П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Квітня 2021

ЯК ОСКАР СТАВ ПОДОЛЯНОМ

Кам’янецька пригода одеського собаки Оскара (породи самоїд) завершилася хепіендом і перейменуванням – тепер він Подолян.

Новина про те, що минулого тижня в Кам’янці-Подільському загубився білий красень, зачепила багатьох кам’янчан, які одразу ж кинулися на по­шуки. Виявилося, що Оскар – одесь­кий хлопець, якого перевозили до Німеччини, але, видно, патріот він ще той, за кордон не хотів, тому і втік у нашому місті. Небайдужі кам’янчани зняли на відео, як песик бігав у районі Ботанічного саду. Одеська господарка Оксана, яка професійно займається розведенням собак, із відео дізналася, що її улюбленця загублено, і за 5 годин примчала з Одеси.
На Оскара в Німеччині чекала сім’я, – розповідає «Подолянину» одеситка. – Перевізник мав довезти його до місця призначення, але під час зупинки в Кам’янці-Подільському Оскар утік. Сталося це вдень 8 квітня. Водій сухо сказав, що пес утік, він декілька годин його пошукав і повернувся до Одеси. Ледве досиділа на роботі й поїхала до вас. Об’їздила всі куточки, куди направляли небайдужі, збивало зі сліду те, що біля «Сільпо» бігав схожий собака. Ботанічний сад, Центральна лікарня, Мукша Китайгородська, – я вже орієнтуюся у вашому місті. Пошуки тривали з п’ятниці до неділі, бо змушена була повертатися додому. Далі виїжджала вже кам’янчанка Ірина, куди вказували люди. Допомагали з пошуками навіть військові. Вони перевіри­ли територію від полігона до цук­розаводу. Комунальники також пильнували, чи немає його біля смітників, чи не біжить десь дорогою. Чимало пересічних кам’янчан запитували: «Це ви та сама Ксенія з Одеси, власниця Оскара?». Таке враження, що мене знало все міс­то. Я навіть не можу передати свою вдячність усім вам. У мене такі неймовірні враження від вашого міста, я навіть не думала, що так можна вболівати за чужого собаку. Оскар виправдав своє ім’я – став зіркою в Кам’янці-Подільському.
На щастя, кам’янецька волонтерка Вероніка Терехівська, яка допомагає людям, цього разу врятувала собаку.

« Якщо ви бачили двох людей у піжамах, які вранці бігли вулицею, не дивуйтеся. Ми впіймали собачку, яка загубилася», – написала ра­дісну новину Вероніка у фейс­буку.

Оксана зізнається, що 13 квіт­ня став щасливим днем. Коли їй повідомили, що Оскар зна­йшовся, плакала від щастя. Шукача пригод кінолог Сергій та волонтерка Ірина відвезли до ветеринарної клініки, бо мав багато кліщів і запальний процес, адже харчувався, ймовірно, на смітниках. Песика прокапали.
– Моя мама поїхала по нього до Кам’янця. В Одесі, у ветеринарній клініці, побачили, що є травма, пов’язана з кличкою. Коли чує: «Оскар», спрацьовує рефлекс, що треба тікати. Не знаю, з чим це пов’язано, можливо, щось сталося в дорозі, й він так злякався. Тому вирішили переназвати його Подоляном – на честь мешканців Кам’янця-Подільського. Наші пригоди пам’ятатиму все життя. За ці дні схудла на 7 кілограмів, Оскар також втратив достатньо ваги.

На запитання, чи знову продаватиме красунчика, господарка відповідає без вагань:
Житиме в нас, їхати вже нікуди не буде. Це й так величезна травма для нього. А ще перевіз­ник загубив його документи, тому про продаж не йдеться. Думаю, покупці з Німеччини виберуть іншого песика в мене, і я особисто відвезу його. Не перший рік розводжу цуциків, але вперше довірилася перевізнику. До цього сама доставляла їх у Катар, Туреччину, Польщу, Молдову. Я летіла з ними, бо усвідомлювала, який це для них стрес. Цього разу підкупи­лася тим, що коронавірус, і важко перетинати кордон.

Приємно, коли все добре закінчується, а ще радісніше, що Оскар-Подолян домоміг знайти сім’ю безпритульному красунчику, який був під опікою «Душі бродяги». Люди переймалися долею Оскара і на сторінці волонтерів в очі їм впав непородистий песик, який для них став найкращим.