Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Травня 2021

«30 РОКІВ – 30 ПРАПОРІВ ТА 30 ФЛАГШТОКІВ»

На фото, що ілюструє цю статтю, – один із результатів нового потужного проєкту благодійного фонду «МіСт» імені Михайла Савенка до 30-річчя незалежності України «30 років – 30 прапорів та 30 флагштоків», який стартував ще на­передодні великодніх свят. На терито­ріях 10 підшефних закладів фонду були встановлені 30 шестиметрових металевих флагштоків, де розміщені також виготовлені й передані нами Державний прапор України, прапор Хмельницької області та прапор нашого фонду, який є символом нашої щирої та безкорисли­вої допомоги.

Нові флагштоки у Кам’янець-Подільському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкоюФінал проєкту ми приурочили до па­м’ятної для нашого фонду дати – рівно десять років тому, саме в ці травневі дні, сирота та колишній вихованець Лісоводського дитячого будинку у важкі повоєнні роки, а згодом – знаний мостобудівник, за участі якого було споруджено багато мостів (у тому числі кам’янецький міст «Стрімка лань»), ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, киянин Михайло САВЕНКО востаннє, разом зі своїм сином Дмитром, ступив на подільську землю.
І вже в липні 2011 року, коли батька не стало, син розпочав своє будівництво мостів – мостів допомоги та підтримки дітей, які вже змалку мають певні проблеми. На честь батька Дмитро створив благодійний фонд «МіСт» імені Михайла Савенка, залишивши його добре ім’я серед людей як символ безкорисливої та щирої допомоги дітям. У селі Лісоводи на Городоччині, на тому самому при­шкільному подвір’ї, де босоніж колись бігав хлопчина-сирота Мишко Савенко, його син 2018 року за власні кошти створив арт-сквер із монументом юного козака-джури. Комплекс став подарунком громаді села як вдячність за врятоване його батьку життя у важкі й голодні по­воєнні роки.
Щодо сьогодення, то лише з початку цього року фонд передав для 16 підшефних дитячих та соціальних закладів на Хмельниччині благодійної допомоги на загальну суму 1 млн 300 тис. грн. Серед великого переліку допомоги є і 1400 кв. м високоякісної кахельної плитки відомих європейських брендів та 7 знезаражувальних аерозольних боксів (5 – для Кам’янець-Подільської ЦРЛ, 2 – для Ярмолинецької лікарні).
Щороку фонд втілює все нові й нові благодійні програми. Наприклад, торік отримав життя проєкт «Паркова лавка», коли на територіях наших підшефних дитячих і соціальних закладів було встановлено 100 садово-паркових лавок для збільшення можливості відпочинку на повітрі в умовах пандемії.
Є і довгострокові програми. Зокрема, вже восьмий рік поспіль виключно за рахунок потужної особистої фінансової підтримки засновника фонду Дмитра Савенка була відроджена мотобольна команда «Поділля-мотор». Наразі команда, отримавши черговий обсяг допомоги, в травні розпочала тренувальні збори і вже 15 червня виїде на перші гостьові ігри чемпіонату України з мотоболу. Перша домашня гра нашої команди відбудеться в серпні. Її буде присвячено 55-річчю кам’янецького мотоболу.
Ось саме так і продовжуємо робити добрі справи – спокійно, виважено і ніколи не зупиняючись. Алгоритм усієї нашої діяльності зрозумілий – лише пам’ять, лише ретельне і прискіпливе вивчення потреб, лише чітка адресна допомога та логістика, лише ретельний контроль використання наданої допомоги, щирість у всьому й повна відсутність політики.

Сергій ІСАЄНКО, президент благодійного фонду «МіСт» імені Михайла Савенка.