Четвер, 25 Квітня 2024 р.
5 Червня 2020

«ТРЕБА БУЛО СТАТИ ПРЕЗИДЕНТОМ, АБИ ПРИЇХАТИ ДО КАМ’ЯНЦЯ»

Кам’янеччина 4 червня зустріла президента України Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО сонцем, натовпом прихильників, які прийшли побачити гаранта і зробити із ним селфі. Велелюдну прогулянку здійснили Старим містом, куди пре­зидент прибув із кортежем. Серед відомих облич у місті засвітилися, зокрема, головний санітарний лікар Віктор ЛЯШКО та голова Офісу президента України Андрій ЄРМАК.

Селфі на прохання кам’янчанЩоправда, більшості обласних журналістів у акредитації відмовили, погодивши її лише декільком обраним телеканалам. Тож міс­цевим ЗМІ доводилося шукати різні шпаринки, аби прошмигнути попри щільний кордон охорони, зробити фото, поставити запитання чи бодай почути уривки розмов.
Зокрема, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ звернувся до гостя з болючим питанням – аварійним будинком на Польському ринку, 14-16. Будівля, що з кожним днем усе більше розлазиться по швах, перебуває у власності держави. Однак ремонтувати її ніхто не поспішає.
Якщо з пресою контакт не склався, то каву президент випив у нас залюбки, власне, як і у Хмельницькому. Похапцем оглянув виставки-презентації місцевих фестивалів, дорогою від Ратуші перекинувся словами із місцевими жителями, щоправда, президентська охорона постійно відтісняла фанатів від гаранта і регулярно наголошувала на необхідності масок.
Володимир Олександрович попрямував на екскурсію до музею мініатюр «Замки України». Вже на території, вхід до якої охорона обмежила, президент спохватився, що квиток не придбав. Однак власник музею зазначив, що радий його бачити в себе і без квитка. Натомість гість вирішив потратитися на сувеніри. На пам’ять про наше місто в нього залишаться магніти, чашка і пазли, за які було заплачено три сотні гривень. На прохання кам’янчан зробити селфі на фоні фортеці і в такий спосіб прорекламувати місто Володимир Зеленський, не вагаючись, погодився. Світлину одразу ж розмістив на своїй сторінці у фейсбуку із дописом: «У Кам’янця-Подільсь­кого старовинна історія, але молода душа! Стільки щирості, справж­ності та свободи в очах місцевих мешканців. Дякую за гостинність! Недарма місто – серед туристичних перлин».
«Традиційна українська грибна юшка в Кам’янці-Подільському - це вищий пілотаж. Такої смачної ще ніде не куштував. Раджу всім!» - так підписав це фото президент Володимир Зеленський на своїй сторінці у фейсбукуІмовірно, місто справді припало гаранту до душі, бо він навіть пожартував: «Це треба було стати президентом, аби приїхати до Кам’янця». Хоча Володимир Олександрович уже відвідував наше місто під час гастролей «95 кварталу».
Насолодившись красою мініатюрних копій, гість вирушив до головної перлини Поділля – Старої фортеці. А ось тут ситуа­ція вийшла взагалі банальною: не всіх журналістів пустили всередину, проте змогли зайти пересічні відвідувачі з квитками до фортеці. Там на очах у публіки президент влучно пустив стрілу з лука у намальованого кабана, відчув творчу атмосферу в майстерні гончарів, ознайомився з роботами місцевих майстрів, технікою оздоблення тканини орнаментами, з насолодою скуштував свіжовипеченого бездріжджового хліба, виготовленого за старовинним рецептом.
Після оглядин потенціалу Ка­м’янця президент взявся до ро­боти. Із представниками туристичної галузі впродовж години обговорювали найак­туальніше та напрацьовува­ли план дій розвитку туризму в Україні. Щоправда, чиновни­ків з Кам’янеччини за робочий стіл не запросили. Акцентували увагу, що в Україні чимало місць, які заслуговують на увагу. Однак, попри це, внутрішній туризм розвивається слабко, мовляв, мандрувати Україною не цікаво, не модно і не круто. Тому необхідно задати все­український тренд, що мандрувати Батьківщиною – круто.
– Про туризм мали говорити багато років тому, доки український турист не виїхав до Туреччини, Єгипту та інших європейських країн, – заявив Володимир Олександрович. – Тому не потрібно чекати, коли втратимо замки, історичні цінності, а маємо розвивати і популяризувати їх уже сьогодні.
Міський голова Михайло Сімашкевич із президентом Зеленським у Музеї мініатюрОкрім того, обговорили питання лібералізації візового режиму для іноземців-туристів. На думку президента, скасувати візи можна для громадян Китаю, Австралії, Нової Зеландії чи арабських країн. За оцінками туроператорів, іноземець за день витрачає 120-150 доларів і в середньому перебуває в Україні три-чотири дні.
Президент закликав представників галузі разом попрацювати над тим, щоб зацікавити іноземних туристів відвідати унікальні місця в нашій країні й запропонував визначити в кожній області України «турис­тичний магніт» – об’єкт, який мог­ли б розвивати влада та бізнес, щоб привабити туристів.
Таким був другий день ві­зиту гаранта на Хмельниччи­ну. В обласному центрі під час візиту він зуст­рівся з родиною загиблого заступника командира групи 8-го окремого полку спецпризначення, Героя Украї­ни старшини Романа Матвійця. Також напередодні від­відав «Хмельницький облас­ний лабораторний центр МОЗ Украї­ни», обговорив із представниками місцевого бізне­су нагальні проблеми, які гальмують розвиток різних сфер економіки регіону. Пізніше на власні очі переконався, як реалізується програма «Велике будівницт­во», оглянувши стан будівницт­ва дитсадка у с.Давидківці та капремонт автомобільної дороги М12 «Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка».