Четвер, 25 Квітня 2024 р.
12 Червня 2020

ЯКИЙ ТОЛК ВІД ПРИЇЗДУ ПРЕЗИДЕНТА?

Минулого тижня місцеві засоби масової інформації висвітлювали несподіваний візит до Кам’янця президента Украї­ни Володимира ЗЕЛЕНСЬКОГО. У нашому місті він провів нараду із представниками туристичної галузі, де обгово­рили низку актуальних питань, зокре­-ма, як розвинути внутрішній туризм і заманити до України іноземного туриста. Голові ГО «Відкрита асоціація готельєрів і рестораторів Кам’янця-По­діль­сь­кого» Анатолію КОВАЛЬСЬКОМУ разом із Андрієм ПУЛЬНІКОВИМ (заступник голови асоціації) пощастило побувати за одним столом із президентом і почути все з перших вуст. Вони вважають, що захід пройшов вдало, і вже активно робляться перші кроки до реалізації задуманого.

КАМ’ЯНЕЦЬ МАЄ ЦЕНТРОВИЙ МАГНІТ

Анатолій Ковальський із Володимиром Зеленським у «Гала-готелі»– З ініціативи Володимира Зеленського стартує програма «Магніт», відповідно до якої в Україні обиратиметься декілька масштабних туристичних локацій, котрі отримають всеукраїнську підтримку. Попередньо відомо, що Кам’янець отримав шанс стати таким «магнітом» на рівні зі Львовом, Києвом, Одесою та Буковелем, – ділиться із «Подолянином» враженнями Анатолій Ковальський. – Наразі перед головами ОДА стоїть завдання оперативно підготувати концепцію розвитку внутрішнього туризму в своїх регіонах. На основі цих пропозицій буде розроблена загальнодержавна програма розвитку туризму в Україні та відповідні регіональні програми як її складові. Було б доречно, аби до цього процесу долучити представників туристичного бізнесу, які, як ніхто інший, знають усі тонкощі цієї справи і мають конкретні зауваження та пропозиції. Маємо попередню домовленість, що в створену мобільну групу ввійдуть ініціативні підприємці. Адже програма має бути не лише створена на папері, а й реально втілена в життя.
Анатолій Володимирович каже, що відведений на нараду час швидко минув, і не всі туроператори мали можливість висловитися. Однак це не стало нашим землякам на заваді, і вони та­ки зуміли достукатися до пре­зидента, поспілкуватися з ним особисто і його командою. Зізнається, що Володимир Олександрович щиро був у захваті від Кам’янця-Подільського, яке йому нагадало одразу декілька європейських міст.
– Підійшли з конкретною пропозицією – проєктом «Каньйон-парк», який загальмувався декілька років тому, – говорить власник комплексу. – Президента зацікавила наша ідея. Нам вдалося за декілька днів дещо переробити презентацію. Нині вона знаходиться в Офісі президента, а ми з нетерпінням очікуємо на позитивний результат. Адже цей проєкт може стати центральним маг­нітом, який об’єднає навколо себе інші туристичні локації й допоможе вийти на європейський рівень. Також проєктом передбачено створення близько 500 робочих місць. Але доки не отримаємо підтримки держави, погоджень з усіма профільними структурами і міністерствами, до робіт не приступатимемо. До речі, після 3,5 років судової тяганини щодо благоустрою каньйону суд виніс рішення на нашу користь.

ЧИМ ВГОЩАЛИ ПРЕЗИДЕНТА

І якщо прогулянка містом та нарада відбувалися під прицілом камер акреди­тованих журналістів з Офісу президента, то обід відбувся у напрочуд гарному місці, в тихій і по-сімейному затишній атмо­сфері. Чим годували президента і як до цього готувалися, доб­ре знає Анатолій Ковальський, який є власником готельно-ресторанного комплексу «Гала-готель», де й частували першу особу держави в дерев’яній бесідці на території готелю. Перед цим заклад пройшов ретельну перевірку відповідних спецслужб, а також ревізію на кухні.
Виявляється, в Офісі президента є людина, яка відповідає за облаштування президентсь­кого побуту під час відряджень в інші регіони, дбає про харчування і його безпеку.
Голова Асоціації готельних об’єднань та готелів міст України Юрій Опанащук; голова ГО «Відкрита асоціація готельєрів і рестораторів Кам’янця-Подільського» Анатолій Ковальський; голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Iгор Голубаха і президент Володимир Зеленський– Попередньо склали меню й запропонували декілька страв на вибір. Усе погодили в Києві, жодних зауважень до меню не було. Ним стали страви місцевої кухні, які кожен охочий може скуштувати в нашому закладі. Відповідно до вимог Держпродспоживслужби, на всі продукти, починаючи від солі, були сертифікати відповідності. Усе купували у місцевому супермаркеті «Сільпо».
На перше запропонували бограч і грибну юшку. Президент обрав останню страву і, як уже знає вся краї­на, зазначив, що смачнішого ніде не частував. Грибна – наша фірмова юшка, яку готуємо з першого дня відкриття ресторану вже впродовж 12 років. Вариться вона з трьох видів грибів: білі, лисички і печериці.
І, звісно ж, має секретний інгредієнт від шеф-кухаря, без якого не матиме того яскравого смаку.
На друге глава держави обрав рибу. Приготували дністровського судака по-ламбордійськи і дніст­ровського сазана. Рибу виловили напередодні візиту. Володимир Олександрович скуштував судака, але більше йому припав до смаку сазан. На президентському столі також був наш фірмовий салат із печених овочів, овочева і м’ясна нарізки та цибулевий білий хліб власної випічки. Випив президент пів склянки сухого білого вина закарпатської фірми «Чизай», а також втамував спрагу традиційним кам’янецьким узваром. На десерт – фірмовий ягідний та яблучний штруделі. Гості зізналися, що він смачніший за львівський, і навіть попросили добавки.
Страви для першої особи держави готував наш шеф-кухар Олександр Печериця разом із помічниками.
Сильна злива, яка розпочалася під час обідньої трапези, змусила президента затриматися в місті. Але сумувати йому не довелося. Пан Зеленський оглянув готель, зазирнув у ресторан «Bel­lagio», інтер’єр якого схвально оцінив, як і загалом територію за­кладу. А ще впали в око поваж­ного гостя і дерев’яні скульпту­ри, які прикрашають терито­рію готелю, виконані відомими ка­м’янецькими митцями Сер­гієм Кляпетурою та Андрієм Кліщем.

ПРО ЩО ГОВОРИЛИ МІСЦЕВІ ОЧІЛЬНИКИ З ПРЕЗИДЕНТОМ

Чи матиме візит президента якісь плоди для Кам’янеччини загалом і Кам’янця зокрема, ми з’ясовували в керівництва міста й району.
– Як бачите, реклама нашого міс­та і туристична промоція по всьому Києву спрацювали. Бо, крім екскурсійного знайомства з нашим міс­том, Володимир Зеленський про­вів у Старому замку всеукраїнську нараду в онлайн-режимі за участі туроператорів саме щодо внутрішнього туризму. Як результат – про нас дізналося ще більше потенційних мандрівників, – так коментує візит президента міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Дивно читати негативні коментарі в соц­мережах щодо необхідності при­-їзду до нас очільника країни. Вважаю, що, по-перше, зустрічі такого рівня – позитивні для іміджу міста, особ­ливо для такого туристичного, як наше. По-друге, дієві. Адже є можливість особисто поспілкуватися з главою держави, донести до нього питання, які потребують термінового вирішення, й одразу отримати відповідь.
Володимир Зеленський (у центрі), праворуч від нього - Михайло Сімашкевич та Анатолій Бернашевський– Михайле Євстафійовичу, які проблеми міста вдалося порушити під час розмови з президентом? Як він відреагував?
– Перше – щодо передачі з балансу Міністерства освіти і науки в комунальну власність приміщення колишнього архіву, яке розташоване навпроти Ратуші. Будівля роками стоїть без ремонту, бо ми не маємо юридичного права втручатися в її відновлення. Вже не один лист було направлено до уряду, не одну розмову проведено із представниками минулої влади щодо вирішення цього питання. Сподіваюся, що після зустрічі з Володимиром Зеленсь­ким щось зміниться.
Звичайно, йшлося і про проблему реставрації пам’яток архітектури національного значення. Зокрема, виділення на ці роботи коштів із Державного бюджету. Особисто передав президенту декілька письмових звернень. А саме – щодо передачі в комунальну власність будівлі навчального корпусу на вул.Хмельницька, 28, яку можна було б облаштувати під дитячий садок. Та повернення Міністерством фінансів коштів Світового банку. Крім того, низку листів глава держави отри­мав і від пересічних кам’янчан під час невимушеного спілкування з ними.
– Президент у Вас щось запитував, рекомендував, обіцяв?
– Це була насправді приємна зуст­річ. А для скептиків і критиків скажу, що одна із найбільш позитивних останнім часом. Володимир Олександрович наголосив, що всі порушені питання він вирішувати­ме покроково. Також додав, що наше місто йому надзвичайно спо­добалося, особливо атмосфера, люди, кухня (ви самі можете в цьому переконатися на його сторінці у фейс­буку). Президенту сподобалося, як виглядає столиця Поділля. Відтак пообіцяв, що це не останній його приїзд до Кам’янця-Подільсь­кого.
– Наскільки результативними обіцяють бути наробки туристичного форуму, що відбувся у Старій фортеці за участі президента?
– Під час форуму, нагадаю, порушили питання розвитку внутрішнього туризму. І це, звичайно, дуже важ­ливо саме сьогодні. Як зазначив Володимир Зеленський, через ситуацію з коронавірусом, що виникла в усьому світі, внутрішній туризм в Україні може бути дуже популярним. Думаю, результати зустрічі таки будуть. Адже учасники обговорили кроки, які можуть бути зроблені вже цього літа. Це, зокрема, потужна медіакампанія популяризації внут­рішнього туризму, в якій мають бути задіяні бізнесмени, лідери думок, відомі люди. Якщо конкретно, то йдеться про запуск загальнодержавної програми «Магніт». Вона передбачає відкриття цікавих місць в Україні, які б притягували внутрішнього туриста. До цього проєкту ввійдуть відомі курортні об’єкти.
І серед них – Кам’янеччина.
Крім того, під час форуму говорилося про підтримку законопроєкту, який передбачає спрямування цільового туристичного збору з готелів у фонд туризму. Також президент анонсував, що запропонує Міністерству закордонних справ скасувати візи для іноземних туристів, зокрема для арабських країн, Австралії, Нової Зеландії.
У те, що приїзд президента покращить розвиток туристич­ної галузі Кам’янеччини, вірять і в районі.
– Ми вже розробляємо концепцію із залучення туристів. Президент поставив нам чітке завдання – затримати туриста на Кам’янеччині мінімум на 5-6 днів, – зазначив голова Кам’янець-Подільської РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬКИЙ. – Застосовуватимемо концепцію «няня»: все розробимо, напрацюємо маршрути, заклади і на блюдечку піднесемо інвесторові. Держава також включатиметься в розробку інвестиційних проєктів. До кожної при­вабливої пропозиції буде розроб­лена програма з покращення інф­раструктури, що включає і ремонт доріг. Дано чітку вказівку – до наступного відкриття турсезону президент має приїхати на автомобілі. Тому дорога Хмельницький – Кам’янець-Подільський повинна бути відремонтована. Ми потрапили в туристичний трикутник: Кам’янець-­Подільський – Чернівці – Буковина. Кам’янець-Подільський у списку 25 міст-магнітів України, тому віримо, що спільними зусиллями не лише затримаємо українського туриста в країні, а й зацікавимо іноземців приїжджати до нас частіше і надовше.
Також, за словами голови рай­держадміністрації, президент залишився задоволений роботою РДА, тому сподівається на успішну спів­працю всіх гілок влади.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, Галина МИХАЛЬСЬКА, Ольга МІРКОТАН.


P.S. Щоправда, через візит на Хмельниччину та вживання кави президент і його підлеглі можуть опинитися перед судом. Адже за фактом порушення карантинних обмежень у Хмельницькому поліцейські склали адміністративні протоколи на власника кафе, який прий­мав відвідувачів всередині приміщення всупереч карантинним об­меженням. Склад відвідувачів таки зірковий: президент України Володимир Зеленський, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, його пер­ший заступник Сергій Трофімов, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет і Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.
Як повідомляє пресслужба Нац­поліції, в результаті проведеної перевірки поліцейські склали адмінматеріали за ст.44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) на власника кафе та вищевказаних від­­ві­дувачів. Адміністративні матеріали будуть направлені на розгляд суду.