П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Квітня 2020

МІСТО МАЄ НЕОБХІДНИЙ МЕДРЕЗЕРВ

Сьогодні весь світ бореться із COVID-19. Новий вірус небезпечний тим, що може викликати важку форму пневмонії. У хво­рого виникає задишка, він уже сам не може дихати – його потрібно негайно підключити до апарату штучної вентиляції леге­нів. Нині світ захлинається від нестачі цього медобладнання.
Але, крім апаратів ШВЛ, потрібно ще чимало й інших одноразових медичних виробів. І тут маємо гарну новину – саме у Ка­м’янці-Подільському працює НВО «Каммед» – єдина в Украї­ні фірма, що виготовляє весь спектр необхідного медичного обладнання, зокрема і таку продукцію, без якої під час пандемії не обійтися.

НЕОБХІДНЕ – МІСТЯНАМ

Валерій СлабінськийСьогодні підприємство, яке належить до об’єктів стратегічного призначення, працює на пов­ну силу, максимально дотримуючись карантинних заходів.
Для всіх містян підприємство як благодійну допомогу вже зарезервувало на прохання міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА медичні вироби для надання невідкладної допомоги хворим на коронавірус на суму майже 17 тисяч гривень. Що це за обладнання, і з якими труднощами нині зіткнулося підприємство, продукцією якої тепер користується вся Україна, аби врятувати сотні життів, спілкуємося із гендиректором ТОВ НВО «Каммед» Валерієм СЛАБІНСЬКИМ.

УСЕ ЦЕ РЯТУЄ ЖИТТЯ. І НЕ ЛИШЕ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ

Валерій Володимирович детально розповів про призначення медичного обладнання, яке виготовляється. А незабаром тут розпочнуть виготовлення ще й кисневих масок.
– Коронавірус підступний тим, що викликає важку форму пневмонії. І на її фоні у людини виникає кисневе голодування. Для більшості хворих достатньо подихати киснем, без підключення до апарату ШВЛ. Для цього ми виготовляємо катетери носові кисневі для дорослих і дітей. Між кисневим балоном і пацієнтом має бути кисневий катетер, а між катетером і балоном – спеціальна банка для зволожувача кисню, бо чистий кисень швидко спалює стінки трахеї. Що наразі актуально, бо до одного кисневого балона може бути підключено декілька людей, адже ми виготовляємо спеціальні трійники, які можна розвести на 2-4 і більше пацієнтів. Адже ми підготували відповідну схему підключення за вказівкою мера міста, – пояснив Валерій Володимирович. – Проте у важких випадках хворий не може самостійно дихати, тому без апарату ШВЛ не обійтися. Аби підключити пацієнта, потрібно в горло вставити ендотрахеальну трубку.
Відкашлятися він не зможе, а мокротиння ж збирається. Тут потрібен катетер-відсмоктувач оротра­хеальний. Цю позицію ми також виготовляємо. Ендотрахеальна трубка, відповідно до стандартів, може бути в горлі 2-4 дні. Після неї хворому вже встановлюють трахеосто­міч­ну трубку, яка має декілька модифікацій. І це у нас є.
А ще пацієнта необхідно нагодувати. Для цього необхідні комплекти для встановлення підключичного катетера великого діаметру або ж зонди для харчування. Людям, які перебувають у важкому стані через вірус, необхідні спеціальні катетери-нелатони для сечовипускання (вони є чоловічі та жіночі), одноразові стерильні насадки на клізму, газовідвідні трубки при метеоризмі шлунка. Усе це ми маємо.

КИТАЙ vs «КАММЕД»

Це - для кам’янчанСьогодні працівники підприємства трудяться, як ті бджілки. Адже щодня надходять нові замовлення з усієї України. Поки що про спад захворювання на COVID-19 можна лише мріяти. МОЗ звітує про нові жертви коро­навірусу, котрих із кожним днем стає все більше. Керівництво «Каммед» уже збільшило штат працівників і за потреби може змінити графік роботи, запро­вадивши другу зміну. Але доки люди працюють не покладаючи рук, адміністрація зіткнулася із проблемою, вирішити яку мож­-на лише у верхах. У листах, адре­сованих президенту, прем’єр-­міністру, МОЗу, «Каммед» просить чиновників не купувати од­норазових медичних виробів
китайського виробництва, адже це може завдати економічного удару по кам’янецькій організації. Але нагорі і не допомагають, і навіть відповіді не надають. Валерій Володимирович на підтвердження надав нам копії лис­тів, надісланих високопосадовцям ще 16 березня. Там, зокрема, йдеться про таке:
«Крім дихальних апаратів, лікувальні заклади України в період поширення епідемії коронавірусу повинні бути забезпечені ще й одноразовими медичними виробами, як-от ендотрахеальна трубка, тра­хеостомічна трубка, катетер-відсмоктувач оротрахеальний, катетери венозні підключичні, набори для встановлення центрального венозного катетера, подовжувач інфузійних насосів, вимірювач центрального венозного тиску, кисневі катетери, банка-зволожувач кисню бульбашкового типу, зонди для ентерального харчування, ємності для харчових сумішей тощо.
Доводимо до відома, що НВО «Кам­мед» є сьогодні єдиним вітчизняним виробником вищевказаної продукції. Наша організація використовує замкнутий технологічний цикл і працює виключно на сировині вітчизняного виробника.
Просимо не допустити закупівлі вищеперерахованої продукції в китайського виробника.
Хочемо поінформувати, що потужностей НВО «Каммед» достатньо для забезпечення всіх лікувальних закладів України цією медичною продукцією в період напруженої ситуації.
Закупівля цієї продукції в китайського товаровиробника завдасть значної шкоди нашому підприємству, що може призвести до зупинки виробництва та поставить під загрозу виконання доведеного нам мобілізаційного завдання.
Приклад ажіотажу з медичними масками свідчить, що, в разі виникнення будь-якої надзвичайної ситуації в Китаї, Україна може залишитися і без власного виробництва вищезгаданої медичної продукції, яка застосовується не лише під час епідемії, а й у звичайному процесі лікування хворих, які перебувають у реанімаційних відділеннях».
– Уже повторно надіслали листи і чекаємо, – продовжує Валерій Слабінський. – Україна – 40-мільйонна країна. І потужностей європейських компаній, які виготовляють таку ж продукцію, не вистачить, аби задовольнити наші потреби. Тому влада має не лише жити сьогоденням, а й не боятися зазирнути у завтрашній день.