П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Квітня 2020

ШАШЛИК ЦЬОГОРІЧ – НА СКОВОРІДЦІ…

Карантин продовжено, принаймні до 11 травня, – від­повідне рішення ухвалено урядом на засіданні 22 квітня. Такий крок урядовці пояснили тим, що кількість хворих продовжує зростати. Ймовірно, що вже незабаром будемо пожинати плоди недотримання карантину на Великдень. Тому наразі про послаблення навіть не йдеться. Отже, любителям травневих пікніків краще залишатися вдома.

Прем’єр-міністр Денис ШМИГАЛЬ зазначив, що при ухваленні рішення опирали­ся на моделювання аналіти­ків НАН України та дані МОЗ, які свідчать, що пік захворюваності може настати на початку травня. Мають у верхах і чіткий план виходу з карантину, що складається з 5 етапів.
– Стартову точку цього плану ми називаємо «День К». Для його початку є дві умови. По-перше, якщо протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання в країні не змінюється або коливається в межах 5%. По-друге, лікарні заповнені пацієнтами з COVID-19 менш ніж на 50%, – оприлюднив прем’єр-міністр.
Із новим вірусом борються не лише у верхах, а й у Ка­м’ян­ці, де напередодні Великодня з’явився перший підтверджений випадок короновірусу в ка­м’янчанина. Начальник міськ­управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК у коментарі «Подолянину» розповів, що чоловіка з діагнозом «атипова пневмонія» госпіталізували до Хмельницької інфекційної лікарні в п’ятницю, 17 квітня. Пацієнта доставили відповідно до затвердженого медпротоколу. А 18 квітня ввечері до міста надійшли лабораторні ви­сновки, які підтвердили коронавірус. Наразі його життю нічого не загрожує.
– Власне, клінічні ознаки хвороби у цього пацієнта нагадали події 10-річної давнини, коли в нас лютував «свинячий грип». Лікувався він у сімейного лікаря. За кордоном пацієнт не був. Одразу ж було встановлено контактних осіб і взято матеріали на лабораторне дослідження методом ПЛР. Отримали висновки – всі вони негативні.
Загалом за два попередні тижні в місті проведено забір мате­ріалів на ПЛР-тестування в понад двох десятків пацієнтів: один – по­зи­тивний, три – ще в роботі, реш­та – негативні. Також зроблено 385 швидких тестів медпрацівникам, хворим із пневмоніями то­-що, – додав Юрій Васильович.
Карантин продовжено, ву­лиці дезінфікують комуналь­ники і рятувальники, отже принаймні ще декілька тижнів без масок і рукавичок у громадських місцях нам не обійтися. Хоча ВООЗ вважає, що носити їх мають лише медики і хворі, в Україні за перебування у громадських місцях без них солідно штрафують. Але щоб ці речі справді захищали, в жодному разі не можна заношувати до дір одноразові маски та обприскувати їх антисептиком. Адже це лише нашкодить.
– Люди не мають достатнього запасу масок або змоги їх купи­ти, тому використовують їх пов­торно, – коментує «Подоляни­-ну» завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Однак вони втрачають захисні властивості, адже одноразова маска не підлягає ні пранню, ні прасуванню, її можна носити 2-3 години і потрібно правильно утилізувати. Інша справа – багаторазові тканеві маски, пошиті з цупкої тканини. Їх можна прати і прасувати.
Загалом маска при тісному кон­такті з коронавірусним хворим не допомагає, лише респіратори високого класу захисту, в яких працюють медики. Утім вона служить захисним бар’єром, бо людина торкається обличчя в середньому 90 разів за добу, а маска не доз­воляє цього робити. Також рекомендовано носити сонцезахисні окуляри, які теж стануть бар’є­ром від пилу, алергенів, вірусу, бактерій і від своїх же брудних рук.
Маска, дотримання дистанції, миття рук, обробка взуття – усе це в комплексі зменшує ризик підхопити COVID-19.
Доведено: якщо носій COVID-19 без маски, людина в масці – ймовірність захворіти 70%. Хворий у масці, здорова людина без маски – ймовірність підхопити вірус 5%. Якщо обидвоє в масках, то шанси занедужати – лише 1,5%.

Галина МИХАЛЬСЬКА.

P.S. Коли верстався номер, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ повідомив, що є дві нові підозри на коронавірус у студентів, котрі після повернення з-за кордону перебували на самоізоляції. Експрес-тести показали позитивний результат, тому біоматеріали відправлено в обласну лабораторію для аналізу.
Також, відповідно до постанови головного державного санітар­ного лікаря України від 21 квітня «Щодо протидії поширенню ко­ронавірусної хвороби (COVID-19) в поминальні дні», на Кам’янеччині обмежуються відвідування кладовищ у традиційні післявеликодні поминальні дні.