П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
17 Квітня 2020

ЗЕМЛЮ ДОЗВОЛИЛИ ПРОДАВАТИ

Закон про відкриття ринку землі наробив чимало пере­полоху як серед нардепів у Верховній Раді, так і серед простих людей, які достеменно не розуміють, чи варто продавати власну землю, вигідно це або ні, і до чого призведе продаж у майбутньому.

Все ж уночі на 31 березня нардепи в умовах пандемії та економічної кризи мобілізувалися і ухвалили закон, який дозволить українцям продавати й купува­-ти землю сільськогосподарського призначення. Цілком очікуваною стала поява проєктів постанов про скасування цього рішення. Депутати-противники продажу землі подавали їх, чим і блокували підписання законопроєкту спікером і президентом. Експерти прогнозували, що такі постанови швидше за все не наберуть необхідної кількості голосів обранців і будуть відхилені. Що власне і сталося під час засідання Верховної Ради 13 квітня. Тому українцям-власникам землі треба знати, що передбачає закон, коли ввійде в дію, і які обмеження принесе. Відповіді на ці запитання підготували наші колеги із Центру громадського моніторингу та контролю.

РЕФОРМА VS КОРОНАВІРУС

Провести земельну реформу українська влада намагалася впродовж багатьох років, однак щороку мораторій на продаж сільськогосподарських угідь подовжувався. Тим часом зняття цієї заборони є однією з умов спів­праці України із західними партнерами: як Міжнародним валютним фондом, так і Євро­сою­зом.
Тож цілком логічно, що земель­на реформа стала першочерго­вим завданням для нової влади. Перший крок було зроблено восени: «Слуга народу» майже повністю підтримала зако­но­проєкт про відкриття ринку землі в першому читанні та збиралася швид­ко його доопрацювати, щоб завершити справу. Втім процес розтягнувся на місяці. Після першого читання опозиція подала до законопроєкту понад 4 тисячі правок, які депутати почали розглядати в лютому. За опти­містичним прогнозом, парламент зміг би дійти до фінішу із земельним законом лише наприкінці травня. Але пандемія коронавірусу внесла корективи.
На позачерговому засіданні в ніч на 31 березня Верховна Рада ухвалила фінальний законопро­єкт. За ринок землі проголосували 259 народних обранців. За словами експертів, депутати кон­солідувалися, щоб роз­бло­ку­ва­ти фінансову допомогу від МВФ й уникнути дефолту в країні.

АНТИКРИЗОВІ НОВИНКИ ЗАКОНУ

Зважаючи на глобальну економічну кризу, у фінальному варіанті закону з’явилися додаткові запобіжники. Вони, на думку нардепів, мають захистити українців від продажу землі за найнижчою ціною. По-перше, ринок землі запрацює майже на рік пізніше, ніж планувалося – аж 1 липня 2021 року. По-друге, впродовж перших двох років не можна буде продавати державну землю сільськогосподарського призначення, в обігу будуть лише приватні паї. По-третє, дозволена концентрація землі в одних руках на початку дії закону буде зменшена у 100 разів. Лише з 1 січня 2024 року до ринку землі зможуть долучитися юридичні особи, і максималь­-ний обсяг земель в одних руках зросте до 10 тисяч га. При цьому переважне право на купівлю ділянки матиме її орендар. Крім українських громадян і компаній, купувати сільськогосподарські ділянки зможуть також територіальні громади та держава. Банки зможуть брати землю як заставу під кредити.

ДОДАТКОВІ ОБМЕЖЕННЯ І ЗАБОРОНИ

Окрім «антикризових» поправок, закон містить низку інших норм, які мають захистити продавців землі та національні інтереси держави. Зокрема, документ передбачає лише безготівковий розрахунок за операції купівлі-продажу. При цьому встановлюється мінімальна ціна на землю: до 2030 року вона не може бути нижчою за нормативну грошову оцінку. На думку експертів, такі вимоги допоможуть вивести з тіні операції із землею. Найбільш дискусійне питання – продаж землі іноземцям – відповідно до закону, виноситься на всеукраїнський референдум. Він може відбутися і до кінця цього року. Незалежно від результатів референдуму, ухвалений закон забороняє іноземцям купувати землю у 50-кілометровій прикордонній зоні. Також українсь­ку землю не зможуть придба­ти росіяни та компанії, власниками яких є росіяни, чи власників яких неможливо визначити.
Варто зауважити, що закон про ринок землі не єдиний документ, який запускає земельну реформу. Для повноцінного старту в липні 2021 року потрібно ухвалити ще низку додаткових документів. Але на це в депутатів ще достатньо часу.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.