Четвер, 25 Квітня 2024 р.
7 Травня 2021

ПРОДОВЖУЄМО ДОПОМОГУ В СКРУТНІ ЧАСИ

8 травня відзначається Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, що вже 157 років є найбільшою гуманітарною мережею, яка допомагає людям. У нашому місті цей рух теж має довгу історію – ще 1919 року, з ініціативи Івана Огієнка, в Кам’янці-Подільському розпочало роботу Подільське відділення Українського Червоного Хреста. З листопада минулого року міський осередок організації очолює
Ігор ЗЕМСКОВ.

Iгор Земсков– Ігоре Володимировичу, з якими проблемами Вам дове­лося зіткнутися на посаді голови Кам’янець-Подільського осередку Червоного Хреста?
– Усе починалося з нуля, тобто, не було приміщень для нас, тому залишалося лише невелике ядро осіб, готових працювати та розвиватися. Тепер нас уже більше як 200, оскільки люди відповіли на проявлену ініціативу. Управління охорони здоров’я допомогло з приміщеням, де члени ЧХ мають можливість збиратися на наради та збе­рігати деякі матеріали. Ми постійно спілкуємося з управлінням охорони здоров’я та одне одному допомагаємо. Також готові простягнути руку підтримки у К-ПНУ ім.І.Огі­єнка, медичному коледжі, міській раді. Проте нині й немає великої потреби у «кабінетах», адже за наявної ситуації працюємо більше в онлайн-форматі. Згодом, після закінчення карантину, будемо реа­лізовувати проєкти та потребувати місця.

– Яким чином ЧХ допомагає управлінню охорони здоров’я?
– Ми передали достатню кількість друкованих матеріалів. Ле­вова частина плакатів на тему за­побігання поширенню ковіду – від Червоного Хреста. Іншої допомоги не надавали, адже вона не була потрібною. Згадаю проєкт щодо па­ліативної допомоги, це також може бути цікавим, оскільки є чудовою можливістю для залучення коштів у розвиток медичної сфери міста не з міського бюджету.

– А як наразі функціонує Червоний Хрест у Кам’янці?
– З урахуванням епідеміологічної ситуації, не збираємо коштів і не проводимо масових заходів, але працюємо онлайн, через сторінку у Facebook. Також, згідно з урахуванням наявних санітарних вимог, проводимо інструктажі з першої медичної допомоги. Це шести- та дванадцятигодинні тренінги, що від­буваються у групах по 7-8 осіб. Не припиняли ми і акції, що триває з вересня, з роздачі обідів людям, які потрапили у скрутні життєві обставини. Вона відбувається щонеділі, з 12.00 до 14.00, поряд із Центральним ринком. А ще ведемо роботу над різноманітними грантами.
У період пандемії, на жаль, ми змушені деякі проєкти і масові заходи призупинити. Наприклад, планується проведення тренінгів для доглядальників, але сьогодні ми не можемо збирати потрібну кількість людей.

– Щодо збирання коштів – хто нині допомагає функціонувати ЧХ?
– Потрібно згадати ситуацію, що склалась у 2016-2018 роках, коли діяльність місії Червоного Хреста в нашому місті з різноманітних причин було зупинено. У жовтні 2019-го вдалося відновити роботу, і сьогодні нас уже підтримують 19 первинних організацій та близько 200 осіб. Розпочато розповсюдження членських квитків, які є офіційними та номерними, аби люди розуміли, що їхні гроші витрачаються саме на діяльність товариства. Ці кошти спрямовуються на підготовку майбутніх проєктів. Якщо говорити про співпрацю з підприємствами, то в нас це є в планах, але на сьогодні здійснення обмежує коронавірусна інфекція. Проте, коли ми звертаємося, то ніколи не відчуваємо не­бажання допомагати, оскільки всі знають, як активно Червоний Хрест діє на сході країни, де триває війна, та в боротьбі з пандемією.

– Тобто, сьогодні в Кам’янці-­Подільському допомагають 200 волонтерів?
– Тут варто розрізняти поняття волонтера та члена Товариства Чер­воного Хреста. Для волонтерства в нас потрібно виконати певні умови: пройти навчання та підписати документи. Волонтерство в Червоному Хресті є більш системним, ніж зазвичай. Нині в нас близько 200 членів, з яких 30-50 є волонтерами.

– А чи є співпраця з місцевою владою?
– Сприймаємо владу саме як партнера, адже ми поза політикою та ставимо собі завдання допомагати людям, які потрапили у скрутне становище. Тому будь-яка влада про це знає. І коли ми започаткували проєкт із паліативної допомоги для невиліковно хворих у Кам’янці-Подільському, нас підтримали.
У вересні минулого року ми отримали 10 тис. Цієї суми вистачило на закупівлю деяких матеріалів. Піс­ля виборів ми довели до відома новообраного міського голови наші плани.

– Які перспективи для роз­витку?
– Вони є, адже нам вдалося повернутися, і ми бачимо зацікавленість громадськості в нашій діяльності, але знову ж заважає ковід. Потужність Українського Червоного Хреста досить велика, а наш осередок можуть підтримати. Сподіваємося, пандемія скоро піде на спад, що дасть змогу втілювати задумане та гучніше повідомляти про свою присутність.

Олександр ЩЕРБАТИХ.