П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
27 Березня 2020

НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ НА МІСЯЦЬ. ПОКИ

Карантин продовжено до 24 квітня і по всій Україні запроваджено надзвичайну ситуацію через поширення коронавірусу, – таке рішення вдень 25 березня ухвалив Кабмін. А вчора стало відомо, що навчальний рік у школах закінчиться 1 липня, крім 11-класників. Для них фінішом стане отримання документа про освіту. Через карантин скасо­вано ДПА для 4 і 9 класів, продовжено вступну кампанію у виші та прийом документів у школи.

ЯК ЖИТИ ДАЛІ?

Надзвичайна ситуація – це спеціальний тимчасовий режим, що виникає через порушення нормальних умов життя і діяльності людей через аварію, катастрофу, стихійне лихо або епідемію.
– Власне, Кам’янець-Подільсь­кий у такому режимі перебуває вже третій тиждень, – коментує начальник управління з питань НС та ЦЗН Юрій КРИЛОВ. – Наголошу, що під час НС права і свободи громадян не обмежуються (на відміну від надзвичайного стану). Однак усі мають обов’яз­ково дотримуватися визначених правил: без потреби не виходити на вулицю і не нехтувати гігієною. Найближчим часом з’явиться розпорядження щодо призначення керівника, уповноваженого за ліквідацію НС. Відповідно він мати­-ме право залучати будь-які держструктури та сили для подолання НС. Додам, що в нашому місті вже багато зроблено ще до моменту оголошення надзвичайної ситуації. Зокрема, введено карантин, зачинено ринки і більшість магазинів, проводиться дезінфекція вулиць, зупинок, під’їздів бага­топоверхівок – працює не лише спецтехніка ЖКГ, а й військових (автомобільна розливна станція) і рятувальників (пожежна машина ДПРЗ №2). Вулиці об’їжджають і поливомийна машина та вакуумний підмітально-прибиральний автомобіль «Глобус». Також обмежено рух громадського транспорту, заборонено проведення масових заходів, посилено охорону громадського порядку і патрулювання, встановлено блок-пост на межі з Буковиною, де зафіксовано чимало хворих. Є чіткий алгоритм, як діяти у разі виявлення хворих та контактних осіб, щодо їх ізоляції та госпіталізації. Здійснюється щоденний контроль і моніториться епідситуація як у країні, області, так і на Кам’янеччині. Про всі кроки інформується населення.

ПІДОЗРА НЕ ПІДТВЕРДИЛАСЯ

За даними МОЗу, за станом на 12.30 26 березня, в Україні 162 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, із них 5 летальних, 1 пацієнт одужав. На щастя, Хмельниччини в довгому переліку заражених областей наразі немає.
Нарешті місто і район отримали довгоочікувані експрес-тести на виявлення коронавірусної інфекції, які розподілила Хмельницька ОДА відповідно до чисельності населення: 250 передано ЦРЛ, а 400 – уп­равлінню охорони здоров’я міськради. Як повідомив на своїй сторінці у фейсбуку міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, наразі місто має 430 експрес-тестів і очікують ще 200, замовлених раніше.
Втішна новина надійшла до міста вчора. В кам’янчанина, який повернувся з Єгипту і мав симптоми хвороби, коронавірус не підтвердився. Наразі він продовжує лікування у Хмельницькій інфекційній лікарні, куди його госпіталізували 23 березня.
Міська влада закликала ка­м’янчан повідомляти про сусідів чи знайомих, котрі повернулися з країн, де зафіксовані випадки коронавірусу, і не дотримуються самоізоляції. Телефонувати просять за номером: 5-04-00. Представники Нацполіції перевірятимуть інформацію й проводитимуть із такими людьми роз’ясню­валь­ну роботу.
Страх перед поширенням коронавірусу об’єднав під­приємців і благодійні фонди, які надають кошти чи найне­обхідніші речі для боротьби з COVID-19.

ХТО КОГО ВОЗИТИМЕ

Через вірус введено обмеження на пасажирські перевезення в межах району, облас­ті та всієї України. Перед працівниками життєво важливих сфер, які мусять бути на роботі, постало питання, яким чином туди доїхати. Як повідом­ляє пресслужба РДА, з 23 березня в районі стартувало підвезення працівників ЦРЛ і фармацевтичної галузі, які проживають у селах, до місця роботи. Організували його РДА, міська влада спільно із Жванецькою, Слобідсько-Кульчієвецькою та Гуменецькою ОТГ.
На період карантину для пра­цівників галузі охорони здо­ров’я міська влада організу­вала окремий безкоштовний автобус, який розпочне курсувати по колу з 27 березня, із 7.30, за напрямком «Мікрорайон Жовтневий – пологовий будинок». Нагадаємо, що пасажирам потрібно мати із собою посвідчення медпрацівника.

ОБІЦЯЮТЬ ХАРЧІВ УДОСТАЛЬ

Цього тижня міська і районна влада підготували рекомендації підприємствам, установам та організаціям міста, що здійснюють торгівлю продовольчими товарами. Відповідно до неї, буде обмежено продаж продуктових товарів першої необхідності (борошно, крупи, макарони, цукор, сіль, масло, молоко, олія соняшникова) в одні руки. Підприємці мають сформувати товарні запаси на три місяці та утриматися від підвищення цін. Наголосили і на санітарно-епідеміологічних заходах.
– Продуктові крамниці працюють у звичному режимі та будуть забезпечені як продуктами, так і товарами першої необхідності. Наразі немає жодної потреби запасатися продуктами харчуван­-ня, – зазначив голова Кам’я­нець-­Подільської РДА Анато­-лій БЕРНАШЕВСЬКИЙ.
Налагоджують роботу з доставкою продуктів і віддалені ОТГ. Зокрема, мешканців закликають звертатися до старос­ти, депутатів, соцпрацівників чи інших уповноважених осіб для придбання необхідного.

СЛУЖБИ БЕЗ ВІРЯН

У зв’язку з пандемією коронавірусу, більшість священників і пасторів християнських церков та організацій Кам’ян­ця-Подільського дослухалися до рекомендацій обмежити богослужіння до 10 осіб і ор­ганізувати онлайн-трансляції. Звернулися вони і до вірян, аби утрималися на цей час від учас­ті в богослужіннях та масових зібраннях, а молилися вдома. Хворих та осіб із симптомами недуги благають одразу звертатися до лікарів, відповідно до інструкцій закладів охорони здоров’я.
Зокрема, священники ПЦУ на час карантину організували прийом записок за здоров’я та за упокій в онлайн-режимі. Що­правда, церкви Московського патріархату продовжують ігнорувати заборону і закликають вірян ходити на богослужіння.