Четвер, 25 Квітня 2024 р.
8 Травня 2020

ДОРОГИ РЕМОНТУЮТЬ І МІСЬКІ, І СІЛЬСЬКІ

Сучасні технології на кам’янецьких дорогахКарантин позитивно впливає на ремонт доріг Кам’янеччини. Комунальники активно ремонтують, доки більшість кам’янчан сидять удома. Лише бачимо інформацію, що там зробили вулицю, там – внутрішньодворовий проїзд. Як копнули глибше, виявилося, що в місті, відколи погода дозволила працювати майстрам, відремонтовано понад 20 км доріг.
Правда, спокійно на кам’янецькій об’їзній, але кажуть, що найближчим часом виділять кошти і на неї.

Із позитивними новинами щодо ремонту сільських доріг телефонують до нашої редакції й мешканці Кам’я­нець-Подільського району, зокрема, що стосується напрямку до Слобідсь­ко-Кульчієвецької ОТГ. Лідерами гар­-них доріг є Гуменецька та Колибаївська ОТГ. Власне, скарг на понівечені сільські шляхи також не меншає. Де саме ремонтують, за які кошти, і що планується доробити – «Подолянин» запитав у спеціалістів.
– За кошти міського бюджету відремонтовано ділянки проспекту Грушевського, Хмельницького та Нігинського шосе, вулиць Північної, Суворова, Пушкінської. Далі пере­йдемо до проблемних ділянок на вулицях Ге­роїв Небесної Сотні, Шевченка, Лесі Українки та Огієнка, – повідомив заступник місь­кого голови Сергій БАБІЙ. – Ремонт прово­димо повітряно-струменевим методом із застосуванням сучасних технологій. За допомогою особливостей конфігурації пневмо­гідравлічної гармати відбувається прискорення руху суміші, в результаті чого вона щільно заповнює весь об’єм ями, тріщини, просадки в асфальтобетонному покритті.
Так робили сільську дорогу в КолибаївціНарешті взялися за транспортні артерії і в Кам’янець-Подільському районі.
Багатостраждальна дорога до Старої Уши­ці, яка ставила величезний хрест на бакотському туризмі, таки дочекалася ремонту.
– Часткові ямкові ремонти ведуться на багатьох критичних ділянках Кам’янеччини,
але найважливіші – до Старої Ушиці та Оринина. Нині за державні кошти робимо ямковий ремонт дороги Т 23-17, що веде до Старої Ушиці, – каже голова Кам’янець-Подільської РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬ­КИЙ. – Її протяжність – понад 45 кілометрів, але 35 із них уже охопили ямковим ремонтом. Після ямкового ремонту дороблятимемо покриття шаферним методом. На ямковий ремонт цієї дороги заклали півтора мільйона, а на шаферні роботи – 1 мільйон двісті тисяч гривень на всю протяжність. До кінця червня повинні закінчити дорогу. Питання в тому, чому ця стратегічна для району траса всі попередні 6 років не бачила нормальних ремонтів.
Крім того, 4 мільйони передбачено на Р24, зокрема, візьмемося за катастрофічний шматок на шляху Оринин – Гуків. Там уже не ямковий ремонт потрібен, а поточний і плюс дороб­лятиметься шаферами. З середини травня стартують і ці роботи. Виконуватимуться вони за кошти з Державного бюджету. Приємно, що за державною програмою з капітальним покриттям асфальту зроблені окремі місцеві сільські дороги в Гуменцях і Колибаївці.
Фотографії ремонту сільських вулиць Колибаївської ОТГ розлетілися багатьма інтернет-ресурсами області, бо вони таки вражають. На сайті Колибаївської громади під фото масштабного будівництва зазначено:
«Реалізація «Великого будівництва», іні­ційованого президентом України, є стратегічним проєктом, від якого залежить здатність економіки України пройти через кризу. Завдяки ініціативі голови Колибаївської ОТГ Михайла Желізника, який постійно планував ремонт доріг, швидко і вчасно організував підготовку необхідних документів, Колибаївська ОТГ у числі перших в області отримала кошти для капітального ремонту доріг комунальної власності в адміністративному цент­рі громади. Було закінчено капітальний ремонт двох ділянок дороги в с.Колибаївка,
а саме: вулиць Володимирської та Центральної, оскільки цільове призначення держав­-них коштів спрямовано на капітальний ремонт доріг у село, де розташована центральна садиба».