П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Березня 2020

ДАРУЙТЕ ЖІНКАМ КВІТИ!

8 Березня – Міжнародний жіночий день

Троянди, фіалки, піони, хризантеми, орхідеї… Напевно, кожна жінка мріє отримувати квіти якомога частіше, адже вони не лише тішать око, а й піднімають настрій, само­оцінку та свідчать про неабияку прихильність від того, хто їх дарує. Ба більше, маленький букетик може покращити фізичне і духовне здоров’я. От тільки який обрати? Як вивчити мову квітів, аби ненароком не образити тендітне і вразливе жіноцтво?

Напередодні найквіткові­шого дня року – 8 Березня – «Подолянин» поспілкувався із феєю букетів, власницею місцевого квіткового магазину «Тюльпан» Діаною КУЧЕРУК, яка не лише розпо­віла, які квіти купують кам’янчани, а й відкрила секретний шлях до жіночого серця.
Змалечку вона мріяла складати букети і бути господинею квіткової лавки, тому що кві­ти – це символ радості, щастя та любові. Всі дівчатка з її класу хотіли бути артистками, вчительками, лікарями… А ось Діана точно знала, що обо­в’яз­ково стане флористкою! Щоправда, на квіткарів не навчають в університетах, тому для початку їй довелося закінчити Подільську аграрно-технічну академію: хороша освіта в будь-якій справі підмога, та й батьки наполягли на необхідності диплома. Однак про свою мрію вона завжди пам’ятала і, вийшовши заміж, розповіла про неї чоловікові, а той несподівано підтримав ідею і допоміг її втілити. Так у нашому місті з’явився ще один квітковий магазин, утім, зовсім не схожий на інші.
– Діано Анатоліївно, яким був перший зібраний Вами букет?
– Це сталося ще в далекому дитинстві, мені було 5 чи 6 років. Батьки раптом почали вирощу­вати різні квіти. Спочатку це були гвоздики, лілії, гладіолуси, а згодом – і троянди та тюльпани. Тато їздив різними країнами в пошу­-ках нових гарних і незвичних сортів. А мама з бабусею продавали ці квіти на ринку. Із ранніх років я почала допомагати дорослим у нелегкій квітковій справі, з першого класу знала, як правильно доглядати за тією чи іншою квіткою, і чого робити не можна. У підлітковому віці вже ходила з мамою на базар, складала букети і продавала. Не пам’ятаю, який саме був першим, але згадую, немов учора, яким це було дивовижним і відповідальним для мене процесом.
– А коли народився «Тюльпан», і чому назвали свій магазин саме так?
– 2010 року світ побачила моя квіткова крамниця. Я завжди знала, що вона буде, але ставати на цей шлях було дуже лячно. А що як конкуренти? А що як не сподо­бається кам’янчанам?.. Таких запитань у голові виринало чимало, але поруч завжди були батьки і коханий чоловік Віктор, який понад усе вірив у мої сили.
Назва виникла майже одразу після відкриття, бо я дуже люблю тюльпани. Напевно, найбільше. Мовою квітів вони означають палке і пристрасне кохання. А взага­-лі тюльпани є символом сонячного світла та успіху. До речі, жовті прийнято дарувати акторам і артистичним натурам. Білі – молодим дівчатам, а червоні – коханим жінкам.
– Звідки постачаєте квіти для магазину?
– Деякі квіти купуємо в Україні, знаємо перевірених постачаль­ників. На жаль, не все можна виростити в наших умовах, кожна квітка – це як жінка: зі своїми прим­хами, характером, забаганками і, звичайно ж, вимогами. Тому є й такі, що привозимо з-за кордону. А от, наприклад, деякі сорти троянд і тюльпанів для магазину вирощують мої батьки.
Як би гірко не було це визнавати, але не кожна квітка продається, тому, зрозуміло, деякі зав’ялі рослини доводиться викидати.
Є такі, що псуються від неналежного транспортування, ламаються, є такі, що не виживають після «акліматизації». Намагаюся з цим миритися, але щоразу, ніби вперше, з особливим жалем і болем викидаю, бодай навіть одну квіточку. Проте з кожним роком ми стараємося виправляти помилки і не допускати псування квітів. Зокрема, правильно організовуємо обсяг та періодичність їхнього постачання.
Діана Кучерук із чоловіком Віктором, донькою Веронікою та маленьким сином Даніілом– Флорист – професія творча. Що чи хто мотивує Вас до творчості?
– Насамперед моя родина: батьки, рідні, близькі, коханий чоловік і мої найдорожчі дітки – донька Вероніка і синочок Данііл. А ще мотивують наші клієнти. Як на мене, Кам’янець – місто романтиків! І зрозуміти це можна саме у квітковій лавці: то наречені прибі­гають придивитися весільний букет, то молоді парубки схвильовано обирають трендові квіткові бокси, то навіть літні дідусі заходять по невеличкі ранкові презенти для коханих дружин… А гляньте, скільки у нас квіткових магазинів – у кожного своя родзинка. От у «Тюльпані» фішка в тому, що ми хочемо не просто продати квітку, а створити людині атмосферу свята. Що не менш важливо – у нас працюють лише професійні флористи, ввічливі, творчі, завжди натхненні, відкриті до нових ідей і готові втілити найвишуканіші й найекстравагантніші композиції на будь-який смак та гаманець.
– Що порадите напередодні свята всім майбутнім власницям букетів і букетиків?
– Щоб квіти збереглися протягом багатьох днів, існує багато правил, яких слід неухильно дотримуватися: вода повинна бути свіжою щодня, ваза – зручною, чистою і розташовуватися на відстані від впливу прямих сонячних променів, джерел тепла, протягів. Крім того, перш ніж поставити квіти у воду, треба обов’язково підрізати стебла: м’які – ножем, жорсткі (як у троянд) – ножицями, а тендітні (як у хризантем) – просто надламати, цю процедуру теж потрібно виконувати щодня під час заміни води.
Загалом слід пам’ятати, що квіти повинні зберігатися при низькій температурі (від +2 до +8 градусів за Цельсієм). Це продовжує їм життя і забезпечує свіжість. Купувати їх варто у спеціалізованих магазинах чи торговельних точках, де вони зберігаються у належних умовах, і продавець може гарантувати свіжість.
Є й певні правила для кожного виду. Ось тюльпани обожнюють воду, а особливо холодну, навіть із льодом. Їх зрізають, коли бутон ще зовсім молодий, він обов’язково дозріє і розквітне вже у вазі. В магазині ми зазвичай зберігаємо квіти в спеціальній ка­-мері, підтримуючи потрібний режим температури, вологості, освітлення. Якщо на букет чекають далека дорога і складні умови транс­портування, загортаємо його в декілька шарів паперу взимку і вкутуємо коріння у вологу тканину влітку. Квіти довго будуть тішити вас своєю красою, якщо поставитеся до них максимально уважно, з любов’ю. Недарма ж кажуть, що в добрих, хороших людей квіти живуть довше.

Ольга БАНАХ.