А ВИ ВПЕВНЕНІ, ЩО НЕ КУПУЄТЕ ВІРУС?
Виявляється, що в Кам’янці-Подільському повністю викорінити стихійну торгівлю ніяк не вдається. Якщо ще взимку ситуація була більш-менш спокійною, то з потеплінням і з дозріванням городини болюча проблема знову вийшла назовні.
Вулицею Князів Коріатовичів нині пройти неможливо. Ятки з овочами, фруктами і городиною цинічно з’їдають частину тротуару, сир, молоко і сметана знову опинилися на газетці під ногами вперемішку із зеленню, полуницею, огірками тощо. Ні покупців, ні продавців не лякають щоденні темпи поширення коронавірусної інфекції. Цифри і на Кам’янеччині зашкалюють, проте не стримують купувати продукти із землі. Але чи може споживач бути впевнений, що, придбавши сир чи сметану, не підхопить нового вірусу чи іншої інфекційної хвороби?
Про небезпеку стихійних ринків укотре розповів начальник Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Анатолій ЛАВСЬКИЙ:
– Із настанням літа та підвищенням температури збільшується ймовірність виникнення гострих харчових отруєнь та гостроінфекційних захворювань у населення міста та району. Потенційна небезпека для споживача – це стихійна торгівля харчовими продуктами в невстановлених місцях, що може спричинити такі харчові токсикоінфекції, як ботулізм, сальмонельоз, стафілокок, отруєння тощо. Недотримання протиепідемічних вимог при здійсненні торгівлі в невстановлених місцях збільшує загрозу інфікування та розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19.
У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців на тротуарах чи в інших необлаштованих для цього місцях. Проте на вулицях нашого міста розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші та свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету. Місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей, нерідко торгівля ведеться із землі. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, як-от туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія, коронавірус. Через відсутність документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування, термін її придатності. Такі продукти харчування не пройшли лабораторного контролю, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати там.
Законодавство України продаж харчових продуктів дозволяє здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та дрібнороздрібну торговельну мережу. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їхні якість та безпеку. Відповідальність за дотримання умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств.
Спеціалісти Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Держпродспоживслужби разом із представниками Кам’янець-Подільського міського відділу Нацполіції України, органами місцевого самоврядування Кам’янець-Подільської міської ради постійно проводять роз’яснювальну роботу серед продавців і покупців щодо ризиків при реалізації та купівлі харчової продукції в невстановлених місцях.
За матеріалами Держпродспоживслужби.