Четвер, 18 Квітня 2024 р.
11 Грудня 2020

ФУНДАМЕНТ МАЮТЬ, ТЕПЕР ПРО РОБОЧІ МІСЦЯ ДБАЮТЬ

Веліна ЗАЯЦЬВиборчий процес у Дунаєвецькій міській ОТГ, яка входить до Кам’янець-Подільського району, нарешті закінчився, минулого тижня відбулася перша сесія новообраного скликання, і представники місцевого самоврядування взялися до робо­ти. Керувати громадою дунаївчани вдруге доручили амбіт­ній, успішній управліниці Веліні ЗАЯЦЬ. У самоврядування Ве­ліна Владиславівна прийшла з підприємницької діяльності, а 2006 року була обрана депутатом облради. Аби краще розуміти і представляти інтереси громади на обласному рівні, з головою поринула в роботу у Дунаєвецькій РДА, відтоді й почалася її боротьба за розвиток і покращення рідного краю.

За її першої каденції на посаді голови Дунаєвецької ОТГ у громаді дуже багато зроблено, місто, велелюдна громада зажили по-новому, з новою силою взяли­ся покращувати побут, розвивати інфраструктуру. На наступних п’ять років заплановано ще більше: створення якомога більше робочих місць, впорядкування позашкілля, медицини, культури за вимогами сьогодення. У проміжку між минулим і майбутнім із Веліною Владиславівною згадуємо і плануємо разом.
Про голову громади найкраще розкажуть її мешканці. Гуляючи затишним центром Дунаївців, який компактненько вмістив мальовничий скверик, міську раду, ЦНАП, ліцей, низку магазинчиків, запитуємо в перехожих, як дістатися до міської ради. Люди люб’язно вказують дорогу, додаючи, що їхня Владиславівна – «от така жінка-господарниця!».
– Подивіться, яка краса в нас тут, як у Європі, діти мають де гратися, та й дорослі – де перепочити, – каже чоловік старшого віку, проходячи повз місцевий парк.
Пишатися справді є чим, адже Дунаєвецька центральна вулиця таки має вигляд. Розповімо по секрету, що на 2021 рік її запланували навіть вмостити бруківкою.

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ДАЛА СТАРТ

А розпочалося все 2015 року, коли дунаївчани одними з перших у країні застрибнули на потяг децентралізації, який тоді лише набирав обертів, і зупинити який ніщо не змогло. Рішенням сесії Хмельницької облради від 13 серпня 2015 р. вирішено утворити Дунаєвецьку міську ОТГ у складі суміжних територіальних громад міста.
Загалом об’єднала Дунаєвецька ОТГ 25 сільських рад із населенням 39 тисяч, створивши при цьому 27 старостинських округів. Того ж року були проведені й перші місцеві вибори депутатів та Ду­наєвецького міського голови. 25 жовтня 2015 р. на посаду голови Дунаєвецької ОТГ обрано Веліну Заяць. Рівно через п’ять років думка виборців залишилася незмінною.
– Велика і багата громада – це не завжди тотожні речі, – переконана Веліна Влади­славівна, – бо в нас об’єдналися аж 25 колиш­ніх сільських рад, чимало з яких дотаційні, тому спочатку було непросто. Але ми мали старт – субвенцію на розвиток інфраструктури, яка надавалася громадам, що першими об’єдналися. Вона відіграла важливу роль для фундаменту: ми змогли облаштувати будинки громад, навести лад із водогонами, закупити техніку для комунальних підприємств.
Минула каденція стала фундаментом, стартом, але тепер ми чітко знаємо: якщо не будемо працювати над соціально-економічним розвитком, не будемо наповнювати бюджет, то просто не виживемо. Для нас зав­дання номер один – робота з підприємцями, сільгоспвиробниками, які мають ресурс, аби створювати більше робочих місць. Розвиватися є куди, у нас немає переробки, це величезний мінус, але пам’ятаємо ті заводи, які були. І маємо заново створити не гірші.
За попередньої каденції в Дунаєвецькій ОТГ вдалося створити потужний ягідний кооператив. Якщо спочатку він спеціалізувався лише на вирощуванні малини, то недавно фермери-кооператори взялися й за вирощування полуниці та огірків. Вирощується продукція за новітніми технологіями, спільно і реалізується. Для селян-фермерів проводять семінари, на яких розповідають, як правильно саджати, доглядати саджанці. Члени кооперативу співпрацюють із колегами з Голландії, які й забезпечують їх якісним посадковим матеріалом.
– Приємно говорити і про створення сучасних молочних ферм, – продовжує Веліна Владиславівна. – Недавно заїхали до одного з місцевих фермерів, а він розповідає, що брудними заробив за червень 75 тисяч гривень. Каже, що з такими заробітками в рідному селі до Польщі вже не поїде. Чоловік утримує 16 корів. Іноземні партнери допомогли йому на початку: закупили доїльне обладнання, дали безвідсоткові кредити.
Пишаємося і тим, що маємо ферму кіз. Підприємці розвиваються, планують ви­готовляти сири. А влада сприяє їм у цьому. Адже розуміємо, що розвиватиметься їхній бізнес – квітнутиме і громада.
Заробляти в Дунаєвецькій ОТГ планують навіть на смітті. В громаді уже налагоджене централізоване вивезення сміття з населених пунктів, мають централізоване сміттєзвалище, там облаштували сортувальну лінію. Поки що вона працює не на повну, бо перспектив від неї може бути багато, наразі обдумують, як би зі скла виготовляти плитку.
Взялися і за виведення із тіні не надто чесних підприємців. При Дунаєвецькій ОТГ функціонує дорадчий орган – Рада підприємців. Спільно із відділом інспекції праці, депутатами, членами міськвиконкому та радою підприємців у громаді напрацьована карта, згідно з якою найближчим часом візьмуться за перевірки нелегальних підприємств, виявлення тіньової зарплати, неоформлених працівників тощо.

ВКЛАДАТИ КОШТИ В УЧНІВ, А НЕ БУДІВЛІ

Веліна Владиславівна зізнається, що через коронавірус рік видався надзвичайно складним. Сьогодні головне – збалансувати бюджет. Усе ж радіє, що грошей вистачало на заробітні плати працівникам бюджетних установ. Усім необхідним забезпечені відділи лікарні, які лі­кують хворих на коронавірус. Об­лаштували 92 ліжка, повністю забезпечені киснем. А на розвиток ще зароб­лять, аби здоров’я було. В порядок вдалося привести галузь освіти, на черзі – медицина.
– Галузь освіти в нас укомплектована, оп­тимізована. На 51 населений пункт громади маємо 20 навчальних закладів, це школи і ліцеї та 31 дитячий садочок. Хоча проводилася оптимізація, впорядкування, але люди нормально поставилися до таких непопулярних змін. Усі розуміють, що кошти треба вкладати в якісну освіту, учнів, а не приміщення шкіл.
Що зрозуміла я – людям треба все пояснювати. Якщо вони розуміють, чому проводяться такі непрості заходи, і ми проводили їх за півтора року перед виборами, а вони знову за мене проголосували, значить, підтримують мою думку і дії. Для кращої комунікації з громадою випускаємо бюлетені, буклети, в яких детально розписаний бюджет громади, скільки коштів і на що виділяється. Можна побачити, скільки йде на ту чи іншу школу, лікарню. Бюджет громади – це бюджет кожного мешканця, тому він має право на нього впливати. Також маємо цікаву практику співпраці з громадою, яку започаткували 2016 року. З командою об’їхали всі села нашої ОТГ, запитали в людей про проблеми, все записали, напрацювали, так би мовити, дорожню карту, в якій люди розповіли, що їх найбільше хвилює. Через рік їдемо знову і пояснюємо: ви ставили нам такі завдання, це ми виконали, а ось це не змогли виконати. Кажіть, що ще треба робити цього року. Маємо практику створення вуличних комітетів. Люди мають право знати, що робиться в громаді. Відбулася сесія чи виконком, і старости, депутати з тих сіл через представників вуличних комітетів передають найсвіжішу інформацію. До речі, є плюси в тому, що кандидатури старост тепер вносить на розгляд депутатського корпусу голова. Далі разом будемо питати про виконану роботу.

ХОТІЛИ ТАКИ ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОН

Цікаво, що Веліна Владиславівна стала рекордсменкою за кількістю набраних голосів до Кам’янець-Подільської райради. За неї як районного обранця від політичної партії «За конкретні справи» проголосували 1888 виборців. Щоправда, від депутатства вона відмовилася, але детально розповіла, хто саме представляє Дунаєвеччину в райраді.
– Мені було надзвичайно приємно, що стільки людей проголосували за мене як депутата Кам’янець-Подільської райради. На жодній зустрічі з виборцями не казала, що балотуюся до райради. А люди настільки довірилися мені, що допомогла списку, і в деп­корпус зайшли дуже потужні люди. Один із них – підприємець Олександр Бернашевський. Його підприємство бюджетоутворююче, бо сплачує дуже багато податків у нашу громаду. Дуже приємно, що така людина, яка знає проблематику наших сіл, відстоюватиме інтереси громади в райраді. Пройшов і наш заслужений лікар України, завідуючий пологовим відділенням Дунаєвецької лікарні Володимир Кобіта. Він прекрасно знає галузь медицини, а його колега по депутатському кріслу Лариса Музика – головний лікар первинки, також не з чуток знає проблеми громади та охорони здоров’я.
Нас болить, що на карті області немає Дунаєвецького району, який раніше обговорювався і був прописаний. Але сталося, як сталося, живемо і мусимо розвиватися в нових реаліях. Усі заклади позашкілля, соцзахисту, медицини залишилися на базі нашої ОТГ. Нині ми перевіряємо, як працює станція юних натуралістів, школа мистецтв. Розуміємо, що діти мають розвиватися, про закриття не йдеться. Але послуги позашкілля повинні бути якісними.
Створюємо і власну Службу у справах дітей, яка надаватиме послуги громадам колишнього Дунаєвецького району. На наш баланс перейде і районна лікарня. Спільно з лікарями та місцевими мешканцями також напрацюємо карту, як покращити медичну галузь краю.
Хоча відбувається реформування, але і ФАПИ у наших селах будуть. Працюватиме і терцентр для обслуговування одиноких та пристарілих, а також відділення допомоги сім’ям у кризових ситуаціях. Пишаємося, що маємо власне гемодіалізне відділення. Раніше по послугу хворі їхали як не до Кам’янця, то до Хмельницького, нині ж маємо власне. А чого лише варта наша сучасна амбулаторія загальної практики сімейної медицини в Рахнівці. Там завідуюча – Наталія Шинкар, настільки професійна лікарка і активна громадська діячка, що я без вагань сама підписала з нею декларацію. Зрозуміло, що на обслуговування і надання якісних послуг усіма перерахованими структурами потрібні кошти, але спільними зусиллями на такі необхідні галузі знайдемо.

ЯКЩО СПОРТ – ТО ДЛЯ ВСІХ

Дунаєвецька громада славиться на всю країну своїми будинками громад. У кожному старостаті вони облаштовані по-різ­ному. Є такі, що в одній будівлі розміщені і дитячий садочок, і старостат, і пош­та. Для всіх структур різні входи. А є будинки громад, в яких розміщені ФАП, кабінет поліцейського офіцера громади. Запозичили дунаївчани такі ідеї у Польщі та Прибалтиці, куди їздили обмінюватися досвідом.
Багато уваги приділяють тут і спорту.
– Дитяча юнацька спортивна школа перейшла на наш баланс, установа «Спорт для всіх» також наша. У селах громади відкрили посади 12 інструкторів. Маємо шахово-спортивний клуб, працюємо за правилом: якщо ми утримуємо спорт, то він має бути для всіх. А не для обраних команд, – продовжує голова ОТГ. – Три роки поспіль впроваджуємо громадський бюджет. Люди подають і голосують за пропозиції. Три спортивні майданчики в селах зробили лише за кошти громадського бюджету. А скільки їх було облаштовано за допомоги народного депутата Олександра Гереги. Завдяки йому вдалося реконструювати футбольне поле в Дунаївцях. Тепер воно в нас сучасне з поливанням, працюємо і над облаштуванням бігових доріжок. Навіть не уявляємо, як би існувала громада без такого депутата. Меблі в садочках, харчоблоки із найсучаснішою технікою; медицина – апарат ШВЛ, кисневі концентратори, мас­ки, костюми, – все маємо завдяки його допомозі.
Багато корисних ініціатив запроваджено у громаді завдяки європейським грантам. Це і сучасний ЦНАП у центрі міс­та, що обслуговує весь Дунаєвецький район, і сучасний переїзний флюорограф, і мобільний ЦНАП.
– Коли почали аналізувати стратегію і плани, зрозуміли, що 90% запланованого вдалося реалізувати, – каже Веліна Заяць. – Найголовніше з того, що зробили, – це дороги, освітлення, покращили якість освіти тощо. Залишається ще дуже багато, це і продовження ремонту доріг, капремонт систем водовідведення, але найголовніше – створення робочих місць. У планах – розвивати туризм. Оскільки Дунаєвеччина – цікавий історичний край, то думаю, що разом із Ка­м’янцем-Подільським напрацюємо ще багато спільних туристичних маршрутів.

Вікторія КОЖЕВНІКОВА.

ХТО В ГРОМАДІ КЕРУЄ?


ЛІДЕР У СТАРОСТИНСЬКИХ ОКРУГАХ

У рубриці «Хто в громаді керує?» продовжуємо знайомст­во з керівництвом і старостатом громад району.
На черзі
Дунаєвецька ОТГ, яка в нашому великому районі має найбільше старостатів.

Головою громади вдруге обрали Веліну ЗАЯЦЬ. Її заступники: наша землячка Алла БЕЦ та Сергій ЯЦЕНКО.

Старостати очолили такі старости:
сс.Великий Жванчик, Ліпіни, Трибухівка, Малий Жванчик, Чим­барівка – Оксана Юрейко,
с.Велика Кужелева – Наталія Савіцька,
с.Велика Побійна – Любов Лукова,
сс.Вихрівка, Пільний Мукарів – Вадим Бурковський,
с.Воробіївка – Тетяна Ткачук,
с.Ганнівка – Дмитро Бабійчук,
с.Гірчична – Світлана Біла,
с.Голозубинці – Катерина Фран­цішкова,
сс.Гута-Яцьковецька, Яцьківці, Гута-Блищанівська, Ксаверівка, Млаки – Надія Солярик,
с.Дем’янківці – Ніла Кісілюк,
сс.Держанівка, Антонівка – Світлана Вольська,
с.Залісці – Галина Галатин,
с.Заставля – Валентина Середа,
сс.Зеленче, Степок – Надія Мосьондз,
сс. Іванківці, Слобідка-Гірчичнянська – Оксана Бабій,
с.Лисець – Тетяна Підлапушна,
сс.Мала Кужелівка, Руда-Гір­чичнянська, Синяківці, Ярова Слобідка – Галина Гоголь,
сс.Мала Побіянка, Заголосна, Притулівка – Василь Глупак,
сс.Миньківці, Катеринівка, Городиська – Наталія Олійник,
с.Мушкутинці – Віра Григор’єва,
с.Нестерівці – Наталія Полянська,
сс.Рахнівка, Кривчик, Дубинка – Олександра Мельник,
с.Рачинці – Людмила Лямець,
сс.Сивороги, Соснівка – Юрій Гоцуляк,
сс.Січинці, Панасівка – Олексій Козярук,
с.Сокілець – Володимир Клем­ба,
с.Чаньків – Андрій Андрієнко.