П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Січня 2021

ЧЕКАЄМО ДОБРА ВІД БИКА

Ось і настав довгоочікуваний 2021 рік, від якого дуже хочемо, аби він був кращим, ніж поперед­ній. Зі Щуриком, що господарював минулого високосного року, нам якось не зійшлося, тому всі сподівання на цьогорічного символа – бичка. Він за характером дуже поміркований, господарський і доб­рий. Тому й сподіваємося, що удача усміхнеться господарям, доб­рим і мудрим людям, власне такими і є українці.

2021 рік буде Роком Білого Металевого Бика. Люди вірять, що тварина передає свої почесні ознаки року, в який править. А Бик во­лодіє такими якостями, як рішучість, твердість, традиційність і працьовитість. Стихія Металу наділяє його залізною волею, а білий колір – упевненістю в собі.
«Подолянину» цьогоріч вдало­ся знайти бичка, який до всіх цих чеснот є ще справжньою зіркою, адже знімається у відеороликах та люб’язно фотографується. Гордо ходить по оборі, високо підняв­ши голову, так і сповіщающи: «Українці, тримайтеся: я прийду і порядок наведу!».
Офіційна прописка красунчика – на навчально-виробничій базі коледжу ПДУ, а засвітився він у вітальному ролику Подільського дер­жавного університету (колишній ПДАТУ) з новорічними та різдвяними святами. За задумом авторів, студенти всіх спеціальностей цього навчального закладу тісно по­в’язані з вирощуванням бичка,
адже одні складають його ра­ціон, інші – лікують і обраховують утримання та заробітки на ньому. Правда, здати його цьогоріч не вийде, це у відеоролику заборонив Святий Миколай, бо не можна ж так із символом року.
– Живе він у нас від народження, і ось дотримали його до великого – два роки має, – розповідає заступник директора з навчально-виробничої роботи коледжу ПДУ Іван ПРОКОПОВ. – Полюбляє дуже сіно, корми, перебиті в дерть: ячмінь, пшеницю, кукурудзу. Силосом раніше годували, а тепер відмовилися. Аби бичок був гарним, його треба добре випоїти. Крім води, йому дуже до душі пійло з кашею. Взимку воно обов’язково має бути тепленьким. Наш бичок гарний, чистенький такий ходить собі по оборі, як справжній господар. Завжди радіє, коли до нього хтось підходить, гладить. Тому і студентам легко з ним працювати не лише під час навчання, а й знімаючи відео. Сіна та кормів заготовляти треба дуже багато. Залежно від складу кормів, для нього розробляється спеціальний раціон. Наш красень голштинської породи, за характером дуже спокійний, розважливий. Сподіваємося, що і рік наш буде таким же. Забере всі хвороби і проб­леми, а принесе розквіт і благополуччя.
На жаль, бичків у наших селах зустріти нині дуже важко. Адже тваринницька галузь дуже швид­кими темпами занепадає. Селя­-
ни надають перевагу утриманню корів, адже від них хоч живі гроші щодня – за продане молоко чи ін­-шу молочну продукцію. А біля бичка й находитися треба, як біля корівки, випасати, сіна, харчів заготовити, а його послуги осіменіння не такі вже затребувані, а щоб здати – треба годувати довше, ніж двійко-трійко свиней. Навіть якщо на село і є 10 корів, все ж бика для них знайти нині дуже проблема­тично.
– Якщо питання в зароблянні кош­тів, то одного бика невигідно утримувати, треба хоча б декілька, – продовжує Іван Іванович, – лише для запліднення тримати практично недоцільно. Хіба він якоїсь дуже хорошої породи. Наш рябенький – голштинської породи. Головна мета розведення голштинів – виробництво молока та молочних продуктів, але тварини цієї породи можуть використовуватися і в м’ясній промисловості. Вони добре набирають вагу. Вважається, що в корів цієї породи найбільші надої з високою жирністю молока, хоча й показники різняться в залежності від того, наскільки сприятливі місцеві кліматичні умови та відповідність кормової бази потребам тварин.
У цієї породи якість і кількість виробленого молока дуже залежить від умов утримання та харчування. Вони повинні бути максимально наближені до природних, особливо важливо не тримати корів на прив’язі. Зазвичай голштинів рекомендують тримати в боксах або стійлах, забезпечивши їм ізольованість, стабільний температурний режим, регулярну зміну під­стилки та прибирання, оскільки порода дуже охайна. Голштини бу­вають чорно-білої або червоно-рябої масті. Співвідношення кольорів у кожної індивідуальне. Дуже рідко на світ з’являються чорні теля­та з не­значними білими плямами на ногах і хвості. Червоно-строкате забарвлення, як у нашого, зустрічається рідше від чорно-білого.
Дуже сподіваємося, що рік Би­ка принесе успіх, удачу, процвітання не лише людству, а й самому символу року. І в українських селах знову поважно ходитимуть череди на випас у складі 100-200 тварин, буде де їх випасати, кому утримувати і найголовніше – ці­нуватиметься ця важка праця. Корова, бик споконвіків були символами благополуччя українців, тому щиро віримо, що бичок усміхнеться нам і повернеться в наші господи процвітанням та стабільністю.