Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Квітня 2020

ЯК ПЕРЕЖИТИ КАРАНТИН І НЕ РОЗЛУЧИТИСЯ

Коронавірус, через який майже в усьому світі оголошений карантин, позначився і на сімейних стосунках. Чимало пар не витримали випробування, довготривалого перебування під одним дахом і розлучилися.

Нині українські експерти припускають, що через тривале перебування подружжя разом удома можуть збільшитися як народжуваність в Україні, так і розлучення. Будемо сподіватися, що в Кам’янці-Подільському наступного року фіксуватиметься бебі-бум. Адже психолог міського Центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Віталій ПОЛІЩУК розповідає, як зберегти домашнє вогнище від ураження карантином:
– Складні часи на різні сім’ї впливають з діаметрально протилежним ефектом: одні пари стають міцнішими, а інші розлітаються, наче шрапнель, один від одного, – коментує психолог. – Українські пари, які пережили драматичні вибори 2019 року, цьогоріч зіштовхнулись із набагато важчим випробуванням – карантинними обмеженнями весни-­2020. Порівнюючи їх в Україні й Італії, можна зробити висновок, що наші не надто суворі. Проте навіть вони виявилися достатньо складними для українців, щоб велика кількість людей їх просто відверто ігнорували.
Ген анархізму в українців у перші ж сонячні вихідні повиганяв їх на вулиці міст, змусивши ігнорувати правила карантинних обмежень і здорового глузду. І, як би прикро це не звучало, мабуть, тільки велика кількість смертей змусить самоізолюватись удома, чи хоча б значно обмежити контактування з іншими.
У зв’язку із карантином, життя більшості українських сімей значно змінилось – воно стало занадто близьким. І ця близькість вийшла на зовсім новий, у багатьох – неприємно близький рівень. У зв’язку із цим, можна очікувати на зростання декількох статистичних показників: народжуваність дітей (поява «коронанемовлят»), розлучень і домашнього насильства.
Також багато хто з подружніх пар із подивом відкриють різні погляди на сімейний бюджет, виховання і навчання дітей, заробляння грошей, а ще деякі чоловіки починають відчувати себе молодими мамами в декреті.
Що ж радить психолог, аби піс­ля карантину не опинитися на згарищі сім’ї?
l Витримуйте послідовний графік. Ви, мабуть, чуєте це постійно, чи не так? І для цього є вагомі причини. Чітка структу­ра вашого дня, розуміння і усвідомлення подальших кроків вселить спокій та впевненість у собі. Вставайте і лягайте спати щодня приблизно в один і той самий час, додайте декілька фізичних вправ, решта – на ваш розсуд, відповідно до потреб сім’ї. Як би не виглядав ваш графік, переконайтеся, що ви обоє щодня дотримуєтесь якоїсь чіткої структури.
l Запровадьте окреме проведення часу вдома. Наприклад, з 12.00 до 17.00 намагайтесь не перетинатися між собою. Зай­майтеся творчістю, майструй­те чи шукайте способи віддаленого заробітку. Це дасть можливість скучити один за одним з одного боку, а з іншого – ритм вашого сімейного спілкування наблизиться у часовому діапазоні до звичного вам.
l Рівномірний розподіл батьківських обов’язків. Переважний обсяг батьківських обов’язків у більшості українських сімей виконують матері, але ця нерівномірність особливо гостро постає під час тривалого перебування обох батьків удома і постійно провокує появу сімейних конф­ліктів та сварок. Карантинні обмеження в Україні дають прекрасну можливість згадати багатьом чоловікам про своє батьківство і про обов’язки, які воно собою накладає. Для прикладу, всі навчальні заклади наразі працюють у дистанційному режимі та щодня посередництвом Viber, Messenger, WhatsApp скидають домашні завдання батькам. Чудовим рішенням могло б бути рівномірно розподілене виконання домашнього завдання.
l Запровадьте щоденну годину задоволення. Ідея тут не в спільному споживанні алкого­-лю, а в комфортному проведенні спільного часу. Коли настає ваша сімейна година задоволень – відкладіть усі ваші справи, гаджети, вимкніть телевізор і влаштуйте собі якусь маленьку сімейну «поблажку», щось таке, що всім подобається, але не­часто відбувається, що принесе неофіційну та розслаблюючу атмосферу.
l Спробуйте нові способи спільного проведення часу. Зазвичай у більшості батьків та їхніх дітей є власне окреме життя. Ми можемо їсти разом (у багатьох сім’ях навіть такого немає), але після цього йдемо окремими шляхами, бачимось, коли йдемо до ванної, кухні чи телевізора. Скористайтеся такою можливістю, аби спробувати щось нове як сім’я. Якщо ви любите грати в настільні ігри, виберіть один вечір на тиждень, де всі зберетесь і будете грати. Або карткові ігри чи фільми, навіть відеоігри. Підійде що-небудь, що допоможе вашій сім’ї бути на одному емоційному зв’язку.
– Пам’ятайте: карантинні обмеження тимчасові. Мине час – і ви з усмішкою будете згадувати всі ті незручності, які довелося пережити. Але тільки у ваших силах зробити так, щоб ці спогади були не ваші особисто, а всієї сім’ї. Любіть свою сім’ю, працюйте над вашими стосунками – і все у вас буде добре.

Підготувала
Галина МИХАЛЬСЬКА.