітям та онукам. Минулого року заснували соціально орієнтований фонд «Кам’янчанин», покликаний, без перебільшення, рятувати людські життя. Бо окраєць хліба чи тепла шапка для одних – дрібниця, а для когось – життєво необхідна річ.

ОДЯГНУТИ І ЗІГРІТИ

Дії фонду подружжя розпланувало чітко, аби із настанням холодів охопити інтереси всіх нуж­денних. Наприкінці 2019-го
у місті з’явився соціальний ма­газин (Хмельницьке шосе, 38), куди будь-хто може принести теплий одяг, взуття, речі першої необхідності, продукти тощо. Тут уже провели електрику і планують встановити пральну машину, щоби приводити речі, принесені небайдужими кам’янчанами, до належного стану.
– Впевнена, більшість із нас частенько проводить ревізію у шафах, викидаючи зайве. Проте у смітника є альтернатива: річ, яку одягнули один чи два рази, можна віддати іншому, – розповідає директорка фонду Вероніка Терехівська. – Особливо актуальний теп­лий, можливо, в’язаний одяг, взуття, верхнє вбрання. Головне, щоби все це було придатним для використання і мало нехай не новий, але охайний вигляд.
Якщо ви малозабезпечена чи багатодітна родина, людина з інвалідністю або опікун такої людини, приходьте у магазин і БЕЗКОШТОВНО візьміть усі необхідні речі. Для заповнення анкети потрібна лише довідка, яка засвідчує, що ви відноситеся до однієї з перелічених категорій.

НАГОДУВАТИ І ПІДБАДЬОРИТИ

Нещодавно фонд запустив ще одну частину проєкту – безкоштовні обіди для вищезга­даних людей, котрими щочетверга пригощають за адресою: вул.Лесі Українки, 98.
23 січня тут обідали запашним борщиком, гречаною ка­-шею із сосискою і квашеною капустою, а ще кожному дава­ли декілька шматочків чорного хліба і компот.
Пораючись біля плит, ні на секунду не присідають волонтери-­кухарки Тетяна Смоляк, Ірина Шатровська та Катерина Москалюк. На невеличкій кухні у бджілок-трудівниць справжній кон­веєр: щойно зварилося – розкладають на тарілки, потім роздають і швиденько готують нові та нові порції. Відвідувачі один за одним приходять і йдуть, бабусі-­пенсіонерки зі сльозами на очах дякують за небайдужість, ма­ми із дітками складають додаткову порцію у баночки і несуть додому.
– Не всі розуміють, що ми це справді робимо лише з глибоко­го співчуття всім, хто не може са­мостійно прогодувати себе, – із болем в очах розповідає пані Те­тяна. – Ми тільки намагаємося хоч трішки полегшити життя людям без рідної домівки, котрі, можливо, вже декілька днів нічого не їли, та й тим, хто має дах над головою, проте не має нічого у гаманці, щоби купити ту ж сосиску чи навіть буханець хліба.
Якщо ви або ваша сім’я опинилися у складних життєвих обставинах чи знаєте людей, яким це необхідно, то обов’язково передайте їм, що кожного четверга (із 14.00 до 16.00) відбувається роздача безкоштовних обідів (можна поїсти у кафе або взяти із собою у власну посудину).
Коли ж ви, навпаки, хочете допомогти фонду нагодувати нужденних, то ось орієнтовний список необхідного: олія, оцет, сода, томатна паста, сіль, перець, цукор, пакетований чай, кава, борошно, масло, печиво, овочі, крупи, м’ясо і м’ясні продукти, консервація, одноразовий посуд, серветки тощо.
Все це, а також інші речі, можна залишити за адресами:
вул.Лесі Українки, 98 (щочетверга, із 14.00 до 16.00), або Хмельницьке шосе, 38 (з понеділка до суботи, з 11.00 до 14.00).
Додаткова інформація за тел.: 098-788-1196.

ПОРУЧИТИСЯ І ПРОФІНАНСУВАТИ

Допомагає фонд і діткам. Ось уже протягом місяця соцмережами поширюється пост-прохання про допомогу для маленької 4-річної кам’янчанки Вікусі Власюк, якій поставили жахливий діагноз: медуллобластома (рак головного мозку). Іспанська клініка «Сан Жоан де Деу» («Sant Joan de Deu»), що може забезпечити належне лікування та реабілітацію для дівчинки, укладає договір і приймає пацієнтів ли­-ше за поруки благодійного фонду на певну суму.
Гарантом перед іспанською клінікою в розмірі 155 тис. євро і став БФ «Кам’янчанин».
– Ми віримо і молимося, аби Вікуся та всі хворі дітки обов’язково одужали і більше ніколи не знали біди, – кажуть волонтери фонду. – Разом ми врятуємо не одне життя!

Ольга БАНАХ.