Субота, 27 Квітня 2024 р.
26 Червня 2020

А ВИ ВПЕВНЕНІ, ЩО НЕ КУПУЄТЕ ВІРУС?

Виявляється, що в Кам’янці-Подільському повністю викорінити стихійну торгівлю ніяк не вдається. Якщо ще взимку ситуація була більш-менш спокійною, то з потеплінням і з дозріванням городини болюча проблема знову вийшла назовні.

Вулицею Князів Коріатовичів нині пройти неможливо. Ятки з овочами, фруктами і городиною цинічно з’їдають частину тротуа­ру, сир, молоко і сметана знову опинилися на газетці під ногами вперемішку із зеленню, полуницею, огірками тощо. Ні покупців, ні продавців не лякають щоденні темпи поширення коронаві­русної інфекції. Цифри і на Ка­м’янеччині зашкалюють, проте не стримують купувати продукти із землі. Але чи може споживач бути впевнений, що, прид­бавши сир чи сметану, не підхопить нового вірусу чи іншої інфекційної хвороби?
Про небезпеку стихійних ринків укотре розповів начальник Кам’янець-Подільського міськ­районного управління Держ­продспоживслужби Анатолій ЛАВСЬКИЙ:
– Із настанням літа та підвищенням температури збільшується ймовірність виникнення гострих харчових отруєнь та гостроінфекцій­них захворювань у населення міста та району. Потенційна небезпека для споживача – це стихійна торгівля харчовими продуктами в невстановлених місцях, що може спричинити такі харчові токсикоінфекції, як ботулізм, сальмонельоз, стафілокок, отруєння тощо. Недотримання протиепідемічних вимог при здійсненні торгівлі в невстановлених місцях збільшує загрозу інфікування та розповсюдження коронавірусної інфекції COVID-19.
У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців на тротуарах чи в інших необлаштованих для цього місцях. Проте на вулицях нашого міста розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти дешевші та свіжіші, від господаря, а не від перекупників, та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету. Місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей, нерідко торгівля ведеться із землі. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, як-от туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія, коронавірус. Через відсутність документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування, термін її придатності. Такі продукти харчування не пройшли лабораторного контролю, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає. Най­ефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати там.
Законодавство України продаж харчових продуктів дозволяє здійснювати тільки через стаціонарні під­приємства торгівлі та дрібнороздрібну торговельну мережу. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їхні якість та безпеку. Відповідальність за дотримання умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств.
Спеціалісти Кам’янець-Подільського міськрайонного управління Держпродспоживслужби разом із представниками Кам’янець-Подільського міського відділу Нацполіції України, органами місцевого самоврядування Кам’янець-Подільської міської ради постійно проводять роз’яснювальну роботу серед продавців і покупців щодо ризиків при реалізації та купівлі харчової продукції в невстановлених місцях.

За матеріалами Держпродспоживслужби.