Четвер, 28 Березня 2024 р.
28 Травня 2021

СУБСИДІЯ: РЕПРЕСІЇ ВІДМІНИЛИ

Що змусило Кабмін передумати і з милістю поглянути на субсидіантів, можемо лише припускати. Але тиждень тому у верхах таки переглянули попередні зміни, ухвалені в квітні ц.р., якими було скасовано автоматичний перерахунок, і вирішили спростити призначення цієї державної допомоги.

Для більшості субсидіантів її таки автоматично перерахують, однак декому доведеть­ся заново подавати документи. І вони можуть це зробити з травня і до 30 вересня (включно). При цьому, незалежно від дати звернення, субсидія бу­-де призначена і нарахована з травня. Правда, через процес верифікації, кошти надійдуть не раніше як у липні, але будуть враховані й за попередні місяці.
Детально про нововведен­ня розповіла начальниця від­ділу соціальних гарантій, ком­пен­са­цій та у справах сім’ї департаменту соцзахисту населення міськ­ради Інна КОМЕНДАЦЬКА.

– Після того, як уряд вніс зміни, запропоновані Мінсоцполітики, субсидіанти розділилися на дві категорії: одним автоматично перерахують субсидію, і це левова частина громадян, але декому потрібно буде заново подати документи. Насамперед, тим, хто отримував субсидію у грошовій безготівковій формі. Таких у нашій територіальній громаді 251 людина. Субсидійні кошти зараховувалися на облікові за­писи «Ощадбанку», і вже потім банк проводив розрахунок із комунальними організаціями. Це не стосується тих одержувачів, які отримували субсидію живи­ми грошима на картки «Ощад­банку».
Звернутися по нове призначення мають особи, яким субсидія була призначена за фактичним місцем проживання – це орендарі та внутрішньопереміщені особи. А також ті громадяни, яким допомога призначалася на людей, які фактично проживають у домогосподарстві, не враховуючи зареєстрованих, які меш­кають за іншою адресою. Таких маємо 1240 осіб. Загалом близько 1500 субсидіантів мають подати заяву, декларацію та довідки (в разі потреби). До речі, нові форми бланків відповідних документів можна отримати в нашому департаменті, структурних підрозділах УНАПу або ж самостійно роздрукувати із сайту Мінсоцполітики. Іншим громадянам, а це близько 8000 осіб, враховуючи жителів сіл, які тепер входять до Кам’янець-Подільської тергромади, субсидію перерахують автоматично за результатами проведеної верифікації. Інформацію про рухомий і нерухомий майновий стан субсидіанта ми отримуватимемо через єдину базу даних Мінфіну. На підставі майнових відомостей і буде визначатися право на отримання субсидії на наступний період. Наразі для періоду з 1 травня ми аналізуємо доходи за ІІ півріччя 2020 року. Під час розрахунку субсидії на опалювальний період братимуться до уваги доходи за І півріччя 2021-го. Оскільки цей процес триває, кошти громадяни отримають не раніше як у липні, але одразу за декілька місяців. Тому хвилюватися не варто.
Субсидії призначаються з 1 трав­ня й до кінця наступного опалювального періоду, тобто, до 30 квітня 2022 року.
– Як і раніше, інформацію про дохо­ди громадян органи соцзахисту насе­лення отримуватимуть самостійно, – продовжує Інна КОМЕНДАЦЬКА. – Відповідні запити будуть опрацьовуватися в режимі автоматичного обміну інформацією з Пенсійним фондом, фіскальною службою, фондами со­ціального страхування.

Також, відповідно до нового рішення уряду від 19 травня, внесено зміни щодо володіння житловими приміщеннями. Розраховувати на допомогу від держави можуть громадяни, житлові приміщення яких перебувають у спільній частковій чи сумісній власності в місті, або розташовані в сільській місцевостій. Але якщо особа зі складу домогосподарства володіє двома квартирами в місті, житлова субсидія не призначатиметься. Якщо ж квартира в місті та будиночок у селі – субсидія буде.
У наданні субсидії відмовлять, якщо площа квартири перевищує 130 кв. м, а будинку – понад 230 кв. м.

До речі, деякі субсидіанти відсіються під час процедури призначення, бо втратять право на цю дер­жавну допомогу ті, хто:

• здійснив покупку квартири, земельної ділянки, транспортного засобу (крім мопеда або причепа), товарів довгострокового вико­ристання на суму понад 50 тис. грн одноразово протягом року, що пере­дує року звернення по субсидію;
• має банківський депозит у сумі понад 100 тис. грн (раніше ця сума була вдвічі меншою);
• здійснив купівлю-продаж валюти та банківських металів на суму понад 50 тис. грн;
• декларує відсутність доходу і перебував за кордоном понад 60 днів, за винятком перебування на лікуванні, у відрядженні, для на­гляду за дитиною;
• має заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг та з оплати аліментів понад три мі­сяці;
• не повернув до бюджету незаконно отриману субсидію за попередній період;
• має авто, якому менш ніж 5 років із дати випуску; або ж має два і більше автомобілі, яким немає 15 років із дати випуску;
• не має доходів і при цьому ніде не навчався, не працював, не мав статусу безробітного.

Громадяни, яким необхідно заново подати документи, можуть це зробити, надіславши їх поштою, електронкою, або ж записатися на прийом за номером: 067-314-65-72.

Також документи найближчим часом можна буде подати в управління надання адміністративних послуг (УНАП) територіальної громади – їх фахівці передадуть структурному підрозділу з питань соцзахисту населення.