Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Липня 2020

ГОЛОВНЕ – ЗАЛИШИТИСЯ В «ЗЕЛЕНІЙ» ЗОНІ

Щонайменше ще місяць країна житиме в режимі адаптивного карантину – 22 липня уряд ухвалив рішення про його продовження до 31 серпня. Чого нового чекати, і скільки хворих маємо за тиждень, йшлося під час традиційного брифінгу під головуванням заступника міського голови Василя СУКАЧА.

За станом на 23 липня, в місті маємо 10 активних хворих, з яких 2 госпіталізовано. Одужали 142 людини і 1 померла. Від березня зареєстровано 153 хворих, із них 27 – медики. Позитивна епідситуація зняла обмеження, які тиждень тому на місто наклала обласна комісія з ТЕБ і НС.
– Якщо матимемо 12 хворих за тиждень, жорстких заходів не вжи­ватимуть. Від 12 до 24 – можливе закриття хостелів, висадка і посадка пасажирів тільки на автостанції, від 24 до 40 осіб – будуть заборонені масові заходи і перевезення громадським транспортом, а в разі від 40 до 100 осіб – закриватимуть дитсадки, заклади фізичної культури і спорту, фітнес-центри тощо, – пояснив Василь Олександрович.
Також Василь Олександрович зазначив, що до влади надійшло декілька листів від кам’янчан із вимогою відновити повноцінний освітній процес із 1 вересня. Позиція влади – все має функціонувати з дотриманням санітарних норм. Про те, що 1 вересня діти нарешті підуть до школи, повідомив і головний санітарний лікар України Віктор ЛЯШКО. Правила безпечного навчання наразі розроб­ляються.
Достеменно відомо, що з 1 серпня адаптивний карантин працюватиме за новими «кольоровими» правила­-ми – усі регіони, залежно від епідситуації, поділятимуться на зони: «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону». Детально про них розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захис­ту населення Юрій КРИЛОВ:
– «Зелена» зона передбачає обов’язкове носіння маски в громадських будівлях і транспорті, проведення масових заходів – одна людина на п’ять метрів квад­ратних, перевезення лише «сидячих» пасажирів і заповненість кінотеатрів на 50%. «Жовта» не дозоляє відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку. «Помаранчева» забороняє діяльність закладів розміщення (хостели, турбази тощо), крім готелів; розважальних закладів у нічний час; спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури; планові госпіталізації в лікарні; нові зміни в диттабори; обмеження для масових заходів (1 людина на 20 кв. м і не більше як 100 осіб). «Червона» забороняє громадські перевезення; відвідування закладів освіти; діяльність ТРЦ, кафе, ресторанів.
Головний лікар Центру ПМСД Тетяна КУЗНЯК детально повідала про схему лікування амбулаторних хворих. А начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК розповів про перші висновки щодо тестування ІФА-методом кам’янчан, котрі перебороли вірус. Наразі протестовано 30 містян, у 10 з яких відсутні імуноглобуліни. Це свідчить про те, що вірус і досі залишається загадкою і не дає стійкого імунітету, як, скажімо, при кору чи краснусі.
До речі, за інформацією міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, боротьба з COVID-19 уже обійшлася місь­кому бюджету в 3,7 млн грн. За ці кош­ти придбано апарати штучної вентиляції легенів, монітори, кисневі концентратори, шприцеві дозатори, премійовано медиків і надано матеріальну допомогу тим, хто занедужав при виконанні службових обов’язків. Підтримку в 1 млн 700 тис. грн місту надали і меценати, придбавши необхідне обладнання, медзасоби, експрес-­тести тощо. З державної скарбнички місту перепала лише 241 тис. грн, яку витрачено на маски, експрес-тести, меддопомогу пацієнтам зі складними випадками. Бій із коронавірусом уже потягнув на 5,6 млн грн.
У районі ситуація теж стабілізується. Наразі є 11 активних хворих, з яких 2 лікуються стаціонарно. 98 селян одужали, 5 померли. Усього зареєстровано 114 випадків коронавірусної інфекції.