П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
21 Лютого 2020

ЗРОБИВ КЛІК – І ВЖЕ У «ДІЇ»

Посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію транс­портного засобу в смартфоні – це вже не фантазія, а реаль­ність, завдяки безкоштовному мобільному додатку елект­ронних держпослуг «Дія». Відтепер водію не обов’язково возити із собою ці документи, а достатньо продемонст­рувати свій телефон, на якому встановлено електронний додаток. Цей проєкт презентували 6 лютого, і в його зручності вже встиг­ли переконатися водії. Щоправда, не для всіх процес ідентифікації минув без проблем, декому таки довелося звертатися до Територіального сервісного центру МВСУ.

­Де відшукати додаток, чи кожен телефон спроможний його підтримувати і що робити, коли даних програма не бачить, – із цими запитаннями «Подолянин» звернувся до територіального сервісного центру №6843 РСЦ МВС України (начальник Олег ГАНЗЮК).
– Щоб скористатися додатком «Дія», його насамперед треба завантажити або з Play Market або з App Store, – пояснює адмініст­ратор ТСЦ Сергій ЦВІНЕНКО, де­монструючи нам на власному телефоні, як запустити «Дію». – Для цього потрібно, аби телефон водія підтримував ці додатки. Старі кнопкові телефони не підійдуть. Аби «Дія» запрацювала, необхід­-но авторизуватися і пройти ідентифікацію. Це можна зробити двома способами. Найпростіший і найпоширеніший – через банки, оскільки додаток автоматично під­тягує всю інформацію щодо вашої особи, ідентифікаційний код тощо. Другий варіант – через елект­ронний цифровий підпис.
Якщо ваші дані актуальні, ви отримали посвідчення водія після 2013 року, або реєстрували автомобіль у цей період, то після ідентифікації посвідчення водія і свідоцтво про реєстрацію транс­портного засобу автоматично з’яв­ляться на екрані смартфону. Жодних інших маніпуляцій робити не варто. Водієві достатньо при перевірці документів надати працівникові поліції телефон із «Дією». В ньому електронне посвідчення водія та техпаспорт, і поліцейський сам перевірить дані, які там є, через рідер та QR-код і порівняє з інформаційною системою МВС. Додаток діє як при наявності інтернету, так і в офлайн-режимі.
Однак не в усіх швидкі кліки дали позитивний результат. Знайшлося чимало людей, дані яких програма не підтягнула.
– Найчастіше таке трапляється через те, що програма не бачить оцифрованих фотографій, і тоді водієві надходить повідомлення з рекомендацією звернутися до сер­вісного центру для оцифрування обличчя, – продовжує головний спеціаліст ТСЦ Юрій ГРИСЬКО. – Також серед інших причин зустрічається те, що не підтверджується дата видачі посвідчення водія, на правах ще радянського зразка не видно категорії, не підвантажені дані зі старої бази. У такому разі програма автоматично надсилає запит у територіальний сервісний центр для узгодження даних. Працівники на місці підтверджують документи, і вони підвантажуються до додатка. Програма працює лише перші тижні, й зрозуміло, що іноді виникають не­точності та проблеми, підводить й інтернет-покриття, але в більшості випадків водії реєструються швидко в автоматичному режимі та до нас звертаються лише тоді, коли є нюанси.
До речі, водіям, котрі мають посвідчення ще радянського зразка, надано можливість замінити документи онлайн. Щоправда, ця функція доступна через Електрон­ний кабінет водія, перейти в який також можна зі встановленого мобільного додатка.
Як повідомили в поліції, ка­м’янчани вкрай рідко показують смартфони замість пластикового документа.
Скористатися нововведенням можна не лише тоді, коли ти за кермом.
– Користувачі додатка «Дія» можуть пред’являти електронне посвідчення при посадці в потяг.
У разі, якщо е-посвідчення не матиме фото, або виникатимуть технічні проблеми, воно не вважатиметься чинним. Пасажиру необ­хідно буде пред’явити звичайний документ, що посвідчує особу. До слова, при посадці в потяг пасажир повинен мати квиток і документ, що посвідчує особу, – йдеть­ся на офіційному сайті Укрзалізниці.
Розробники «Дії» обіцяють впровадити в додаток «автоцивілку», студентський квиток та ID-картки.