Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
26 Червня 2020

ВБРАНІ В ІСТОРІЮ КАМ’ЯНЦЯ

Кам’янець-Подільський не лише зачаровує красою, манить краєвидами, вражає історією, а ще й надихає мріяти, творити і втілювати все це в життя. Запалені величчю архітектурних пам’яток, таємничістю легенд і вишуканістю форм, викладачі й студенти ДНЗ «Подільський центр профтехосвіти» створили патріотичну колекцію одягу «Квітка на камені».

Світлини із вишуканими сукнями і сучасними комбі­незонами вже встигли засвітитися на сторінці міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА в соцмережах і зібрати чимало лайків.
Аби створити всю цю красу, знадобилося 20 метрів синьої та жовтої тканини, чотири тюбики спеціальних фарб, які дозволяють малювати на тканині. А ще робочі руки, неймовірна фантазія і бажання перенести красу «Квітки на камені» на одяг. Тепер маємо ще одну кам’янецьку родзинку для зустрічі поважних гостей. Створити її вдалося за пів року. Саме стільки часу знадобилося учням і викладачам від народження ідеї, роботи над ескізами, пошиттям одягу і його «розмальовуванням».
– Колекція «Квітка на камені» включає в себе п’ять оригінальних костюмів у синьо-жовтих тонах, – розповіла «Подолянину» старша майстриня навчального закладу Оксана СИРОТЮК. – На кожному відображена велична пам’ятка архітектури нашого міста. У нас їх чимало, але ми зупинилися на міській Ратуші, Хрестовоздвиженській церкві, Польській брамі, Кафедральному соборі святих апостолів Петра і Павла та візитівці нашого міста – фортеці.
– Над колекцією працював творчий колектив центру, – продовжує майстриня – це учні 240 групи професії «Закрійник» та їхні наставники Тетяна Кравченко, Уляна Мельник, Наталія Зборовець. Художнє оформлення в стилі батик виконали майстер виробничого навчання професії «Художник-оформлювач» Олександр Яремов і старша майстриня Мар’яна Кляпетура.
Як зізнається пані Оксана, ця колекція створювалася для грандіозного шоу:
– Директор нашого закладу Михайло РУЩАК як мудрий керівник намагається вдосконалити і покращити умови на­вчання для кожної професії. Під його керівництвом планувалося масштабне дійство під назвою «Spring Fashion Show», приурочене до Дня міста. Та, у зв’язку із пандемією через коронавірус, День міста й заплановані заходи довелося перенести на осінь. Маємо надію, що все налагодиться, і День міста та заплановане нами шоу таки відбудеться!
Повірте, побачити це повинен кожен кам’янчанин та гість нашого міста. Адже захід колектив центру проф­техосвіти готує солідний, видовищний і незабутній. Обіцяють ознайомити глядачів з усіма професіями, які можна опанувати у стінах закладу. Кожен, хто завітає на дійство, зможе спробувати власні сили і змайструвати щось собі на згадку під час майстер-класів. Побачити, чого навчилися учні, можна буде на виставці робіт. І не лише побачити, а й скуштувати смаколики, які будуть представлені на солодкому ярмарку учнями-кухарями. Безумовно, родзинкою стане показ творчих і дипломних робіт учнів професії «Кравець-закрійник».
У ролі моделей будуть залучені учні з міських шкіл.
Головне – аби коронавірус нарешті відступив, і все заплановане вдалося втілити цьогоріч у життя. Адже і в учнів, і у викладачів уже є нові напрацювання та ідеї для наступних мегафестів.