Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
26 Лютого 2021

ТАК, ЯК БУЛО ВЧОРА, ВЖЕ НЕ БУДЕ, І 100 ДНІВ ЦЕ ВКОТРЕ ДОВЕЛИ!

Коли 25 листопада 2020 р. мене було обрано на посаду голови Кам’янець-Подільської райради (а 4 березня вже буде сто днів), я чітко усвідомлював, що попереду – непрос­тий час та багато роботи. Але ж хіба існують проб­леми, якими мене можна налякати, коли за плечима такий управлінський багаж? Як ви знаєте, суспільно-політична ситуація в місті є вкрай непростою, тож основна мета, яку я ставив перед собою в перші дні, – це, передусім, збереження стабільності в районі та налагодження взаємодії між депутатським корпусом, усіма головами громад, обласним керівництвом, представниками громадськості. Політика – мистецтво компромісу, як не крути!

Буквально з першого дня ми почали вирішувати господарчі проблеми: поремонтували дах, забезпечили приміщення гарячим водопостачанням, косметичним ремонтом тощо. Адже без цього ніяк. Наразі вирішуємо питання з вільними площами приміщення районної ради, бо на утримання витрачаються колосальні кошти.
Проблема номер два – районна рада мала більше представницькі функції: привітати когось, вручити грамоту, здійснити візит… Цей державний ор­ган – ніби святково-парадна структура, яка не могла сама вирішувати серйозних питань. Але це недопустимо і неправильно! У районній раді працюють люди, обрані жителями району. Тому ці представники народу повинні мати великі повноваження. І так буде! Так, як було вчора, вже не буде.
Отож, роботу ми розпочали з повернення собі важелів влади. Ми це робимо толерантно, намагаючись знайти спільну мову з усіма відділами і службами РДА, ТГ, області. Крім цього, вперше в історії наше районне представництво буде в Асоціації міст України. І це надпотужно для нашої громади, адже велика політика робиться не в районах та селах, а у верхах!
За 100 днів нам вдалося вивести район у публічну площину. Перш за все заробляємо репутацію та демонструємо свій потужний інноваційний, рекреаційний потенціал, готуємо нові програми розвитку району. Очоливши район та ввійшовши у курс справ, зрозумів, що кадрові трансформації не на часі. Хочу відзначити, що команда, яка працювала і працює нині, показала свою ефективність, злагодженість у роботі. Принципом «він не з моєї команди» ніколи не керувався. Адже гарні та професійні кадри є в кожній партії, команді, колективі, головне – вміло комунікувати та чітко ставити завдання.
Йдучи сюди, я розумів засади, на яких базуватиметься моя політика, а саме: залучення інвестицій для розвитку економіки, проведення заходів щодо підтримки та покращення со­ціальної сфери району, налагодження діалогу з громадськістю. Тобто, основна увага була приділена всім напрямкам, які покращують якість життя людей у регіоні.
За 100 днів сформувалися головні пріоритети в роботі.

ПЕРШИЙ – ГОЛОВНИЙ – СІМ’Ї ЗАГИБЛИХ УЧАСНИКІВ АТО.
У перший тиждень свого призначення відвідав кожну таку родину, яка проживає на території району. Познайомився, поспілкувався. Підтримка цих сімей – надважлива.
ДРУГИЙ ПРІОРИТЕТ – СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ МЕШКАНЦІВ РАЙОНУ. Дуже важливий на­прямок роботи. Бо часто-густо служби просто не доїжджають у глибинки, та й люди подеку­ди не надто активні. Вирішува­-ли питання з дітьми-сиротами, які опинилися у важких життєвих обставинах. Окрім того, вперше за попереднє десятиліття запровадили «Гарячу те­лефонну лінію». Відтепер кожен житель села матиме змогу оперативно повідомляти про проб­лему.
ТРЕТІЙ ПРІОРИТЕТ – НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ. Створено міжвідомчу робочу групу, яка займається питаннями боргів
та вишукуванням додаткових джерел фінансування. Як результат – погашення заборгованості із зарплати установам-­боржникам.
ЧЕТВЕРТИЙ ПРІОРИТЕТ – ЗВОРОТНИЙ ЗВ’ЯЗОК. Як і в попередні роки, двері мого кабінету відчинені з 7 ранку як для жителів сіл та районів, так і міської громади. За три місяці прийняв близько пів тисячі містян. Та­-кож запровадили щосереди, з 10.00 до 11.00, «Гарячу лінію» (тел.: 5-00-33). Уперше в істо­рії ра­йону зазвучить на хвилі
105,7 FM програма «Голос району», де кожен житель села зможе отримати відповідь на своє запитання. Сторінка в соцмережі фейсбук також активно приймає ваші повідомлення.
П’ЯТИЙ ПРІОРИТЕТ – ЦЕ ДОСТУПНІСТЬ МЕДИЦИНИ. Цього від нас очікують люди. І перше завдання, яке ми ставимо перед собою, – реконструкція терапев­тичного корпусу районної лікарні. Наразі ведемо перемовини щодо можливості виділення коштів на добудову цього об’єкта. Крім цього, від голови обласної ради отримали медичні стра­ховки на погашення витрат щодо лікування нашого медичного персоналу в разі захворювання на COVID-19.
Працюємо над питанням приєднання первинної медико-санітарної допомоги до терито­ріальної громади.
ШОСТИЙ ПРІОРИТЕТ – ПРОТИДІЯ НЕЗАКОННОМУ КОРИСТУВАННЮ НАДРАМИ. Це одна з негативних сторін такої «господарчої діяльності» в районі – незаконне вирубування лісів. Є певна статистика, і ми мусимо її подолати. Також рішенням сесії депутати районної ради прий­няли звернення до президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради що­-до врегулювання на законодавчому рівні питання надходження до районного бюджету частини сплати податку за користування надрами.
СЬОМИЙ ПРІОРИТЕТ – ЩЕ ОДНА ПРОБЛЕМА НАШОГО РАЙО­НУ – СМІТТЯ. Тут теж працюємо щодо укладання договорів, бо не можна ж отримувати послуги від району і нічого за це не плати­ти. Стихійні сміттєзвалища – ок­реме лихо! Ми маємо змусити лю­дей поважати одні одних і не завдавати шкоди довкіллю. Запровадимо суботники, адже Ка­м’я­неччина повинна бути чис­тою!
ВОСЬМИЙ ПРІОРИТЕТ – СПІВ­ПРАЦЯ НА МІЖНАРОДНОМУ РІВНІ. Будучи очільником міста, напрацював досить багато проєктів у різних галузях щодо спів­праці з закордонними містами-­партнерами. Це оздоровлення діток, реабілітація, забезпечення лікарень медичним обладнанням та меблями, допомога та­ким службам, як ДСНС, поліція. Настав час знайомства світу з найкращим районом України – Кам’янець-Подільським! Уже в березні отримаємо гуманітарну допомогу для наших ДСНСників – дороге устаткування та обладнання, якого їм так не вистачає.
ВАЖЛИВИЙ ЕТАП – РОЗ­ВИТОК ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ. Ос­кільки Кам’янець-Подільський район має колосальну рекреаційну базу, ми реалізуємо програму розвитку зеленого туризму.

До слова, хочу подякувати депутатському корпусу, який щоразу демонструє бажання вирішувати питання людей не на словах, а на ділі. Ми прийняли низку звернень до вищих органів влади, зокрема, і одноголосно підтримали звернення до президента України, Кабінету Міністрів України і Верховної Ради України щодо перегляду тарифів на електроенергію та природний газ для населення, промислових підприємств, комунальних і бюджетних установ.
Підтримали депутати звернення і до президента України Володимира Зеленського, го­лови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо вирішення на державно­му рівні питання фінансового забезпечення новоутворених ра­йонних рад. Злагоджено, згідно з децентралізацією, передали приміщення на баланси новостворених громад. Затвердили районний бюджет на 2021 рік. Питань насправді дуже багато, і ми намагаємося реагувати та вирішувати кожне. Моє завдання як голови – це гуртувати депутатів різних партійних уподобань на виконання тих завдань, що стоять перед громадами району. Переконаний, що у вирішенні цих завдань я знайду згоду і порозуміння не тільки депутатського корпусу, виконавчої влади, а й громадських організацій та політичних партій.

Словом, зорано поле і засіяно зерно. Тепер потрібні старанний догляд і праця, щоб воно дало добрий урожай – вагомі об­жинки.
Планів багато, бажання працювати є, хотілося б більшої допомоги від жителів району, від громади.
P.S. Щодня боляче спогляда­ти, як знане в усьому світі місто Кам’янець-Подільський втрачає свою інвестиційну, туристичну привабливість, адже зі скандальною, агресивною владою ніхто не бажає мати справи. Ба­гато часу та зусиль знадобиться у майбутньому, щоб повернути Кам’янцю репутацію відкритого, доброзичливого, мирного та дружнього міста. Але це буде колись, а поки воно потопає в інтригах, бруді та чварах.

Михайло СІМАШКЕВИЧ, голова
Кам’янець-Подільської районної ради.