П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Березня 2020

СТИМУЛЯЦІЯ ДО САМОІЗОЛЯЦІЇ

Через коронавірус в Україні відучора, з 12 березня, введено всеукраїнський карантин. До третього квітня призупинено навчання у садочках, школах, вишах, закладах позашкільної освіти, обмежено проведення масових за­ходів за участі понад 200 осіб. Відповідну постанову Кабміну, яка не рекомендує, а зобов’язує виконувати низку заходів щодо запобігання поширенню коронавірусу в Україні, було оприлюднено ввечері 11 березня. Одразу ж за ним – і відповідний лист Міносвіти.

Отримавши вказівку згори, міська влада того ж вечора також оголосила карантин, попри рішення оперативного штабу, який проводив засі­дання на декілька годин раніше, що передбачало розпочати весняні канікули у школах із 16 березня.
Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ учора на своїй сторінці у фейсбуку оприлюднив звернення до власників роз­важальних закладів, кінотеат­рів, готелів, громадського харчування, різних установ та організацій із проханням дотримуватися санітарних та обме­жувальних заходів. Це ж сто­сується і підроз­ділів міської ради, куди обмежено доступ відвідувачів із питаннями без термінової необхідності. Влада, надавши список номерів телефонів, радить кам’янча­нам проконсультуватися в телефонному режимі. У звичному режимі прийма­ється вхід­-на кореспонденція та працює управління надання адмініст­ративних послуг.
Аби діти не нудьгували вдома і за три тижні не забули те, що знають, Михайло Євстафійович звернувся до директорів шкіл, учителів і батьків із проханням організувати дистанційне навчання. Кожен клас має групу у вайбері, куди можна скидати інформацію та зав­дання.
Через карантин український центр оцінювання якості освіти переніс проведення проб­ного ЗНО. Пробне тестування з української мови і літератури замість 21 березня відбудеться 4 квітня, з інших предметів замість 28 березня – 11 квітня.
А доки влада намагається достукатися до власників закладів, де масово скупчуються люди, група компаній «Епіцентр К» уже розробили санітарно-протиепідемічні заходи. Відповідно до наданого прес­релізу, в торговельних центрах здійснюється додаткова санітарно-гігієнічна обробка обладнання, з яким контактують покупці. У вхідних зонах, кафе і приміщеннях для персоналу встановлюються засоби дезінфекції рук.
Цікаво, чи підхоплять це нововведення й інші заклади?
Не пасуть задніх і в районі. 12 березня у РДА відбулося за­сідання тимчасової проти­епідемічної комісії щодо за­-побігання та розповсюджен­ня на те­риторії району респіраторної хвороби. Вжито заходи щодо недопущення COVID-19 та плану дій на випадок його появи.
– Коронавірус – проблема не лише медицини, а й усіх інших сфер суспільного життя, адже люди користуються громадським транспортом, відвідують магазини, інші місця масового скупчення, аптеки. Закрити все нереально, тому слід забезпечити їх необхідними антисептичними засо­бами, а перевізникам дати вка­зівку систематично проводити санітарно-гігієнічну обробку автотранспорту. Вкрай потрібна й роз’яснювальна робота у громадах, особливо для людей похилого віку, які в зоні ризику, – зазначила заступниця головного лікаря КНП «Кам’янець-Поділь­ська центральна районна лікарня» Ірина КОСТИНСЬКА.
Завідувачка міськрайонного відділення ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Юлія МАГДЮК закликала ОТГ подбати про належний захист лікарів, які безпосередньо контактують із хворими. Для них мають закупити рукавички, маски, інші засоби захисту.
Як запевнив директор КНП «Кам’янець-Подільський районний центр первинної ме­дико-санітарної допомоги» Станіслав РОСТЕЦЬКИЙ, для потреб центру вже придбано 50 протиепідемічних костюмів і 12 костюмів біологічного захисту.
Влада, епідеміологи і медики закликають жителів Кам’я­неччини не панікувати. Адже наразі в нас усе спокійно – жод­ного випадку коронавірусу в місті та районі не зафіксовано. Закликають частіше мити руки впродовж 20 секунд, уникати масових скупчень людей і тих, хто має ознаки ГРВІ (мінімальна дистанція – 1,5 м), при перших симптомах хвороби залишатися вдома й не торкатися обличчя, очей і носа.
А доки країна на карантині, в соцмережах жартують, мовляв, учені підтвердили, що коронавірус майже не вражає українців – чисто по-людськи, зі співчуття…