П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Жовтня 2020

СПОДІВАЄМОСЯ, ЩО НАС ПОБАЧАТЬ ПІВ МІЛЬЙОНА

Минулої п’ятниці в Кам’янці-Подільському стартував Х ювілейний фестиваль «Республіка», і вперше він відбувся онлайн. Завдяки підтримці Українського культурного фонду, команда організаторів сповна продемонструвала свої таланти і у новому форматі.

«Respublica» і Кам’янець у відеогрі «Minecraft»Через пандемію коронавірусу кам’янецька «Respublica FEST – 2020» стала, здається, єдиним фестивальним заходом такого масштабу в Україні. Аби проведення фесту було безпечним для глядачів, кількість тих, хто міг бу­ти на ньому, фізично обме­жувалася сотнею осіб. А ось дивитися стріми і трансляції з ка­м’янецьких локацій фестивалю та з 10 інших міст можна було дистанційно з будь-якого куточка світу за допомогою трьох You­Tube-каналів (кожний на один із трьох днів): Kolegi Studio, Супер Суса та СЛУХ.
Трансляції відкрили для глядачів ще одну нову родзинку фестивалю, коли після виступу артисти давали невеличкі інтерв’ю в студії фесту. З них можна було дізнатися і відповіді на запитання, які мимоволі народжувалися в голові глядача. Ось, наприклад, «Жадан і собаки» хоч і не виконали своєї свіжопрезентованої гострополітичної речі (ну, там, де про Вову і Ростов), але про неї не забув запитати у студії в лідера гурту Сергія Жадана ведучий М’яч.
Інтерв’ю, до речі, брали не тільки в артистів, а й у… аватарів. Так, була така можливість онлайн керувати власним ава­таром і з його допомогою проникнутись ефектом присутності на видовищному дійстві. Ходили волонтери, яким доручили аватарську справу, всюди за бажанням глядача!
Загалом фестиваль досить непогано обжився у цифрово­му просторі, адже Стара фортеця і «Respublica FEST» ще поселилися у відеогрі «Minecraft». Проєкт реалізовувала Всеукраїнська асоціація музичних подій за підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!».
Цікавою особливістю цього року стала наявність сурдоперекладачів у відеотрансляції виступів деяких гуртів. Оскільки вони тримали темп і ритм музикантів, це видовище викликало шквал схвальних відгуків онлайн-­глядачів.
Підсумки фестивалю підбиває в коментарі для «Подоля­нина» його організатор Андрій ЗОІН.
– Готували фест у режимі онлайн ще з березня, щоправда, мали надію, що пандемія частково спаде, і ми зможемо допустити 1000 людей, але, на жаль, так не сталося, тому продали лише 100 квитків для того, щоб музиканти бачили очі слухачів і було для кого співати.
Складність онлайну і стрімів для нас була тільки в наявності якісного безперебійного інтернету. І ми його провели, але дощ і сильний вітер примушували нас хвилюватися. Все минуло добре, хоча артистам, звичайно, браку­вало глядачів. Проте час звикати до онлайну, бо рано чи пізно більшість аудиторії буде там. Гляда­чів же набираємо за рахунок стрімів та відео, які ми змонтуємо і будемо заливати в мережі протягом року.
За статистикою, яку нам якраз ще скидають, онлайн-фестиваль за три дні подивилися близько 70 тисяч людей, далі ці матеріали на­беруть ще більше переглядів – ми розраховуємо на пів мільйона протягом року.
– Попри ретельну підготовку, все одно форс-мажорів уникнути не вдалося…
– В Україні сталася трагедія – і, у зв’язку з авіакатастрофою війсь­кового літака АН-26 під Харковом, 26 вересня було оголошено днем жалоби. Усі публічні заходи на території фестивалю та онлайн-транс­ляція були скасовані. Ми порадилися з Українським культурним фондом і вирішили показати запис тих музикантів, які мали виступати в суботу, у понеділок. А хедлайнерам суботи запропонували виступити наступного дня.
Через негоду ми не змогли здійс­нити задуманого виступу на повіт­ряній кулі, але ця подія не випаде з наших планів.
– Чи жива мистецька частина фестивалю?
– Так, ми цього року також ма­люємо. Зокрема, намалювали один мурал у Хмельницькому і ще в жовтні плануємо два мурали. Один – на Бакоті, в Гораївці, а другий – або у Хмельницькому, або в Кам’янці.
Почали наш пленер від «Res­publica FEST – 2020» на Бакоті, так би мовити, перший крок до створення мистецької резиденції в с.Гораївка. Приємно, що серед художників є і представники локальної мистецької спільноти з Кам’янця-Подільського, Хмель­ницького та с.Грушка.

Ольга МІРКОТАН, Ірина ПУСТИННІКОВА.