П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Липня 2020

ТО ПУСТО, ТО ГУСТО

На сайті Верховної Ради України оприлюднено проєкт постанови 3650, яка стосується районування нашої держави. Він не може не тішити кам’янчан, адже, згідно з документом, Кам’янець-Подільський район може складатися із 4 районів: Ка­м’янець-Подільського, Чемеровецького, Дунаєвецького, Новоушицького. Тепер чекаємо рішення народних депутатів.

Реформа районування сколихну­-ла всю Україну, зокрема, вигнала активно відстоювати свої права наших сусідів – хотинчан і чемерівчан. Чемеровецька ОТГ категорично не бажала приєднуватися до Дунаєвецького району, а лише до Кам’янець-Подільсь­кого. Та й кам’янчан не надто тішила перспектива залишитися найменшим районом в області, як нам це пропонували недавно. Варіантів, як виглядатиме Кам’янець-Подільський район, останнім часом було декілька: то нас об’єднували з Дунаївцями і Чемерівцями, то ли­ше з Чемерівцями, то залишали самих.
І ось у новому документі Кам’я­нець-Подільський район (з адмін­центром у місті Кам’янці-Поділь­сь­кому) прописаний у складі терито­-рій Гуківської сільської, Гуменецької сільської, Дунаєвецької міської, Жванецької сільської, Закупненської селищної, Кам’янець-Подільської міської, Китайгородської сільської, Маківської сільської, Новодунаєвецької селищної, Новоушицької селищної, Орининської сільської, Слобідсько-Кульчієвецької сільської, Смотрицької селищної, Староушицької селищної, Чемеровецької селищної територіальних громад.
Менше пощастило сусідам із Хотина, їхній район у законопроєкті ввійшов у Дністровський з адміністративним центром у Кельменцях, хоча вони вже декілька тижнів влаштовують акції протесту.
Згідно з проєктом постанови Верховної Ради, Хмельниччина матиме три райони: Кам’янець-Подільський, Хмельницький і Шепетівський (а не 5, як ще думали тиждень тому).
Ухваленням доленосного рішення народні обранці ліквідують 490 районів країни, а натомість створять 129. А також установлять, що вибори депутатів районних рад ліквідованих районів не відбудуться.
Реформа районування неабияк на часі, адже об’єднані територіальні громади вже перебрали чи невдовзі переберуть функції районних рад та РДА. Щоб не дублювали їхніх функцій, новоутворені райони стануть таким собі штучним утворенням для організації на їхній території державної виконавчої влади. Послуги, які раніше люди отримували в райцент­рах, надаватимуться на рівні громад, як це вже відбувається в ОТГ. Тому сподіваємося, що проєкт про ліквідацію та утворення районів обранці ухвалять якомога швидше.