Четвер, 18 Квітня 2024 р.
15 Січня 2021

ЧИ СТАНЕ ЖИТИ КРАЩЕ ВІД НОВИХ ЗМІН?

Найголовніші свята зими ми вже відзначили, саме час повертатися до справ буденних і звикати до змін, які стали чинними вже з 1 січня 2021 р. А їх законотворці підготували чимало, і торкнулися вони багатьох сфер життя.

УКРАЇНСЬКА ТЕПЕР УСЮДИ

Нарешті, аж на 30 році незалежності, вся сфера обслуговування споживачів має перейти на українську, – про це на своїй сторінці у фейсбуку зазначив уповноважений із захисту державної мови Тарас КРЕМІНЬ. Отож, із 16 січня всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати клієнтів і надавати інформацію про товари й послуги українською.
«У супермаркеті та в інтернет-­магазині, у кав’ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був, обслуговування має бути українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою», – йдеться в дописі.
Поскаржитися на порушення можна уповноваженому із захис­ту державної мови.

МАЄШ ДОЗВІЛ – ПОБАЧИШ ЄС

Відтепер, аби потрапити в ЄС, необхідно отримати попередній дозвіл. Як повідомляє Мігра­ційна служба України, з 2021 року ЄС впроваджує глобальну електронну систему безпеки, що дозволяє попередню онлайн-­реєстрацію громадян, які пла­нують відвідати ЄС за умовами безвізового режиму. Кожен, хто планує поїздку, повинен раз на три роки пройти онлайн-реєст­рацію в системі ETIAS, вартість якої – 7 євро (особам до 18 р. – безкоштовно).

ПЛЮС ДО МІНІМАЛКИ І ПЕНСІЙ

Щодо приємних змін – це збіль­шення мінімальної зарплати. З 1 січня розмір мінімалки збільшився на 20% і становить
6 тис. грн, а у грудні має бути 6500 грн. Щоправда, все те, що додасться, «з’їдять» нові ціни і тарифи.
Упродовж 2021 року тричі збільшуватиметься розмір прожиткового мінімуму: з 1 січня – 2189 грн, з 1 липня – 2294 грн,
з 1 грудня – 2393 грн.
Відповідно, збільшення мінімалки потягне за собою і ріст пенсій. Як пояснила начальниця відділу обслуговування громадян №6 (сервісного центру) ГУ ПФУ у Хмельницькій області Оксана ДРАБИК, із 1 січня для непрацюючих пенсіонерів мінімальна пенсія за віком зросла до 2400 грн. Однак це підвищення охопить тих, кому виповнилося 65 років, хто не працює і чий стра­ховий стаж сягає 35 років – для чоловіків і 30 років – для жінок.
І вже до цих основних 2400 грн пенсіонерам нараховуватимуть доплати, які вони мають, наприклад, за понаднормовий трудовий стаж, статуси «діти війни», донори тощо.
Уже в квітні законодавством передбачено автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, які по лютий напрацювали 24 місяці стажу. Заплановане також осучаснення пенсій та індексація, однак поки що офіційних постанов щодо цього не прийнято.
Цьогоріч продовжиться щомісячна 500 грн доплата до пенсії особам, старшим за 80 років. Мінімальна пенсія для них становитиме 2600 грн за наявності стажу 20 років – для жінок і 25 – для чоловіків. А з липня очі­кується компенсація в розмірі 400 грн пенсіонерам, яким виповнилося 75 років, за умови стажу 20 років – для жінок і 25 – для чоловіків. Тоді їхній розмір пенсії складатиме 2500 грн.
Продовжує діяти поступове підвищення страхового стажу для призначення пенсій. Цьогоріч право на пенсію за віком мають особи, яким виповнилося 60 років і які мають страхового стажу не менше як 28 років. Пенсія для них визначатиметься у мінімальному розмірі – 1769 грн. Жінки, які напрацювали 30 років, а чоловіки – 35, їхній мінімальний розмір пенсії складає 2100 грн.
Також у липні та грудні очі­кується збільшення мінімального розміру пенсії.

СУБСИДІАНТІВ МОЖЕ ПОБІЛЬШАТИ

Заступник начальника відділу соціальних гарантій, компенсацій та у справах сім’ї ДСЗН Анна МЕДВЕДИК прокоментувала, що прийнято постанову, відповідно до якої удосконалено порядок надання житлових субсидій та пільг на оплату ЖКГ. Зокрема, за рішенням комісії субсидію можуть отримувати домогосподарства, у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договорів про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Можуть претендувати на субсидію кам’янчани, які набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням по призначення субсидії, зокрема, шляхом успадкування, та громадяни, які не мають доходів і, відповідно до законодавства, звіль­нені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Як і раніше, житлова субсидія не призначається в квартирах площею понад 130 кв. м та у при­ватних будинках – понад 230 кв. м (крім дитячих будинків сімейного типу, прийомних та багатодітних сімей). По консультації можна звертатися до департаменту соц­захисту населення: 067-314-65-72, 067-314-62-66, 7-41-84, 7-42-37.

ПОДАТКИ ЛІЗУТЬ ДОГОРИ

Нововведення торкнулися по­датків і підприємців. Останнім таки вдалося добитися відтермінування обов’язковості касових апаратів до 2022 року. Щоправда, з 1 січня їх таки мусять обов’язко­во застосовувати в аптеках, ювелірних крамницях і магазинах при реалізації технічно склад­них побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; продажу лікарських засобів, виро­­-бів медпризначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; збуту ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів, дорогоцінного та напівдорогоцінного каміння.
Із 1 січня, у зв’язку із ростом мінімалки, вищими стануть і податки для ФОПів – ЄСВ з 1 січня становить 1320 грн за місяць (до цього 1100 грн), а з грудня зрос­те до 1430 грн. Слід зазначити, що для ФОПів І категорії, у зв’язку із зимовим локдауном, передбачені податкові канікули з грудня 2020 р. і до травня 2021.
Як повідомили у Кам’янець-­Подільському управлінні ГУ ДФС у Хмельницькій області, з 1 січня 2021 р. відмінено книгу обліку доходів для платників єдиного податку (її треба було реєст­рувати в податковій), однак облік у довільній формі вони зобов’язані вести. Також із квітня ФОПи по-новому здаватимуть звітність.

У ШКОЛАХ – НОВІ САНІТАРНІ ПРАВИЛА

Низка змін затверджена в санітарному регламенті для шкіл, що набув чинності з 1 січня 2021-го. В теорії все досконало, однак є побоювання, чи на практиці вдасться втілити в життя всі нововведення. А їх про­писано чимало і стосуються вони благоустрою, вимог до облаштування класів, підключення до інтернету, комп’ютерів, профілактики захворювань у школярів, харчування тощо. Зокрема, учнів, які проживають на відстані понад 2 км від школи, мають забезпечити підвезенням.
У школах мають бути лише внутрішні туалети. І, найголовніше, більше уваги приділятиметься здоровому харчуванню, а з продажу у школах зникнуть чіпси, сухарики, поп­корн, ковбаси, сосиски, солодощі. Детальніше ознайомитися зі змінами можна на сайті Верховної Ради України.

ЗМІНИ, ЩО НОКАУТУЮТЬ

І серед найнеприємніших змін – підвищення тарифів. Уже з 1 січня комуналка обійдеться в кругленьку суму і навіть не наздожене тієї тисячі, яку додали до мінімалки. Як ми вже повідомляли, Кабмін відмінив пільговий тариф за перші 100 кВт у розмірі 90 коп. і призначив для населення єдину фіксовану ці­ну – 1,68 грн за 1кВт/год. Суттєво подорожчало і блакитне паливо. «Хмельницькгаззбут» встановив тариф за січень для населення – 9,91 грн (у листопаді-грудні був 8,87 грн). І хоча кожен споживач тепер отримав можливість обрати собі газового постачальника, однак більшість із них підвищили ціни. Щоправда, днями Уряд повідомив, що заморозив ціну на газ на рівні 6,99 грн на період карантину. Очікується, що запрацює це з лютого. Проте за січень таки доведеться заплатити сповна. Поважчали і платіжки за поставку газу, які споживачі сплачують АТ «Хмельницькгаз». Новий тариф підвищився аж до 1,992 грн проти раніше чинного 1,104.
Очікуються також підвищення вартості послуг із тепло- та во­допостачання, мобільного зв’яз­­ку та продуктів харчування.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.