П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
29 Травня 2020

ЦЕРКВА ВІДКРИТА, А ЛІКАРНЯ ЗАКРИТА

За тиждень ситуація з COVID-19 на Ка­м’янеччині різко погіршилася – за станом на 13.00 28 травня, в місті зафіксовано 75 хворих та 47 – у районі. Додалося нове вогнище інфекції – терапевтичне відділення міської лікарні, що на вул.Матросова. Через сплеск захворюваності дитсадки в місті та районі поки що залишаються зачиненими. Ймо­вірно, запрацювати вони зможуть аж на початку липня.

КАРАНТИН У МІСТІ ПОСУВОРІШАВ

Хитка епідситуація призвела до того, що міська влада замість пом’якшення карантину знову його посилила. Вчора виконком прийняв низку проти­епідемічних заходів, аби за­побігти поширенню коронавірусу. Зокрема, з 29 травня і до 5 червня комунальні автобу­си припиняють перевезення пільгових категорій населення. При­ватним перевізникам дозволили працювати лише до 19.00 за умови наявності масок як у водіїв, так і в пасажирів, й перевозити лише «сидячих». Керівникам закладів освіти – обмежити проведення заходів, пов’язаних зі скупченням людей. Заборонено приймати пацієнтів у терапевтичному корпусі міської лікарні та відвідувати хворих в усіх відділеннях. Екстрену госпіталізацію хворих із гострою кардіологічною, неврологічною, терапевтичною патологіями за домовленістю проводити в Кам’янець-По­діль­ській райлікарні.
Рекомендувати готельно-ресторанній сфері обмежити роботу закладів, а керівникам фітнес-центрів і спортзалів – відвідування. Обмежити ро­боту управління надання адміністративних послуг. Діяльність закладів торгівлі, в тому числі ринків, здійснювати за умов суворого дотримання вимог карантинних заходів.
– У місті різко загострилася ситуація із захворюваністю на ко­ронавірус, – коментує начальник міськуправління охорони здо­ров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – Щодня реєструються нові хворі, які мають певне коло спілкування. Вчора в місті з’явилося нове вогнище – терапевтичне відділення міської лікарні, де на лікуванні перебував пацієнт із хронічним захворюванням легенів, у якого згодом діагностували коронавірус. 28 травня COVID-19 підтвердили
у 6 медиків і 10 пацієнтів. Наразі весь корпус заблоковано, розпочали відбирати матеріал на ПЛР-тестування в медперсоналу і па­цієнтів не лише терапевтичного, а й кардіологічного та неврологічного відділень міської лікарні. За попередніми даними, це понад сотня осіб.
Днями плануємо повторне ПЛР-­тестування медпрацівників і па­цієнтів відділення патології вагітних Перинатального центру, яке наразі не працює, бо там коронавірус підтвердився в санітарки і двох акушерок. Якщо результати будуть негативними, відділення відновить роботу.
Третім вогнищем спалаху залишається НТК «Завод точної механіки», де вже 26 хворих.

У РАЙОНІ СПЛЕСК НА ДОВЖКУ

Не тішать дані і в районі. Як повідомила завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ, за станом на 12.00, коронавірус лабораторно підтверджений у 47 жителів (6 перебувають на лікуванні у Хмельницькій інфекційній лікарні, решта – амбулаторно), 13 побороли вірус. Осередком спалаху залишається Довжок (28), Лисогірка (6), Кам’янка (3), Кадиївці (3), Мукша Китайгородська (2), по одному хворому в селах Рун­кошів, Жванець, Колибаївка, Кульчіївці та Гаврилівці. В останньому вірус діагностували в 1-річної дитини, яку готували до планової операції.
Епідеміологи припускають, що жителі Довжка могли заразитися через відвідування ту­тешньої церкви. Під час епід­розслідування з’ясувалося, що більшість довжоцьких хворих відвідували богослужіння або ж мали тісні контакти з прихожанами цього храму. Два тижні тому всю територію церкви
і саму будівлю дезінфікували. Але це вірян не зупинило – і вже через декілька днів вони знову пішли на службу. Коли кількість хворих у селі перевалила за два десятки, терпець в односельчан увірвався, і вчора вони викликали поліцію під церкву, де саме відбувалося богослужіння.
– У країні карантин, діє заборона на богослужіння. То чому на Довжку відкрита церква? Бачу, що храми інших конфесій, окрім російської, зачинені, священники проводять служби онлайн. А тут служба з вірянами та ще й за зачиненими дверима. Я не проти Бога, але ж на Довжку сплеск захворюваності на коронавірусну інфекцію. Стільки людей занедужало!
У мене троє дітей, у сусідів – семеро, тому зрозуміло, що ми хвилюємося. Я неодноразово телефонувала в обласний штаб і повідомляла про порушення у церкві. А де наша влада? Де той голова Рябий, чому не вживає заходів?! Терпець увірвався – і разом із небайдужими односельчанами ми викликали поліцію, – розповідає журналістам «Подолянина» жителька села Довжок Ірина.
Однак потрапити в приміщення храму не вдалося ані поліцейським, ані нашим журналістам, бо двері виявилися зачиненими. По завершенню літургії прихожани по декілька осіб почали виходити на вулицю: одні – через центральні ворота, інші – з додаткового входу, що з іншого боку будівлі. Право­охоронцям священно­служитель пояснив, що службу ніхто не забороняв, а місцеві органи влади лише надали рекомендацію тимчасово обме­жити богослужіння.
– Людина шість днів у тиждень ходить на базар, у магазини – і на коронавірус не захворіла, а раз у тиждень прийшла помолитися – то вже захворіла? Який коронавірус? Є грип, є певні проблеми. Є молитва, і ми молимося, аби Господь нас позбавив від цієї важкої хвороби, якщо насправді вона є така важка. Бо понад 90% інформації, що зі ЗМІ ллється, – це брехня. Всі це знають, але чомусь вірять, – сказав священник.
– Зафіксовано факт богослужіння у церкві й осіб, які брали участь у ньому. Але чи є це правопорушенням норм карантинного законодавства, буде з’ясовано згодом. Наразі триває перевір­ка, – прокоментував «Подолянину» начальник районного відділення поліції Олександр ХАРЧЕНКО.

ХВОРИХ ВИЗНАЧИТЬ ІФА

На сьогодні ПЛР-тестування для жителів усієї області проводить лише ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ». Оскільки спеціалісти там перевантажені роботою, часто на результати доводиться чекати декілька днів. Тому в місті задумалися над можливістю запровадити додаткове лабораторне дослідження, про яке розповіли 26 травня на брифінгу під головуванням заступника місько­го голови, керівника міського штабу з ліквідації надзвичай­-ної ситуації Василя Сукача.
– Один апарат на всю Хмельницьку область – це замало, – вважає Юрій Пливанюк. – Недавно вийшов новий наказ МОЗУ, який змінив стандарти медичної допомоги при коронавірусній інфекції. Насамперед це стосується і діаг­ностики. Якщо раніше акцент робили лише на ПЛР-тестування, то тепер додали імуноферментний метод, завдяки якому можна визначити антитіла на коронавірус і таким чином виправити ситуацію з величезною кількістю тестувань. ІФА-аналізатор є у міській лікар­ні. Якщо цей метод доведе свою ефективність і дасть нам швидку та точну відповідь, хвора люди­на на коронавірус чи ні, то рухатимемося цим шляхом. Якщо ж не спрацює, підемо шляхом ПЛР, який на сьогодні вважається найточнішим методом діагностики.
Учора Юрій Васильович повідомив, що лікарня вже розпочала проводити тестування. Наразі триває процедура закупівлі декількох сотень тестів методики імуноферментного аналізу.
– Але хочу вкотре достукатися до свідомості кам’янчан. Нині біль­шість розслабилася і перестала дотримуватися карантину. Але небезпека не відступила, вона існує, і кожен має докласти зусилля, аби берегти себе і близьких. Маски, дотримання соціальної дистанції, миття рук, обмеження контактів, – ці правила мають виконувати всі, – додав Юрій Пливанюк.